Viete, aké účinky má medovka? Nielenže pomáha zaspať, ale je aj veľa ďalších dôvodov, prečo tejto bylinke dať šancu

Medovka patrí medzi tie známejšie bylinky, ktoré možno vypestovať aj na balkóne. Pre tých nenáročných existuje možnosť kúpiť si ju už vysušenú vo forme čaju. Má prijemnú citrónovú vôňu a sladkastú chuť.

Medovka je veľmi obľúbená pri problémoch s nespavosťou, pretože upokojuje organizmus. No má aj veľa iných výhod, prečo šálka čaju z medovky určite nezaškodí.

Vitamíny:
Hoci sa to nezdá v tejto bylinke je ukrytých hneď niekoľko vitamínov. Vitamín B mnoho ľudí dostáva do tela prostredníctvom tabletiek z lekárne. Medovka ponúka omnoho zdravšiu a výhodnejšiu alternatívu vďaka, ktorej sa do tela dostane B1, B2 a dokonca aj B3. Taktiež v nej nechýba vitamín C.

Lieči ekzémy:
Medovka je skvelá aj pri riešení ekzémov. Môžu za to jej antibakteriálne vlastnosti, ktorými sa už neraz preslávila. Rovnako priaznivo pôsobí aj pri problémoch a neustále sa vracajúcou plesňou na nohách. Podobne ako harmanček pôsobí aj pri ranách. Taktiež je výborným riešením pri vznikajúcich herpesoch.

Pomáha pri chudnutí:
Medovka pomáha pri správnej výmene látok v tele, pretože zabezpečuje správnu premenu sacharidov v tele. Práve preto je medovka pridávaná aj do rôznych čajových zmesí, ktoré sú určené na tento účel. Obsahuje látky, ktoré sú podstatné aj pre tvorbu energie v tele. Očisťuje organizmus a vylučuje toxíny.

Liek na zlú náladu:
Je preukázané, že táto bylinka potláča úzkostné stavy. Je využívaná aj vo farmaceutike, ako súčasť mnohých liekov, pre jej upokojujúce účinky. Medovka dokáže navodiť pocit pokoja a tým zabraňuje každodennému stresu a nervozite. Odporúča sa piť večer, pretože môže pôsobiť uspávajúco.

Tlmí bolesť:
Silné migrény, ktorých sa nie a nie zbaviť. S týmto si medovka poradí tiež. Zmierňuje nepríjemné pocity, chuť na zvracanie a bolesti. Pri pravidelnom užívaní môžu dokonca pominúť úplne. Je veľkým pomocníkom aj pri menštruačnej bolesti.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Viete, aké účinky má medovka? Nielenže pomáha zaspať, ale je aj veľa ďalších dôvodov, prečo tejto bylinke dať šancu”