sobota, 27 júla, 2024

Chirurg plánuje transplantáciu maternice na transgender ženu – TOTO SME NEVIDELI

Chirurg v Naí Dillí v Indii plánuje vykonať transplantáciu maternice, pričom chcú vloží maternicu od darcu do transgender ženy v nádeji, že by mohla otehotnieť a donosiť dieťa.

Hoci tento postup môže znieť mimo sféry súčasných medicínskych možností, transplantácia maternice bola úspešne vykonaná žene, pričom porodila po operácii v roku 2014.

Tehotná žena
Tehotná žena

V roku 2018 došlo k ďalšiemu takémuto zákroku, keď sa narodilo bábätko žene, ktorá sa narodila bez maternice v dôsledku Mayer-Rokitansky-Küster-Hauserovho (MRKH) syndrómu. Tá absolvovala transplantáciu maternice od mŕtvej darkyne.

Dr. Narendra Kaushik, ktorá vedie Olmec Transgender Surgery Institute verí, že operácia bude čoskoro možná a prospeje zdraviu a šťastiu trans žien, ktoré dostanú darcovskú maternicu. Hoci transgender komunita príliš netlačí na operácie tohto druhu, prieskum trans žien v roku 2021 ukázal, že 90 % trans žien verí, že transplantácia maternice zlepší kvalitu ich života, „zmierni dysforické symptómy a zvýši pocity. ženskosti“.

Medicínsky výskum
Medicínsky výskum

„Každá transgender žena chce byť čo najviac ženská,“ uviedla doktorka Kaushik pre The Mirror. ,,A to zahŕňa byť matkou. Cesta k tomu vedie transplantáciou maternice, rovnako ako oblička alebo akákoľvek iná transplantácia. Toto je budúcnosť. Nevieme presne predpovedať, kedy sa to stane, ale stane sa to veľmi skoro. Máme svoje plány a sme v tomto veľmi optimistickí.“

„Napriek množstvu anatomických, hormonálnych, fertilných a pôrodníckych úvah, ktoré si vyžaduje tento zákrok, neexistuje žiadny prevažujúci klinický argument proti vykonaniu (transplantácií maternice) ako súčasti (operácie na zmenu pohlavia).“

Dodali však, že sú potrebné ďalšie štúdie na zvieratách, aby sa zistilo, či príjemcovia maternice budú môcť otehotnieť a udržať si tehotenstvo.

Laboratórny výskum
Laboratórny výskum

Ako pri všetkých operáciách, ani tento zákrok nie je bez rizík. Pokúsili sa o to už lekári v minulosti, pričom prvý pokus o transplantáciu maternice sa uskutočnil na Lili Elbe, maliarke a trans žene, už v roku 1931. Zomrela o tri mesiace neskôr na srdcový infarkt po infekcii.

V súčasnosti Montrealské kritériá pre etickú uskutočniteľnosť transplantácie maternice – súbor usmernení pre lekárov a zdravotníckych pracovníkov pri zvažovaní vykonania transplantácie maternice – neumožňujú transplantáciu maternice trans ženám, a to predovšetkým z bezpečnostných dôvodov.

Doktorka Narendra Kaushik, ktorá ešte nestanovila časový harmonogram operácie poznamenáva, že operácia by vyžadovala, aby príjemkyňa podstúpila liečbu IVF, aby mohla otehotnieť, pretože maternica by nebola pripojená k vagíne. Ďalšou komplikáciou, ktorej môže trans žena po takejto operácii čeliť, by bolo, že ženy majú vo všeobecnosti širšie panvy, čo pomáha pri pôrode. Avšak cisárske rezy by sa mohli použiť ako možnosť na prekonanie akýchkoľvek komplikácií.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights