sobota, 27 júla, 2024

100-eurový prídavok na dieťa je klamstvo. Rodičia dostanú len 74,12 eur

V rámci zmierňovania dopadov prudkého zvyšovania cien sa slovenská vláda rozhodla pomôcť aj rodičom, ktorí majú dostať jednorazový prídavok na dieťa, ktorého výška sa má vyšplhať až do 100 eur. Podobný scenár sa opakuje, nakoľko 100-eurový prídavok na dieťa bol rodičom vyplácaný aj v septembri 2021, kedy sa zmierňovali dôsledky pandémie COVID-19.

Odborníci ale upozorňujú na nedostatočnú informovanosť slovenských rodičov, ktorí nevedia, že namiesto 100 eur dostanú menej. Niektorí rodičia si už pri vyplácaní prvého zvýšeného príspevku v roku 2021 všimli, že 100-eurový príspevok bol znížený o sumu prídavku na dieťa, čo bolo 25,50 eur.

Rodičom tak bolo vyplatených naviac len 74,5 eur. Pri aktuálne vyplácanom príspevku, pri kompenzácii za zdražovanie, to ale bude ešte menej, nakoľko sa prídavok na dieťa od januára 2022 zvýšil o niekoľko centov.

Jednorazová pomoc tak bude tentokrát vo výške 74,12 eur. Slovenskí rodičia tvrdia, že vláda sa len hrá so slovíčkami a to, že prezentuje 100-eurový príspevok je klamstvo.

Najnovšie informácie hovoria o plánovanom zvýšení prídavku na dieťa, ktorý má po novom predstavovať 30 eur. Rozdiel dnes vyplácanej sumy a novej sumy tak je 14 eur a 20 centov. Zvýšiť sa má príspevok aj pre rodičov detí starších ako 15 rokov. Prídavok 47,14 eur, resp. 43,60 eur sa má zvýšiť na 70 eur.

Zvýšený daňový bonus

Slováci sa zaujímajú aj o to, či im bude vyplatený zvýšený daňový bonus. Daňový bonus sa pohybuje vo výške 43,60 eur mesačne, čo predstavuje sumu, o ktorú sa má daňovníkovi zvýšiť čistá mzda. V praxi to ale podľa ekonómky Soni Hornej nepredstavuje zvýšenie čistej mzdy o spomenutú vyššiu sumu. Soňa Horná vysvetlila:

,,Od hrubej mzdy sa odpočítajú odvody do Sociálnej poisťovne a odvody do Zdravotnej poisťovne a nezdaniteľná časť na daňovníka (ak uplatňuje mesačne), z toho nám vyjde základ dane.

Daň = 19 % zo základu dane.  Pri mesačnej hrubej mzde 1000 eur by ste bez daňového bonusu platili preddavky na daň asi 46 eur, ale keď si uplatníte daňový bonus, preddavky budú „nula“ a ešte vám štát doplatí cez 30 eur.  Daňový bonus teda znižuje daň: pri tejto výške daňového bonusu ju dokonca „vynuluje,“ a ešte bude rodič aj v pluse, o sumu daňového bonusu, ktorý prevyšuje daň. A túto plusovú hodnotu štát reálne doplatí.“

 

Zdroj: rodinka.sk

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights