Zo zle uskladnenej ryže sa môžete aj otráviť. Po uvarení by ste ju takto mali skladovať, aby sa nič nestalo

Je len máľo ľudí na svete, ktorí neobľubujú ryžu ako jednoduchú prílohu, no aj tu treba byť opatrní. Zle uskladnené “zostatky”, môžu spôsobiť skutočnú otravu jedlom. O tomto nás informovali zástupcovia verejného zdravotníctva v Spojených štátoch amerických.

Problémom je baktéria, ktorá sa vyskytuje v pôde a u ľudí môže spôsobovať toxické infekcie. Benjamin Chapman hovorí: “Problém ryže je jeden patogén,

Bacillus cereus, ktorý sa nachádza v sušenej ryži. Podobne ako bakatériové spóry, ktoré prežijú takmer všetko, prežijú aj varenie. Ak je varená ryža uchovaná pri izbovej teplote, baktérie sa množia a produkujú toxíny.”

Tento dôvod je jeden z tých, prečo vám ryža stará jeden deň môže spôsobovať hnačku alebo zvracanie. Je potrebné  zapamätať si, že ak je ryža v izbovej teplote viac než jednu hodinu, jej neskoršia konzumácia môže spôsobovať nebezpečenstvo. Platí to aj pre rizoto, ryžovú kašu a skrátka všetky ryžové pokrmy.

Odporúča sa ryžu skladovať v chlade, čo znamená v teplote nižšej ako 10°C. Baktéria totiž neprežije v týchto nízkych teplotách a ani vo vyšších ako 50°C.

Štúdia teda hovorí, že ak ryžu uskladnite v správnom tepelnom prostredí, vášmu zažívaciemu traktu sa nič nestane. Podmienkou teda je, okamžite po vychladnutí ryžu dôkladne uskladniť.

Ak ste ale milovníkom sushi, nemusíte mať obavy, pretože tam sa nachádza ryžový ocot a ten znižuje PH a tým bráni rozmnožovaniu baktérií. Takže v tomto prípade sa o žalúdočné problémy nejedná.

Treba byť len viac obozretný pri manipulácii a konzumácii tohto ľahkého, ale zradného pokrmu.

zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Zo zle uskladnenej ryže sa môžete aj otráviť. Po uvarení by ste ju takto mali skladovať, aby sa nič nestalo”