sobota, 27 júla, 2024

Nájdené mláďa zebry získa nového kamaráta – POZRITE SI TÚ RADOSŤ

Nepravdepodobný pár, mláďa nosorožca a mláďa zebry, sa našli v čase núdze a dokázali sa navzájom podporiť, pri ich zotavovaní.

Aj keď je dôvod a začiatok ich priateľstva veľmi smutný, je pekné vidieť, ako sa v divočine rodia nové priateľstvá. Pozrieme sa na niektoré hrozné skutočnosti, ktoré tieto zvieratá museli zažiť.

Mláďa nosorožca a mláďa zebry boli nájdené ako siroty vo voľnej prírode a stali sa z nich najlepší priatelia v útočisku, do ktorého sa dostali.

Care for Wild je najväčšia sirotská rezervácia pre nosorožce na svete a jej cieľom je záchrana, rehabilitácia, vypustenie a ochrana zvierat, ktoré sa dostanú do ich starostlivosti.

Prvýkrát našli zebru v Krugerovom národnom parku v Juhoafrickej republike, v jednej z najväčších afrických rezervácií. V príspevku na Instagrame centrum napísalo, že „prijali nové mláďa, ale je o niečo menšie a pruhovanejšie ako normálni pacienti.“

Po búrkach a silných dažďoch narazili strážcovia v rezervácii na veľmi malé žriebä zebry ležiace opustené a nehybné v mokrej tráve. Odhadovali, že malo iba niekoľko dní, bolo neuveriteľne slabé a ťažko sa držalo na nohách. Po presune do centra, bolo prijaté na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Mladú zebru pomenovali Modjadji, čo znamená ‚dážďová kráľovná‘, krásne zvečnenie jej minulosti.

Úbohé zviera muselo bojovať s mnohými chorobami, ale pracovníci ju pozorne sledovali a robili čo mohli, aby zlepšili jej stav.

Zo dňa na deň naberala stále viac a viac síl a cestou si našla priateľa nosorožca menom Aquazi, ktorý tiež trávil čas na jednotke intenzívnej starostlivosti. Akokoľvek sa toto priateľstvo mohlo zdať nepravdepodobné, ich zvedavosť ich premohla.

Necelý mesiac pred nájdením zebry, ošetrovatelia našli mláďa nosorožca. Sám a bojujúci o život, jeho stále pripojená pupočná šnúra signalizovala, že nemuselo mať ani deň.

Pracovníci centra nestrácali čas záchranou nosorožca a ponáhľali sa s ním priamo na jednotku intenzívnej starostlivosti. Mláďa bolo neuveriteľne slabé, vždy mala po boku opatrovateľa, ktorý monitoroval jeho zdravie, pomáhal mu udržiavať teplotu a poskytoval jedlo.

Aj keď nie je jasné, prečo bolo mláďa opustené, strážcovia sa rozhodli odletieť s ním do Care for Wild, aby ho hyeny nezjedli.

Možno nie je náhoda, že ju objavili počas hrozného týždňa, keď pytliaci zavraždili desiatky nosorožcov v priebehu niekoľkých dní. Faktom je, že mláďatá ostávajú siroty, pretože ich matky zahynú po zbere rohov.

Mláďa nosorožca dostalo meno Daisy. Centrum neustále uverejňuje aktualizácie o svojej ceste a hovoria, že „tento malý nosorožec si okamžite získal naše srdcia. So svojimi príliš veľkými nohami, ovisnutou perou a chlpatými ušami vyzeralo ako prehistorické stvorenie, a predsa bolo také neuveriteľne zraniteľné.“

Daisy bojovala každý deň o svoj život. Postupne sa predierala a začala naberať silu.

Po tom, čo Aquazi odišla z JIS, sa Modjadji spriatelila s Daisy, z ktorých sa rýchlo stali nerozluční priatelia.

Pracovníci pre Newsweek uviedli, že „Modjadji je pre Daisy úžasná spoločníčka a je k nej veľmi láskavá. Je to priateľka, ktorá s ňou môže byť 24 hodín denne, 7 dní v týždni, a to pomáha predchádzať prílišnému ľudskému kontaktu s Daisy.“

Dvojica sa stala celkom hravou a zlomyseľnou. Modjadji sa snažil naučiť Daisy, ako sa pásť, alebo jej ukazuje, kde sa pripravuje mlieko.

Bez ohľadu na ich malé šibalstvá sa ich opatrovatelia tešia z ich priateľstva a hovoria, že „je ťažké uveriť, ako tvrdo sme bojovali o ich životy, keď ich teraz vidíte silných, drzých a schopných šibalstva!“

Ako Daisy stále rastie, centrum verí, že sa nakoniec pripojí k ostatným osirelým nosorožcom a Modjadji sa vráti k stádu zebier.

Bez ohľadu na ich potenciálne odlúčenie v budúcnosti bude ich jedinečné priateľstvo vždy dôležitou súčasťou ich rehabilitačnej cesty. Ale táto budúcnosť je ešte ďaleko, pretože mláďatá nosorožcov pijú mlieko až do veku 17 mesiacov. Daisy sa nezapojí do programu obnovy, kým nebude mať aspoň 3 roky, takže si ošetrovatelia užijú ešte veľa krásnych chvíľ ich priateľstva.

Zdroj
Zdroj foto: Instagram

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights