sobota, 27 júla, 2024

PRAVE SA STALO: Rusko zastavilo dodávky plynu do Poľska. Varšava odmieta platiť v rubľoch

Rusko v stredu ukončí dodávky plynu do Poľska plynovodom Jamal. 
Prvotnú neoficiálnu informáciu z poľského portálu onet.pl potvrdila poľská plynárenská firma PGNiG. Informoval ju o tom ruský exportér zemného plynu Gazprom.
Už minulý piatok vypršal termín, do ktorého malo Poľsko zaplatiť za suroviny v rubľoch, ako teraz žiada Kremeľ. To však poľská strana odmietla.

Poľská PGNiG však upozornila, že Gazprom tak porušil zmluvu o dlhodobých dodávkach plynu. Jej platnosť mala vypršať s koncom tohto roka.

Informácie onet.pl najprv potvrdili aj nemenované zdroje vo vláde aj v plynárenskej spoločnosti PGNiG.

Na ministerstve životného prostredia zasadá krízový štáb, uvádza onet.pl a ešte v utorok má vláda vydať oficiálne informácie.

Ruská strana zatiaľ Poľsko neinformovala, prečo dodávky plynu zastavila.

Poľský minister pre energetickú bezpečnosť bezodkladne po oznámení uviedol, že ak sa rozhodnutie ruského Gazpromu naozaj ukáže ako porušenie zmluvy, chce sa obrátiť na súd.

Ministerka životného prostredia Poľska Anna Moskwová už predtým na twitteri napísala, že „Poľsko má potrebné rezervy plynu aj zdroje dodávok, ktoré chránia našu bezpečnosť“. Uistila, že v poľských domácnostiach plyn chýbať nebude.

Podľa Tomasza Stempiene, šéfa spoločnosti Gaz-System, čo je prevádzkovateľ prepravnej sústavy zemného plynu v Poľsku, sú zásobníky v krajine teraz naplnené z 80 percent.

Podľa Forum Energiu Poľsko asi 55 percent svojej spotreby zemného plynu kryje z dodávok z Ruska. Už dlhší čas, bez ohľadu na terajší konflikt na Ukrajine, pracuje na ich nahradení z iných zdrojov. Do konca tohto roka sa má skončiť stavba plynovodu Baltic Pipe, ktorým do Poľska potečie plyn z Nórska.

Už popoludní, keď poľské médiá priniesli neoficiálne informácie o ukončení dodávok plynu z Ruska, cena plynu v Európe vzrástla o 17 percent, uviedla agentúra Bloomberg.

 

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights