Čo sa stane, ak prestanete úplne jesť mäso? S VAŠIM TELOM SA STANE TOTO

Ľudia sa rozhodli stať sa vegetariánmi z mnohých dôvodov. Niektorí to robia pre svoje zdravie, iní sa z etických dôvodov rozhodnú prestať jesť mäso. Hoci vegetariánska strava má určite veľa výhod, náhle odmietnutie mäsa môže mať za následok neočakávané a dosť nepríjemné vedľajšie účinky.

Rovnako ako každá drastická zmena stravovania, odvykanie od mäsa je pre vaše telo veľmi stresujúce a môže to spočiatku spôsobiť abstinenčné príznaky.

Rozhodli sme sa ponoriť hlbšie do tejto problematiky a zistiť, ako môže vaše telo reagovať, ak náhle prestanete jesť mäso.

1. Vaša pokožka môže popraskať

Ak snívate o dokonale čistej pokožke, náhle obmedzenie mäsa, môže priniesť nepríjemné prekvapenia. Červené mäso je bohaté na aminokyseliny, ktoré sú životne dôležité pre tvorbu kolagénu, a nedostatok týchto základných živín môže spôsobiť, že vaša pokožka bude vyzerať mdlo. Mäso tiež obsahuje zinok, a aj keď vegetariáni jedia dostatok fazule a obilnín, ktoré sú tiež bohaté na zinok, určité zlúčeniny v nich bránia tomu, aby ich telo absorbovalo. Nedostatok zinku môže ovplyvniť vašu pokožku mnohými spôsobmi, vrátane akné.

2. Môžete cítiť nutkanie viac maškrtiť

Mäso je jedným z hlavných zdrojov bielkovín a ak je náhle vyňaté z vašej stravy, vaše telo môže reagovať prechodom do režimu prežitia. Keď zrazu prestanete jesť mäso, možno sa pristihnete, ako maškrtíte na niečom menej zdravom. Vaše telo potrebuje čas, aby sa adaptovalo na túto náhlu zmenu stravovania, a ak sa rozhodnete pre vegetariánstvo alebo vegánstvo, majte na dosah nejaké zdravé maškrty, ako sú orechy alebo ovocie, aby ste sa vyhli pokušeniu vziať si balíček čipsov alebo praclíkov.

3. Môžete zažiť zmeny nálad

Keď sa pustíte do novej diéty, aj keď to pre vaše telo z dlhodobého hľadiska znamená dobré zmeny, môžete si najskôr prejsť emocionálnou horskou dráhou. Čokoľvek jete, má silný vplyv na vašu úroveň stresu, pretože mikrobióm vo vašom žalúdku uvoľňuje neurotransmitery, ktoré komunikujú s vaším mozgom. Hoci je tento nepríjemný vedľajší účinok dočasný a pominie, kým sa vaše telo prispôsobí zmenám, niektorí noví vegetariáni a vegáni môžu pociťovať väčšiu úzkosť, než na akú boli zvyknutí.

4. Môžu vám začať viac vypadávať vlasy

Hoci existuje množstvo dobrých rastlinných zdrojov zinku, ako sú strukoviny, orechy a semená, je to proteín, ktorý pomáha telu absorbovať zinok. Vegetariáni a vegáni môžu byť vystavení riziku, že nebudú mať dostatok tejto základnej živiny. Keď pravidelne neprijímate dostatok zinku, môže to mať vplyv na vaše vlasy a dokonca viesť k ich vypadávaniu. Ak ste rozhodnutí prestať jesť mäso, uistite sa, že konzumujete až o 50 % viac zinku, ako je odporúčané množstvo.

5. Môže vás bolieť žalúdok

Zatiaľ čo konzumácia zeleniny určite poteší vaše črevá, náhly prechod z veľkého množstva mäsa na žiadne môže narušiť jedinečné zloženie baktérií vo vašom žalúdku. Keď dramaticky zmeníte svoj jedálniček a začnete jesť potraviny, ktoré sa líšia od tých, na ktoré ste zvyknutí, môže to spočiatku spôsobiť bolesti žalúdka a poruchy trávenia.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Čo sa stane, ak prestanete úplne jesť mäso? S VAŠIM TELOM SA STANE TOTO”