Nočná mora každého rodiča! Ako zachrániť dieťa pred udusením do 3 minút? Pozrite si video

Je viac než isté, že nočnou morou každého rodiča je ocitnúť sa v situácii, kedy sa jeho dieťa dusí a nevedieť mu pomôcť.  Často sa to stáva najmä u detí, ktoré prehltnú hocičo, čo majú po ruke (minca, oriešky, arašidy, semienka). Ide o nebezpečnú situáciu, ktorá môže spôsobiť  udusenie. A ako v takejto chvíli zareagovať? Naučte sa  ako postupovať. 

zdroj:healthyfoodhouse.com

Krok 1: Analyzujte situáciu

– Ak dieťa vydáva čudné zvuky ako kašľanie alebo lapanie po dychu, môže to byť zapríčinené cudzím predmetom, ktorý bráni prísunu vzduchu.

– Ak je dieťa ticho, zatiaľ čo jeho ústa sú otvorené a tvárička začína byť červená až fialová, znamená to, že dýchanie je znemožnené a dieťa potrebuje okamžitú pomoc. 

– Ak dieťa hlasno plače a kašeľ je naozaj ťažký, môže cudzí predmet odstrániť aj samo jeho postupným vykašliavaním. Ak je kašeľ naopak slabý  a zneje skoro ako dusenie sa, mali by ste mu pomôcť čím skôr. 

Krok 2: Pokúste sa eliminovať cudzí predmet z dýchacích ciest

Ako? Udieraním na jeho chrbátik.

– Sadnite si na lýtka a predlaktie položte na stehno dlaňou nahor.

– Dieťa položte na svoje predlaktie tak, aby jeho bruško bolo na vašom predlaktí a rukou mu chytíte sánku. Hlavička dieťaťa by mala byť položená nižšie ako jeho telíčko.  Dieťa udrite po chrbátiku 5x. Nebojte sa vyvinúť trošku viac sily.

Ak to nepomôže, vyskúšajte tlak na bruško a to tak, že dieťa si položíte do lona a rukou mu zachytíte hlavičku, ktorá musí byť na nižšej úrovni ako jeho telo. 2 prsty voľnej ruky priložíte stred hrudníka tesne pod bradavky. Stláčate do hĺbky asi 4 cm a tento pohyb opakujete 5-krát. Celý tento proces opakujete, až kým sa cudzí predmet nedostane z dýchacích ciest. 

Krok 3 : Ak nič nepomáha, vyskúšajte umelé dýchanie 

Pozrite si video, ktoré vám ukáže, ako dať novorodencovi umelé dýchanie.

Pre viac zaujímavých článkov si lajknite aj náš facebook, ktorý nájdete dole, ďakujeme. 🙂

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Nočná mora každého rodiča! Ako zachrániť dieťa pred udusením do 3 minút? Pozrite si video”