sobota, 27 júla, 2024

Občianske združenie Fórum Pi s rozumom Slovensko pokračuje vo svojich edukačných aktivitách. Zapojiť do nich sa môžu žiaci siedmych ročníkov aj dospelí

Občianske združenie Fórum Pi s rozumom Slovensko má nové vedenie, po odmlke spôsobenej pandémiou tiež spúšťa viaceré edukačné projekty zamerané na osvetu a edukáciu smerom k zodpovednej konzumácii alkoholu. Pokračuje v žiadanom projekte Hovorme o alkohole pre žiakov 7. ročníkov ZŠ, zapojí sa aj do celoeurópskej aktivity pre dospelých EdApp.

 V nekomerčnom občianskom združení FÓRUM Pi s rozumom SLOVENSKO (FPSR) došlo v minulom roku k významným zmenám. Aktuálne združuje 11 členov, reprezentuje tak 60 percent trhu s liehovinami na slovenskom trhu. Na pozícii predsedu predstavenstva vymenil Erika Čížeka Tomáš Huba, ako podpredsedovia pôsobia Zuzana Lešová a Ludvík Kacerovský. Združenie má tiež novú tajomníčku, keď Martina Šimuniča nahradila Zuzana Bôriková. Po istej odmlke spôsobenej pandémiou koronavírusu chce nové vedenie opätovne naštartovať žiadané  a populárne projekty a ešte viac podporovať edukáciu a prevenciu smerom k zodpovednej konzumácii alkoholu.

Združenie sa chce predovšetkým zamerať na poskytovanie serióznych a vyvážených informácií týkajúcich sa alkoholu širokej, no tiež odbornej verejnosti a mladistvým. „To je tiež jedným z dôvodov, prečo naše združenie vytvára edukačné a preventívne programy, v čom chceme pokračovať aj v nasledujúcich rokoch,“ hovorí predseda združenia FPSR Tomáš Huba a dodáva: „Jednou z našich priorít je pokračovať v projekte Hovorme o alkohole, no tiež spustiť celkom nový, nadnárodný projekt, do ktorého sa zapojí až 12 európskych krajín.“

 Projekt Hovorme o alkohole pre žiakov 7.tried

Edukačný projekt Hovorme o alkohole vstupuje v tomto roku do svojho 5. ročníka. Aj teraz sa zameriava na žiakov siedmych tried základných škôl, ktorí sa pokladajú za jednu z najrizikovejších skupín – v tomto veku už sami seba prestávajú pokladať za deti, ale dá sa s nimi ešte pracovať a pozitívne na nich vplývať. Navyše, často ide o vek, kedy mladiství prvýkrát prichádzajú do kontaktu s alkoholom.

Interaktívne hodiny na školách sú koncipované tak, aby sa ich deti aktívne zúčastňovali a mohli sa zapájať, nielen počúvať poúčania prednášajúceho. Lektori so žiakmi debatujú o rôznych, aj chúlostivejších témach týkajúcich sa alkoholu, súčasťou sú aj reálne príhody mladých ľudí, ktoré dokážu žiakov doslova vtiahnuť do témy. „V tomto roku, aj vďaka uvoľneniu opatrení v súvislosti s ochorením covid-19, plánujeme realizovať 150 – 200 prezentácií na slovenských školách. Všetky potrebné informácie o tomto projekte je možné nájsť na webe Hovormeoalkohole.sk,“ dodáva T. Huba.

Edukačný kvíz pre dospelých

V máji tohto roka tiež bude FPSR v spolupráci s významnou európskou organizáciou spiritsEUROPE, ktorá celkovo združuje 31 národných asociácií z 26 krajín Európy a 11 najväčších medzinárodných spoločností podnikajúcich v oblasti agropotravinárstva, importu a exportu, spúšťať nový projekt EdApp.

Cieľovou skupinou sú v tomto prípade dospelí ľudia. Zameriavať sa bude na dve hlavné témy – zodpovednú konzumáciu a tiež edukáciu o alkohole, či už ide o destiláty, víno alebo pivo. „Keďže sme dlhoročným členom tohto nadnárodného združenia, veľmi radi sme sa zapojili do projektu. Chceme aktívne vysvetľovať a vyvracať mýty, najmä smerom k rizikovým skupinám, ktorými sú vodiči, tehotné a dojčiace ženy či ľudia užívajúci lieky, ale aj ostatným, že neexistuje zdravšie pitie, a alkohol nemožno deliť na tvrdý a jemný. Pretože alkohol je vždy alkohol a akákoľvek jeho nadmerná konzumácia, kľudne vo forme piva či vína, je pre človeka škodlivá,“ vysvetľuje predseda združenia FPSR.

Projekt odštartuje interaktívnym a odľahčeným kvízom už začiatkom mája a zapojí sa do neho až 12 európskych krajín. Počíta sa tiež s jeho druhým kolom, ktoré by malo prebehnúť v jeseni tohto roka, následne sa výsledky spracujú do celoeurópskej štúdie.

Budeme sa snažiť o to, aby všetky naše aktivity boli systematické a komplexné a oslovili nielen deti a mládež, ale tiež dospelú populáciu. Aj preto spolupracujeme s odborníkmi – na lokálnej úrovni so psychológmi a na nadnárodnej s ďalšími rovnako zameranými asociáciami,“ dodáva na záver Tomáš Huba.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights