Pozvite na grilovačku aj vegetariánov! Takto ugrilujete zeleninu najlepšie

Grilovačky sa spájajú s mäsom a klobáskami, ako keby bola grilovaná zelenina od macochy. Pritom je rovnako chutná a vegetariáni či vegáni by bez nej z vašej grilovačky odchádzali hladní. Tak im ju pripravte ako sa patrí.

Obrovskou výhodou zeleniny voči mäsu je jej univerzálnosť. Môžete ju pripraviť ako hlavný chod, prílohu, šalát, môžete ju dokonca aj odšťaviť na zdravý drink. Dá sa jesť surová, varená, pečená, grilovaná. My sa pozrieme na grilovanie zeleniny.

Ako pripraviť zeleninu na grilovanie?

Na grilovanie zeleniny je ideálna sezónna zelenina. Vôňa a chuť plodov, dozretých na slnku, sa s tými dovozovými nedajú ani porovnať. Našťastie na Slovensku máme domácej zeleniny dostatok. Dôležité je vybrať si takú, ktorá má neporušenú šupu, je pevná a pružná. Druhým krokom k bravúrne ugrilovanej zelenine je jej príprava. Nestačí ju totiž iba nakrájať a okoreniť.

Cukety a baklažány umyte a nakrájajte na 1 cm hrubé plátky alebo kolieska.. Nešúpte! Baklažány nasoľte a nechajte ich „vyplakať“ horkosť. Potom ich jemne osušte, ochuťte a môžete grilovať.

Šťavnaté vnútro paradajok zostane v dužine len vtedy, ak ich neprekrojíte. Preto sú na grilovanie ideálne cherry paradajky. Tie môžete aj napichnúť na špíz. Prekrojené paradajky však môžete grilovať, keď ich vydlabete a naplníte napríklad zmesou ryže, cukety a korenia, alebo do nich vklepnete vajíčko.


Zeleninové špízy ozvláštnite syrom. Foto: WEBER

 Šampiňóny grilujte vcelku, iba tie veľké prerežte najviac na polovicu. Inak sa rýchlo pripália.

Papriku grilujte červenú, žltú, oranžovú, rozkrojenú na štvrtinky a jemne potretú olejom. Malé papriky môžete grilovať vcelku.


Na grilovacom koši Weber pripravíte hoci aj zeleninové soté. Foto: WEBER

Grilovací kôš Weber Crafted slúži na grilovanie malých, jemných kúskov, ktoré by inak prepadli cez rošt. V grilovacom koši pripravíte menšie kúsky mäsa, morské plody, ale aj trebárs skaramelizovanú cibuľku alebo zeleninovú zmes.

Kukurica bude rýchlejšie ugrilovaná, ak ju predtým pár minút povaríte. Odporúčame podávať potretú maslom.


Grilovanú kukuricu potrite maslom, bude lahodná. Foto: WEBER

Zemiaky a bataty sa dobre prepečú, keď ich nakrájate na max. centimeter hrubé kolieska a necháte 15 minút v studenej vode. Potom ich potrite olejom, posypte bylinkami a grilujte. Malé zemiačky stačí prekrojiť na polovicu.


Zemiačiky z grilu chutia inak, než pečené v rúre. Foto: WEBER

Špargľu zbavte drevnatých častí a grilujte vcelku. Mrkvu pokrájajte po dĺžke na štvrtiny, potrite olejom, rozrobeným s medom, okoreňte.

Grilované ovocie
V letných dňoch padne grilované ovocie lepšie, než akýkoľvek iný dezert. Tvrdé ovocie ako hrušky, banány, ananás nakrájajte na kolieska, mäkké druhy ako broskyne prepoľte, melón nakrájajte na trojuholníky a grilujte aj so šupou. Podľa tvrdosti grilujte asi 5 minút z každej strany. Grilované ovocie výborne chutí so zmrzlinou.


Na grilovacích roštoch Weber ugrilujete prakticky čokoľvek. Foto: WEBER

Pizza z grilu? Prečo nie!

Keď už sme pri vegetariánskom grilovaní, nielen nich, ale aj zarytých „mäsožravcov“ určite poteší šťavnatá pizza. Glazovaný pizza kameň Weber Crafted je navrhnutý tak, aby mala vaša pizza vždy chrumkavú kôrku. Na pizza kameni opečiete aj chlieb, tortilly, lokše, a pripravíte aj sladké dezerty.


Pizza kameň Weber Crafted poslúži aj na pečenie tortíl či dezertov. Foto: WEBER

Zmeňte gril na kuchyňu

Príslušenstvo, ktoré vaše grilovačky posunie o niekoľko levelov vyššie, je súčasťou bohatého systému Weber Crafted Gourmet BBQ System. Grily WEBER s ním zmeníte na dokonale vybavenú kuchyňu, v ktorej pripravíte všetko od raňajok cez kompletný obed aj s dezertom.

Práve pre obrovské možnosti využitia sa známy šéfkuchár Zdeněk Pohlreich stal ambasádorom grilov WEBER. Pochvaľuje si najmä grily Genesis Ironman s mimoriadne veľkou grilovacou plochou a zabudovanou inteligentnou technológiou Weber Connect. „Inteligentná technológia a systém Weber Craft Gourmet BBQ, ktoré sa postarajú o dokonalý výsledok, aj keď ste len začiatočník v grilovaní,“ vysvetľuje nekompromisný šéfkuchár.

Ironman je špičkový gril s nekonečnými možnosťami. Foto: WEBER

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Pozvite na grilovačku aj vegetariánov! Takto ugrilujete zeleninu najlepšie”