Muž, ktorý prežil Osvienčim, oslavuje 100. narodeniny

Málokto sa dožije 100 rokov, ale Nat Ross, ktorý prežil Osvienčim, ​​je jedným z mála šťastlivcov. Tento statočný muž oslávil svoje míľnikové narodeniny obklopený tými, ktorí pre neho znamenajú svet, jeho deťmi, vnúčatami a pravnúčatami.

Ross toho v živote prežil veľa. Keď mal približne 20 rokov, nemeckí nacisti ho odviezli do koncentračného tábora, keďže bol jedným z mnohých poľských Židov, proti ktorým nacisti po nemeckej vojenskej porážke Poľska v septembri 1939 spustili násilie.

Dostal príkaz vybudovať kanalizáciu. Pri práci na nej, narazil na kúsky zemiakov, ktoré sa snažil ukryť a neskôr zjesť, aby prežil, no potom ho nacisti pri krádeži prichytili a potrestali tým najhorším možným spôsobom.

Rossova vnučka, Dana Arschin-Kraslow, zašla do podrobností tejto hroznej a strašidelnej udalosti. „Nemci každých pár týždňov nútili väzňov, aby hádzali svoje oblečenie do hrnca s vriacou vodou, aby dezinfikovali oblečenie, ktoré mali na sebe. Dedko našiel spôsob, ako hodiť pár kúskov zhnitých zemiakov, ktoré našiel. Zašil si ich do uniformy a tak ich potom mohol zjesť.“

Keď mu na to prišli, prinútili ho vykopať si vlastný hrob. ,,Keď bol takmer hotový s kopaním, požiadali ho, aby si do diery ľahol, aby zistili, či je dosť veľká,“ uviedla Diana. „Keď to urobil, stráže mu povedali, aby kopal ďalej. A celý ten čas mal pri hlave zbraň.“

Jeden z väzňov však skolaboval. Jeden z nacistov sa obrátil k mužovi, zabil ho a povedal Rossovi. „Dnes nie je, tvoj šťastný deň“.

„Ten hrob bol na 100 percent určený pre môjho starého otca, ale zvyšok života musel žiť s pocitom viny, že skončil pre niekoho iného,“ dodáva vnučka.

V rozhovore pre Fox 10 Phoenix, Ross uviedol, že bol svedkom niekoľkých väzňov, ktorí si vzali život kvôli hrôzam, ktoré prežili, no on mal silnú vôľu pokračovať v živote. ,,Chcel som žiť, pretože som chcel rozprávať svoj príbeh ďalej. O tom, ako môžu ľudia trpieť. Chcel som to prežiť.“

Našťastie je to všetko ďaleko za ním. Po prepustení z koncentračného tábora žije Ross šťastný život. Dlhé roky žil v New Yorku, kým sa presťahoval na Floridu, kde pracoval a žije dodnes.

Zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Muž, ktorý prežil Osvienčim, oslavuje 100. narodeniny”