8 znakov, že ste vyrastali v toxickej rodine. POSLEDNÝ ZNAK JE NAJHORŠÍ

Návaly hnevu, úzkosť, skrývanie skutočných emócií a nízke sebavedomie. Bohužiaľ, niektorým rodičom sa darí prenášať všetky tieto negatívne vlastnosti na svoje deti. Ich egoizmus a ľahostajnosť k pocitom ich detí má na nich v detstve obrovský vplyv.

V dôsledku toho sa deti začnú kritizovať, cítia sa bezmocné a majú problémy v spoločenskom živote. Rozhodli sme sa preštudovať túto tému. Poznanie príčin nášho strachu a úzkosti nám môže pomôcť vyliečiť sa a zlepšiť náš život.

1. Bojíte sa manipulácie

Pomerne často sa stáva, že toxické rodiny používajú manipuláciu na ovládanie ostatných členov rodiny. Na dennej báze toto správanie nie je normálne a prechádza do emocionálneho zneužívania. To môže spôsobiť, že budete mať pocit, že menej dôverujete ostatným ľuďom vo vašom okolí a bráni vám to vo vzťahoch. Pocit neustálej manipulácie vašou rodinou môže mať za následok aj vyhýbavé správanie.

2. Máte problémy so sociálnymi interakciami a dôverou v ostatných

Keď je niekto vychovávaný v napätej atmosfére, zanechá to na ňom stopy. Niektorí rodičia možno neboli schopní poskytnúť svojmu dieťaťu potrebnú podporu a v inom scenári môže niekto žiť v rodine, kde má pocit, že musí byť vždy v strehu. Neskôr bude ťažké zbaviť sa pocitu, že musíte byť neustále v tomto stave. Nakoniec môžete mať ťažkosti s dôverou.

Tým, že neustále vidia a zažívajú fyzické a emocionálne týranie, zlé zaobchádzanie a zanedbávanie, vytvárajú si vlastný obraz o vzťahoch. Títo ľudia možno nechápu, ako vyzerá zdravý vzťah medzi ľuďmi. Vždy podvedome čakajú, že všetci naokolo buď zareagujú prehnane, budú nároční, alebo ich sklamú.

3. Ťažko znášate neúspech

Deti vychovávané v toxickom prostredí môžu mať neustále pocit, že nie sú dosť dobré alebo sú dokonca bezcenné. Ich rodičia na nich možno vždy kládli prehnané požiadavky a obviňovali ich, ak nesplnili ich očakávania. V podstate majú vyvinuté nízke sebavedomie. To je dôvod, prečo ich najmenšia chyba alebo zlyhanie môže vydesiť a viesť k záchvatu hnevu.

4. Chýba vám pocit vlastnej identity

Pozitívna rodinná „úcta“ je pre nás kritickým prvkom, keď hovoríme o našom duševnom zdraví. Je to rovnako dôležité ako pocit byť milovaný. Ak je vzťah medzi dieťaťom a jeho rodičmi zneužívajúci, dieťa môže začať mať problémy s vnútorným svetom, identitou a sebaúctou. To vedie k negatívnym účinkom, ako je úzkosť a dokonca depresia.

5. Veľa sa kritizuješ

Nízke sebavedomie vytvorené toxickými rodičmi spôsobuje, že sa dieťa cíti hlúpo, nehodné a nezaslúži si niečo lepšie. Vo všetkom, čo tieto deti robia, sa kritizujú, váhajú a priveľa rozmýšľajú. Prijali, že sú horší ako ostatní, čím psychicky trpia, no situáciu nedokážu zmeniť, pretože nedostávajú potrebnú duševnú podporu.

6. Svoje emócie dávate na posledné miesto

Verbálne alebo fyzicky násilní rodičia zanedbávajú emócie svojich detí. Navyše, ak sa deti snažia prejaviť svoje emócie, môže dôjsť k ešte horšiemu zaobchádzaniu zo strany rodiny. Výsledkom je, že deti začnú svoju bolesť, odpor a hnev. Ďalej vo svojom živote môžu začať uprednostňovať emócie iných pred svojimi vlastnými.

Potláčanie emócií si vyberá svoju daň aj na sebaidentifikácii človeka. Je pre nich ťažké pochopiť, kto sú, ako sa cítia a čo chcú vo svojom živote. Nedokážu sa teda rozvíjať v oblastiach života, ktoré sú pre nich dôležité, pretože ich mentálne vždy brzdí neistota.

7. Vždy sa cítite ako bezmocné dieťa

Toxickí rodičia niekedy odmietajú uznať svoje dieťa ako dospelého. Bez ohľadu na to, ako staré je dieťa, títo rodičia sa s ním môžu vždy snažiť zaobchádzať ako s bezmocným dieťaťom. Chcú ho ovládať a rozkazovať mu, a ak čelia akémukoľvek odporu, budú sa správať urazene, aby sa ich dieťa cítilo previnilo.

Ak dieťaťu nie je dovolené robiť vlastné rozhodnutia, je narušené jeho súkromie a necíti sa ako nezávislá osoba. Môže to byť škodlivé pre jeho duševné zdravie. Môže sa u nich vyvinúť úzkosť, majú strach zo začiatku niečoho nového a nedokážu zapadnúť do spoločnosti.

8. Často pociťujete úzkosť

Deťom, ktoré pochádzajú z toxických rodín, sa často diagnostikujú úzkostné poruchy. Stáva sa to kvôli rodinnej nestabilite, psychickému a fyzickému týraniu, či nedostatku bezpečia. Deti s úzkosťou majú problémy so sústredením a môžu sa cítiť podráždene, nepokojne, ustarostene a napäto.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “8 znakov, že ste vyrastali v toxickej rodine. POSLEDNÝ ZNAK JE NAJHORŠÍ”