sobota, 27 júla, 2024

Čo v skutočnosti znamenajú náhodné bolestí vo vašom tele? MALI BY STE SA OBÁVAŤ TOHTO

Ako starneme, bolesti v našom tele sa začínajú zvyšovať. Sú to tie, ktoré prichádzajú a odchádzajú v priebehu niekoľkých minút. Ale niekedy tieto bolesti začnú pretrvávať hodinu niekedy aj dve, ale nasledujúci deň úplne zmiznú, aby sa vrátili o niekoľko dní neskôr.

Môže to byť frustrujúce a hoci sa tieto bolesti môžu zdať náhodné, v skutočnosti nie sú. Za každou bolesťou nášho tela je dôvod. Niekedy to môže byť dôvodom na obavy a inokedy je to len opotrebované.

Aby ste mohli liečiť a starať sa o tieto bolesti, je dobré vedieť rozlúštiť, prečo tieto bolesti vznikajú. Nižšie nájdete najčastejšie bolesti vo vašom tele a prečo sa u vás vyskytujú.

Bolesť na spodnej časti nohy

Bolesť v spodnej časti nôh
Bolesť v spodnej časti nôh

Podľa Mayo Clinic sú najčastejšími príčinami bolesti spodnej časti nohy – zranenie, nadmerné používanie alebo akékoľvek stavy, ktoré môžu spôsobiť zápal. Tie zahŕňajú ktorúkoľvek z kostí, šliach alebo väzov. Pri tvorbe tohto článku sme komunikovali s fitness trénerkou, ktorá trénovala na preteky na 10 km. Uviedla nám, že posledné dva mesiace pociťovala bolesti nôh. Keď však išla k lekárovi zistila, že bolesť, ktorú cítila, bola v skutočnosti stresová zlomenina na jej chodidle. Takže pre tých, ktorí trénujú na preteky alebo triatlon, musíte dať nohám raz za čas oddych.

Podlomenie kolena

Bolesť kolien
Bolesť kolien

Keď sa vám podlomí koleno vo veľmi mladom veku, zvyčajne to nie je nič vážne. Ale ako ste starší, vaše kolená už môžu byť slabšie. Ak sa vám podlomia kolená, zvyčajne to nie je dobré znamenie. Healthline uvádza, že hlavnou príčinou vykĺbenia kolena je zranenie. Dodávajú, že veľa prípadov nestability kolena je spôsobených zraneniami z aktivít s vysokým nárazom, ako je beh. Najčastejšími poraneniami sú trhliny ACL a trhliny meniskusu. Ďalšou častou príčinou vykĺbenia kolena je artritída. Zápal vypĺňa vaše kĺby a často postihuje aj kolená. Vykĺbenie kolena je bežnou formou osteoartritídy a reumatoidnej artritídy.

Bolesť v zadnej časti ucha

Môže byť ťažké identifikovať, čo spôsobuje vašu bolesť hlavy. Ale ak máte pretrvávajúcu bolesť v zadnej časti ucha, môže to byť podľa Healthline množstvo vecí. Jedným z dôvodov môže byť, že máte zaseknuté nervy v krku.  Ďalším dôvodom, prečo môžete mať bolesť v zadnej časti ucha, sú problémy so zubami. Healthline vysvetľuje, že ak máte zubné problémy, môže to spôsobiť bolesť v zadnej časti ucha.

Ostrá bolesť v hlave

Bolesť hlavy
Bolesť hlavy

WebMD uvádza, že ak pociťujete ostrú bolesť v hlave aspoň niekoľkokrát za mesiac, môže ísť o okcipitálnu neuralgiu. Tento stav nastáva, keď sa nervy, ktoré prechádzajú z miechy do pokožky hlavy, zapália. Buď budete cítiť bolesť v zadnej časti hlavy alebo na spodnej časti lebky.

Svalové kŕče

Podľa Mayo Clinic, existuje niekoľko dôvodov, prečo by sa u vás mohli prejavovať svalové kŕče. Prvým dôvodom je nedostatočné zásobovanie krvou. Vaše tepny sa zúžia a počas cvičenia môžete cítiť svalové kŕče v nohách a chodidlách. Druhým dôvodom je kompresia nervov. Ak sú nervy v chrbtici stlačené, môžete pociťovať kŕčovité bolesti v nohách.

Ostrá bolesť žalúdka

Bolesť brucha
Bolesť brucha

Existuje mnoho rôznych príčin bolesti žalúdka. Ak túto bolesť pociťujete raz za čas, Medical News Today uvádza, že to môže byť len reflux kyseliny. Dodávajú, že ak túto bolesť pociťujete niekoľkokrát denne, môže ísť o žalúdočný alebo peptický vred.

Bolesť nôh

Bolesť nôh
Bolesť nôh

Tepny v nohách sa môžu poškodiť a zúžiť rovnako ako tepny, ktoré sú spojené s vašim srdcom. Ak sa to stane, môžete pri chôdzi, chodení po schodoch alebo akomkoľvek inom druhu cvičenia pocítiť bolesť v dolnej časti nôh, uvádza WebMD. Toto sa nazýva ochorenie periférnych artérií. Ak začnete pociťovať tieto príznaky, nemusí to nevyhnutne znamenať, že máte túto chorobu, ale naznačuje to, že by ste sa mali poradiť s lekárom a získať správnu diagnózu.

Náhla bolesť chrbta

Bolesť chrbta
Bolesť chrbta

Prvou príčinou náhlej bolesti chrbta je zranenie. Ak cvičíte alebo preťažujete chrbát, podľa WebMD zvyšujete šance na stiahnutie svalu alebo jeho natiahnutie. Ale ak máte neustály stres alebo zlé držanie tela, môže to nakoniec viesť ku kŕčom chrbta a chronickej bolesti. WebMD dodáva, že existuje tlak na chrbticu, ktorý môže vyplynúť z herniovaného disku a môže spôsobiť aj náhlu bolesť chrbta.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights