sobota, 27 júla, 2024

Burina na všetky choroby: 10 Dôvodov, prečo by ste mali začať konzumovať listy žihľavy

Pŕhľava dvojdomá je rastlina, ktorú mnohí považujú za burinu a vyhýbajú sa jej kvôli nepríjemnému efektu na koži.

Spôsobujú to toxíny z chĺpkov na stonkách a listoch, ktoré sa vyvinuli tak, aby ich zvieratá nekonzumovali.

Tieto bodavé chĺpky sú ako ihly, ktoré dokážu preniknúť do pokožky a vstreknúť do nej histamín a acetylcholín, ktoré spôsobujú pálenie a svrbenie až na 12 hodín.

green leaf                         unsplash

Vedci však zistili, že „popŕhlenie“ žihľavy má protizápalové vlastnosti a možno ju použiť na liečebné účely. Okrem toho, lieky pochádzajúce z koreňa tejto rastliny sa používajú na liečbu benígnej hyperplázie prostaty.

  1. Žihľava na alergie

Samotné listy žihľavy majú mnohoľ vlastností, ktoré môžu byť pre človeka prospešné. Podľa klinických štúdií je žihľava alternatívnou liečbou alergií, ktorá nemá žiadne vedľajšie účinky, na rozdiel od iných liečiv, ktoré zahŕňajú antihistaminiká, ako aj lieky proti opuchom a vakcíny.

  1. Žihľava pri reume a dne

Listy žihľavy vám môžu pomôcť vyhnúť sa týmto ochoreniam, keďže znižuje hladinu kyseliny močovej. Odborníci zvyčajne odporúčajú 300-600 mg lyofilizovaného extraktu denne. Neužívajte žihľavu dlhšie ako tri mesiace bez prestávky, neužívajte ju v podobe tinktúr: alkohol predstavuje kontraindikáciu pri dne.

Reuma sa lieči nasledovne: Ošetrenie prebieha v dvoch krokoch: prvý deň sa boľavé miesta potierajú parafínom, na druhý deň sa potierajú žihľavou.

  1. Žihľava pri cukrovke

Táto rastlina dokáže znížiť hladinu cukru v krvi, a tak predchádzať cukrovke. Štúdie ukázali, že listy žihľavy možno použiť na liečbu cukrovky 2. typu, zníženie interleukínu a vysoko citlivého koreaktívneho proteínu u pacientov s cukrovkou.

Štúdia sa však uskutočnila s použitím konvenčných perorálnych antihypoglykemických liekov, takže pri užívaní odvaru zo žihľavy nezabudnite ani na ne.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému bylinky, čaj, čerstvýPexels

  1. Žihľava pre krásu pokožky a vlasov

Listy žihľavy sa už dlho používajú ako spôsob boja proti vypadávaniu vlasov. Okrem toho, že zabraňuje plešatosti, pomáha tiež stimulovať rast vlasov, pretože je bohatá na oxid kremičitý a síru, vďaka čomu vlasy vyzerajú zdravo a lesklé.

Tieto látky stimulujú rast vlasov aj nechtov. Žihľava tiež pomáha predchádzať lupinám. Zmiešajte žihľavový extrakt s kokosovým alebo horčicovým olejom a naneste zmes na pokožku hlavy. Masku je možné nechať pôsobiť cez noc a ráno ju dôkladne opláchnuť.

  1. Žihľava na posilnenie imunitného systému

Táto bylina má antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť posilniť váš imunitný systém. Karotenoidy nachádzajúce sa v žihľave sú bohaté na vitamín C, ktorý môže byť účinný pri posilňovaní imunitného systému.

  1. Žihľava na prečistenie organizmu

Má tiež diuretické vlastnosti, ktoré dokážu zbaviť telo všetkých toxínov. Odvary a výťažky zo žihľavy majú schopnosť odstraňovať škodlivé chemikálie z tela, čím očisťujú telo od toxínov, nečistôt a karcinogénov. Kontraindikácie: problémy s obličkami, hypotenzia, sklon k trombóze.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému flóra, list, prírodaPexels

  1. Žihľava pri ochorení obličiek

Listy žihľavy zlepšujú funkciu obličiek a zabraňujú infekciám močového mechúra alebo močových ciest. Ako silné diuretikum táto bylina zlepšuje zdravie obličiek, pomáha normalizovať močenie a zabraňuje tvorbe obličkových kameňov.

  1. Žihľava pri liečbe rakoviny

Listy žihľavy môžu tiež predchádzať príznakom benígnej hyperplázie prostaty a predchádzať rakovine prostaty.

  1. Žihľavový čaj na tlak a kardiovaskulárne problémy

Štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia žihľavového čaju môže znížiť krvný tlak, keďže bylinka má protizápalové zložky a obrovské množstvo draslíka.

Tieto zlúčeniny uvoľňujú napätie v krvných cievach a žilách, čím znižujú riziko srdcového infarktu a iných kardiovaskulárnych ochorení. Listy žihľavy zabezpečujú dobrý krvný obeh, čo podporuje zdravie srdca. Zmierňuje nedostatok železa, ktorý vedie k anémii.

  1. Žihľava pri zápalových ochoreniach pečene a žlčníka

Na hojenie pečene a žlčníka sa používa odvar, inokedy čerstvo vyrobená šťava.

Ako používať žihľavu?

Budete potrebovať 1 polievkovú lyžicu nasekanej žihľavy a 200 ml vody. V hrnci priveďte vodu do varu. Potom pridajte nasekanú žihľavu a na pár minút prikryte. Zmes preceďte a môžete konzumovať. Žihľavu môžete pridať aj do šalátov a iných jedál, ako sú polievky či kokteily.

V lete treba žihľavovú liečbu vykonávať šťavou zo žihľavy– má cenné živiny a liečivé látky. Účinné sú v tomto ročnom období aj čerstvé listy a mladé výhonky žihľavy.

Ako vidíte, za „zlou“ povahou žihľavy sa skrýva skutočný liečiteľ. Liečbu najskôr konzultuje s vaším ošetrujúcim lekárom. Nežiaduce účinky sa môžu prejaviť v podobe aterosklerózy, trombózy, kŕčových žíl, hypertenzie či rôznych intolerancií.

 

Zdroj: otozh.com.ua

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights