POZOR: Od 1. januára vám lieky predpíšu už len špecialisti – Toto sa mení

Od 1. januára 2021 vstúpila do účinnosti novela zákona, ktorá upravila predpisovanie liekov slovenským pacientom.

Novela Zákona č. 362/2011 Z.z. upravila možnosť predpisovania  liekov s preskripčným obmedzením len lekárom špecialistom. Slovenskí pacienti si tak budú musieť nechávať predpisovať lieky už len špecialistami.

Špecialisti však môžu poveriť predpisovaním liekov všeobecných lekárov, alebo iných špecialistov, avšak len výnimočne a nie natrvalo. Výnimka popisuje túto možnosť v prípadoch ako nefunkčnosť technických zariadení, alebo neprítomnosť špecialistu na pracovisku.

Špecialisti môžu od začiatku roka predpisovať tzv. repetatur, opakujúci sa recept, pri pacientoch, ktorí sa liečia dlhodobo. Lieky z opakujúceho sa receptu si bude môcť pacient vybrať v lekárom stanovených intervaloch predložením kartičky poistenca.

Do konca minulého roka to spravidla fungovalo tak, že špecialista stanovil odporúčanú liečbu, podľa ktorej predpisoval lieky všeobecný lekár.

Na základe novely však všeobení lekári môžu predpisovať lieky od špecialistov ešte do 28.02.2022, avšak len v prípade, ak špecialista delegoval všeobecného lekára na predpis ním odporučených liekov pred koncom minulého roka.

Novela okrem iného upravuje aj povinnosti pacientov po prepustení z nemocnice.

Pacienti sa už nemusia do 3 dní hlásiť u všeobecného lekára kvôli predpísaniu liekov. Pacienti, ktorí odchádzajú z nemocnice, si indikované lieky vyzdvihnú v lekárni už ihneď po prepustení.

O novele zákona informovala aj slovenská lekárka Miroslava Moravčíková, ktorá uviedla:

,,Všetci indikujúci/predpisujúci lekári sú na základe platnej legislatívy povinní predpisovať lieky pacientom elektronicky Predpísané lieky sa ukladajú každému pacientovi do elektronickej zdravotnej knižky (eKnižky).

Predpísané a pacientom užívané lieky vidia ošetrujúci lekári pacienta bez ohľadu na špecializáciu (rýchla lekárska pomoc, centrálny príjem nemocnice, špecialisti, všeobecní lekári). Každý lekár tak vie, aké lieky pacient užíva a kedy aj kým mu boli predpísané a v akom množstve.“

Zdroj: Facebook/Mirka Moravčíková

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “POZOR: Od 1. januára vám lieky predpíšu už len špecialisti – Toto sa mení”