Rusko sa vyhráža, že si zoberie naspäť Aljašku, ktorá už viac ako 100 rokov patrí USA

Najvyšší predstaviteľ Kremľa varoval Spojené štáty pred zabavením alebo zmrazením ruských aktív v zahraničí počas vojny na Ukrajine a dodal, že by mali mať na vedomí, že Rusko by mohlo získať späť americký štát Aljaška.

„Nech si Amerika vždy pamätá, že Alijaška je súčasťou ruského územia,“ povedal v stredu predseda ruskej dolnej snemovne Vjačeslav Volodin.

„Takže, keď sa začnú pokúšať zbaviť sa našich zdrojov v zahraničí, skôr ako to urobia, nech majú na pamäti, že aj my im máme čo vracať.“

Štát Aljaška bol kedysi súčasťou Ruska, ktoré si v tejto oblasti založilo niekoľko osád, kým ho USA v máji 1867 nekúpili za 7,2 milióna dolárov. Nákup znamenal koniec ruských snáh o rozšírenie obchodu a osád v Severnej Amerike.

Volodin nie je jediným ruským predstaviteľom, ktorý hovoril o znovuzískaní Aljašky. V polovici marca poslanec ruského parlamentu Oleg Matvejčev požadoval rovnaké „reparácie“ za škody, ktoré boli spôsobené ekonomickými sankciami ich krajine.

„Mali by sme myslieť na odškodnenie za škody spôsobené sankciami a samotnou vojnou, pretože aj to stojí peniaze a mali by sme ich dostať späť. Návrat všetkého ruského majetku, majetku ruského impéria, Sovietskeho zväzu a súčasného Ruska, ktoré bolo zabavené v Spojených štátoch,“ povedal Matvejčev.

Všetko sa deje v čase, keď Dmitrij Medvedev, námestník tajomníka Ruskej bezpečnostnej rady, kritizoval USA za snahu „šíriť chaos a deštrukciu“ keď prejavili podporu medzinárodnému tribunálu, ktorý vyšetruje vojnové zločiny Ruska na Ukrajine.

Zdroj: ibtimes.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Rusko sa vyhráža, že si zoberie naspäť Aljašku, ktorá už viac ako 100 rokov patrí USA”