sobota, 27 júla, 2024

Fico protestuje proti prudkému zdražovaniu potravín. SMER vidí niekoľko možností ako zdražovanie zastaviť

Smer-SD ohlásil protest proti zdražovaniu potravín, ktorý sa bude konať 26. januára pred Prezidentským palácom v Bratislave. Okrem zdražovania sa má na proteste upozorniť aj na obrannú zmluvu s USA.

O plánovanom proteste informoval sám líder strany Rober Fico, ktorý plánuje podať návrh na zastavenie zdražovania potravín. Návrh chce prezentovať už 1. februára na parlamentnej schôdzi.

Plánovaný protest sa má konať kvôli nehozárne vysokým cenám základných potravín. Ceny potravín sledovala strana na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Výsledky ich nákupov preukázali, že najviac si za potraviny priplatia Rakúšania a Česi.

Najmenej zaplatia Poliaci a Maďari. Fico sa chce zdražovaniu venovať kvôli nízkej pozornosti vlády, vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej: „Prudké zdražovanie v oblasti energií a základných potravín v praxi spôsobí, že rodina minie jeden plat len na zdražovanie.“

Fico konštatuje, že Slovensko na rozdiel od Maďarska a Poľska, so zdražovaním nerobí absolútne nič. Najväčšiu moc má podľa neho v tejto oblasti minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan, ktorý vraj dokáže zastabilizovať ceny základných potravín.

Richard Takáč zo Smeru-SD by aktuálnu situáciu riešil znižovaním DPH na základné potraviny, čo by bolo kontrolované v samotných reťazcoch. S návrhom súhlasí aj Robert Fico.

Takáč zároveň upozorňuje na benevolentné pôsobenie obchodných reťazcov na území Slovenska. Tvrdí, že v okolitých krajinách sú kontrolované omnoho intenzívnejšie.

Zníženiu vysokých cien potravín by mali pomôcť zvýhodnené úvery pre poľnohospodárov od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Takáč vidí niekoľko ďalších možností a to zníženie odvodového a daňového zaťaženia či zníženie cien elektriny.

Zdroj: dnes24.sk

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights