back to top
štvrtok, 18 apríla, 2024

SUPER trik vďaka ktorému máte od kliešťov pokoj počas celého leta! Moja dcérka ich nemala niekoľko rokov

Dlho očakávané leto prináša nielen horúce slnko a teplý vánok, ale aj zvýšený výskyt kliešťov – ktoré prenášajú život ohrozujúce choroby, vrátane encefalitídy a boreliózy.

Najväčšia aktivita kliešťov je zaznamenaná koncom jari a začiatkom leta, hoci jednotlivé prípady napadnutia hmyzom sa prejavujú od marca do októbra. Hlavná sezóna pre roztoče je v období od začiatku kvitnutia čerešňového kvetu, kedy sa začínajú objavovať púčiky na brezových a lipových stromoch až do kvitnutia kypriny úzkolistej, teda od konca mája do prvej dekády júla.

Ako sa zbaviť kliešťov

Napriek malej veľkosti sa roztočom podarí vytvoriť veľké problémy. Každoročne totiž na uštipnutie kliešťom zomiera veľa ľudí.

Ak chcete stráviť čas vonku, nezabudnite na niekoľko opatrení, aby ste sa ochránili pred týmito nebezpečnými drobnými tvormi.

Kliešte nemajú radi ostré zápachy, takže si môžete urobiť „odpudzovač“ sami: nechajte prevrieť vo vode škoricový prášok a klinčeky, tento vývar si nastriekajte na šaty a môžete sa spokojne vybrať do prírody.

Existuje ďalšia osvedčená metóda. Potrebujete iba valček a éterický olej. Ponatieraná pokožka éterickými olejmi odradí nielen kliešte, ale aj otravné komáre.

Éterické vône, ktoré odpudzujú hmyz

Eukalyptus

Eukalyptový olej sa môže používať samostatne alebo v kombinácii s olejom zo schizandry na odpudzovanie akéhokoľvek hmyzu.

Schizandra
Olej zo Schizandry čínskej, má jasnú citrusovú arómu a je prirodzeným prostriedkom na ochranu proti kliešťom.

Mäta sivá
Tento esenciálny olej je toxický pre hmyz a je účinným prírodným repelentom!

Levanduľa
Najprekvapujúcejšie je, že zatiaľ čo my vôňu levandule zbožňujeme, kliešte aj komáre ju nemôžu vystáť.

Preventívne opatrenia

Aby ste sa nestali obeťou útoku kliešťov, je potrebné dodržiavať základné opatrenia, ktoré im nedovolia preniknúť na povrch pokožky.

1. Ako je známe, kliešte sa zahryznú, kde je najjemnejšia koža: pod kolenami, na záhyboch rúk, v oblasti slabín, v podpazuší, na krku a na hlave. Dbajte na to, aby ste všetky uvedené miesta nemali odhalené, oblečte si preto radšej dlhé nohavice, zastrčte ich do topánok, a nezabudnite vždy nosiť klobúk.

2. Majte zastrčené nohavice v ponožkách alebo topánkach, aj keď je vonku horúco.

3. Na hlavu si zvoľte niečo čo pokrýva celú hlavu vrátane zadnej časti, alebo si môžete dať na hlavu kapucňu.

4. Ak ostávate v prírode aj na noc, nezabudnite na stan, ktorý sa pevne uzatvára a má  jemnú mriežku, tieto drobné otvory nedovolia kliešťom preniknúť dovnútra.

5. Preniknutie kliešťa cez kožu trvá asi 30 minút, tak si nezabudnite telo kontrolovať každých 20 minút. Kliešte žijú v tráve a kríkoch a ľahko sa dostanú na človeka.

6. Nezabudnite na ďalšie ochranné prostriedky. Existuje veľké množstvo špeciálnych chemických aerosólov a sprejov, ktoré odpudzujú roztoče alebo ich zabíjajú.

Pred použitím výrobku si prečítajte návod na použitie. Existuje aj ďalšia metóda – očkovanie. Je ale pravda, že vakcína chráni len pred encefalitídou.

7. Na odpočinok, parkovanie alebo stanovačku vyberte suché borovicové lesy s piesčitou pôdou alebo oblasti bez trávnatej vegetácie, kde kliešte sú extrémne zriedkavé. Predtým spaním by ste mali starostlivo prehliadnuť oblečenie, telo a vlasy.

Čo robiť, ak uhryzne kliešť

Kliešť nasáva 15-20 minút, zároveň vylučuje anestetickú tekutinu, čo spôsobuje, že uhryznutie je takmer bezbolestné. Bolesť alebo nepríjemné pocity na mieste uhryznutia sa dostavia až zvyčajne po niekoľkých hodinách.

Kliešte sa môžu držať na tele človeka alebo zvieraťa až 12 dní. Dospelí si ktoré nasiaknuté kliešte všimnú najčastejšie po 2-3 dňoch: miesto uštipnutia opuchne, svrbí, je začervenané a samotný roztoč sa zväčšuje.

Ak nájdete prisávajúceho sa kliešťa, odstráňte ho čo najskôr, ale neodtrhávajte ho! Čím dlhšie kliešť pije krv, tým viac infekcií vstúpi do tela.

Odporúčame odstraňovať kliešte pomocou pinzety. V tomto prípade ho len jemne vytiahnite otáčajúc okolo vlastnej osi, zvyčajne po 2-3 otáčkach by sa kliešť mal úplne odstrániť.

Existujú špeciálne zariadenia na odstránenie kliešťov, ktoré je možné zakúpiť v lekárňach. Ak sa kliešť nedávno nasal a ešte nemal čas na zväčšenie, môže byť odstránený injekčnou striekačkou bez ihly. Stačí vysať telo kliešťa.

Existuje aj spôsob odstránenia kliešťa pomocou nití. Niť je uviazaná na uzol, čo najbližšie k hlave kliešťa, potom ju otočíte jedným smerom a jemne zatiahne, kým sa kliešť nevypne. Táto metóda nie je vždy vhodná, najmä ak sa jedná o vyberanie z vlastného tela alebo z tela zvierat.

Ak ste objavili na svojom tele nasávajúceho sa kliešťa a nemá vám kto pomôcť s odstránením, odstráňte ho, ako môžete. Hoci by sa mohol odtrhnúť, je to lepšie ako keby ste dlho hľadali pomoc. Hlava kliešťa môže zostať v koži, takže si nezabudnite miesto uhryznutia pretrieť alkoholom alebo dezinfekčným prostriedkom.

Po odstránení kliešťa ošetrite pokožku na mieste uhryznutia tinktúrou jódu alebo alkohol, dokonca aj vtedy, ak sanie kliešťa bolo krátkodobé, nie je vylúčené riziko infekcie ktorú prenášajú.

Kliešte môžu byť zdrojom pomerne veľkého počtu ochorení, preto po odstránení kliešťa sa nechajte vyšetriť (encefalitída prenášaná kliešťom, Lymeova choroba).

Kliešte by mali byť umiestnené v malej sklenenej fľaši spolu s kusom vaty mierne navlhčenej vodou. Uistite sa, že fľaška je uzavrite tesným viečkom a nechajte ho v chladničke.

Pamätajte, že prítomnosť infekcie v kliešťovi neznamená, že budete chorý. Analýza kliešťa je potrebná pre pokojný pocit v prípade negatívneho výsledku a na ostražitosť v prípade pozitívnych výsledkov.

Najspoľahlivejším spôsobom určenia prítomnosti ochorenia je krvný test. Odber krvi by nemal byť skôr ako 10 dní po uštipnutí kliešťa. Skorší odber by neukázal nič.

Rada redakcie

Vezmite si s sebou pinzetu v prípade že by ste potrebovali odstrániť kliešťa.

Nezabíjajte kliešťa holými rukami. Pri odstraňovaní kliešťa použite príslušné nástroje a po dokončení si umyte ruky.

Krvotvorná encefalitída je najnebezpečnejšia z infekcií prenášaných kliešťami, čo niekedy vedie až k smrti, pretože ovplyvňuje miechu a mozog – centrum všetkých procesov ľudského života. Táto choroba je strašná nielen pre priebeh, ale aj pre komplikácie.

Dôsledky encefalitídy: duševné poruchy, narušenie pohybového aparátu, poruchy zraku a sluchu, v najhoršom prípade smrť.

Lymská borelióza – nebezpečné ochorenie, o ktorom človek často ani netuší, ale stáva chronickou vedie k invalidite, prenáša sa uhryznutím kliešťa.

V prírode oddychujte bezpečne! Nezabudnite sa podeliť o tieto praktické rady so svojimi priateľmi.

Zdroj : takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Muž s pôsobivým ochlpením, prezývaný „Teddy Bear“, je na svoj vzhľad hrdý a neoholil by si ho za nič na svete.

Portrét veľmi chlpatého muža, ktorý sa rozhodol prijať svoje...

30 rokov mala podozrenie, že vychováva cudzie dieťa. Až teraz objavila hrozivú pravdu!

Ešte počas pobytu v nemocnici mala Zoe Tuganova podozrenie,...

Mladá žena prišla o ruky a nohy. No veľmi chcela mať deti. Potom sa jej stala dôležitá vec

Bála sa, že keď bude takto vyzerať, nikdy nenájde...

Túto hádanku ľahko vyriešia aj deti. Dokážete uviesť správny výsledok?

Matematika je oblasť, ktorá môže byť inšpirujúca a prekvapujúca...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Muž s pôsobivým ochlpením, prezývaný „Teddy Bear“, je na svoj vzhľad hrdý a neoholil by si ho za nič na svete.

Portrét veľmi chlpatého muža, ktorý sa rozhodol prijať svoje...

30 rokov mala podozrenie, že vychováva cudzie dieťa. Až teraz objavila hrozivú pravdu!

Ešte počas pobytu v nemocnici mala Zoe Tuganova podozrenie,...

Mladá žena prišla o ruky a nohy. No veľmi chcela mať deti. Potom sa jej stala dôležitá vec

Bála sa, že keď bude takto vyzerať, nikdy nenájde...

Túto hádanku ľahko vyriešia aj deti. Dokážete uviesť správny výsledok?

Matematika je oblasť, ktorá môže byť inšpirujúca a prekvapujúca...

Vedeli ste, že mesiac v ktorom ste sa narodili dokáže povedať veľa o vašej osobnosti?

Vedeli ste, že mesiac v ktorom ste sa narodili dokáže...
Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰
spot_imgspot_img

Muž s pôsobivým ochlpením, prezývaný „Teddy Bear“, je na svoj vzhľad hrdý a neoholil by si ho za nič na svete.

Portrét veľmi chlpatého muža, ktorý sa rozhodol prijať svoje fyzické zvláštnosti. Byť extrémne chlpatý nie je vždy jednoduché a ešte menej v našej spoločnosti, kde...

30 rokov mala podozrenie, že vychováva cudzie dieťa. Až teraz objavila hrozivú pravdu!

Ešte počas pobytu v nemocnici mala Zoe Tuganova podozrenie, že jej dcéra bola omylom vymenené za iné narodené dievčatko. Najskôr dojčila dieťatko s blond...

Mladá žena prišla o ruky a nohy. No veľmi chcela mať deti. Potom sa jej stala dôležitá vec

Bála sa, že keď bude takto vyzerať, nikdy nenájde lásku a nestane sa matkou. Dnes je však matkou dvoch detí a na stránkach hlavných...
Verified by MonsterInsights