sobota, 27 júla, 2024

Sme ešte deti. Ruskú vojaci kritizujú Putina, že do vojny posiela mladých mužov

zaSkupina mladých ruských vojakov povolaných bojovať na Ukrajine, uverejnila video, v ktorom sa v prilbách a s AK-47 zo 40. rokov sťažuje, že ich hodili do p*dele“. Jeden z mladých vojakov sa vo videu sťažuje: ,,Spoznajte pravdu! Ruské ministerstvo obrany ani netuší, čo tu robíme.“

Chlapci, ktorí sú údajne členmi 15. samostatnej motostreleckej brigády, natočili video priamo v korbe nákladného auta neďaleko Sumy, blízko hraníc s Ruskom.

Jeden chlapec v ruskej vojenskej prilbe, ktorá je na jeho hlavu príliš veľká, ukazuje na seba a hovorí, že má len 18 rokov. Potom zdvihne guľomet AK-47 z roku 1947 a sťažuje sa:

„Dostali sme takmer nefunkčné automatické pušky a mínometné granáty. Žiadame vás, aby ste toto video zdieľali ďalej.“ Sumy bola v posledných dňoch dejiskom intenzívnych bojov, pričom dôsledky bombardovania sú v meste extrémne.

Prezident Putin sľúbil, že nepošle mladých nevycvičených brancov do frontovej línie, no svoj sľub niekoľkokrát porušil. Jednu štvrtinu ruskej armády tvoria branci vo veku 18 – 27 rokov z chudobnejších pomerov, ktorých rodiny nedokážu získať potvrdenia od lekárov, ktoré ospravedlňujú ich synov z boja.

Začiatkom tohto mesiaca skupina ruských brancov zajatých Ukrajinou uviedla, že ich oklamali, aby verili, že vojna bola vojenským výcvikom. Ospravedlnili sa za to, že sa správali ako fašisti. Mladík Aleksandr Morozov (22) povedal: „Ukrajinci sú silní ľudia, bojujú ako zvery.

 Ich lietadlá úplne rozbíjajú naše kolóny. Naša strana utrpela veľké straty – technici, seržanti, dôstojníci, vojaci. Chcem sa ospravedlniť celej Ukrajine za to, že som sem prišiel.

Nechcem v tejto krajine násilie. Veľmi sa hanbím.“ Ruskí branci sú často mučení a dokonca znásilňovaní v rámci brutálnych iniciácií, ktoré sa datujú stovky rokov dozadu. Vojenská kultúra prenasledovania (známa ako „dedovshchina“) zahŕňa fyzické a psychické týranie na „zosilnenie“ mladých regrútov.

Len v roku 2019 bolo podľa ruského ministerstva obrany zaznamenaných 51 000 prípadov porušovania ľudských práv medzi mladými brancami a 9 890 sexuálnych útokov. Okrem vyčerpaných mladých ruských vojakov Putin povolal žoldnierskych bojovníkov Wagner zo Sýrie a Afriky v snahe zvrátiť vývoj na Ukrajine. Správy ruskej armády zachytené ukrajinskou armádou tiež naznačujú, že ruské sily aktuálne bojujú s nízkym nasadením, pričom mnohí vojaci trpia omrzlinami a nedostatkom jedla.

Dokument Pentagonu popisuje vojakov, ktorí zaparkovali svoje vozidlá a odišli z vojny do lesa. Rusko minulý týždeň priznalo, že 9 861 ruských vojakov bolo zabitých a 16 153 zranených.

Kyjev odhaduje, že počet obetí ruských vojakov sa blíži k 17 000. Pre porovnanie, počas desaťročnej vojny Sovietskeho zväzu v Afganistane po invázii v roku 1979 zahynulo okolo 15 000 ruských vojakov. Kyjevské ministerstvo obrany včera uviedlo, že Rusko bolo po veľkých stratách nútené stiahnuť jednotky obklopujúce hlavné mesto. Stiahnutie výrazne zmiernilo intenzitu postupu na mesto.

Námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin uviedol, že ponuka na obmedzenie niektorých vojenských operácií je krokom k budovaniu dôvery pre prebiehajúce rokovania s ukrajinskými predstaviteľmi v Istanbule. 

„V záujme zvýšenia vzájomnej dôvery a vytvorenia nevyhnutných podmienok pre ďalšie rokovania a dosiahnutie konečného cieľa, ktorým je dohodnutie a podpísanie dohody, bolo prijaté rozhodnutie obmedziť vojenskú aktivitu smerom na Kyjev a Černihiv. “ povedal Fomin. Nezmienil sa však o iných oblastiach, v ktorých prebiehali ťažké boje, vrátane okolia Mariupolu na juhovýchode, Sumy, Charkova na východe, Chersonu a Mykolajiva na juhu.

„Ukrajinci nie sú naivní ľudia,“ povedal prezident Zelenskyj vo videu, ktoré uverejnil v utorok neskoro večer.

„Ukrajinci sa už počas týchto 34 dní invázie a za posledných osem rokov vojny v Donbase naučili, že jediné, čomu môžu veriť, je konkrétny výsledok. Naša obrana sa blíži ku koncu. Úspešná obrana… Sú to odvážne a efektívne činy našich vojakov, ktoré prinútia nepriateľa ustúpiť.“

Zdroj: dailymail.co.uk

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights