sobota, 27 júla, 2024

Štúdia ukázala, že politici žijú dlhšie, než bežná populácia. Rozdiel sa má každý rok prehlbovať

Nové výskumy odhalili, že politici na celom svete majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že budú žiť dlhšie ako zvyšná populácia. Odráža to tak prehlbujúce sa rozdiely medzi elitami a bežnými ľuďmi, ktoré v súčasnosti ničia náš svet.

Koncom 19. a začiatkom 20. storočia mali politici vo väčšine analyzovaných krajín tendenciu mať podobné miery úmrtnosti ako bežná populácia. V priebehu 20. storočia sa však rozdiely v miere úmrtnosti vo všetkých krajinách výrazne prehĺbili.

brown wooden chairs on gray concrete floor                       unsplash

To znamená, že šanca na prežitie u politikov v súčasnom svete je najvyššia za posledných 150 rokov.  

Štúdia bola vykonávaná na Oxfordskej univerzity, ktorá bola nedávno publikovaná v European Journal of Epidemiology. Vedci zanalyzovali údaje o viac ako 57 500 politikoch z 11 krajín vrátane Austrálie, Rakúska, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Holandska, Nového Zélandu, Švajčiarska, Spojeného kráľovstva a USA.

Ženy političky predstavujú  3 až 21 percent „vzoriek“. Pri porovnávaní rôznych krajín je potrebné zvážiť rôzny podiel žien političiek, pretože je známe, že ženy žijú v priemere dlhšie ako muži.

Existuje veľa faktorov, ktoré podporujú tento zjavný trend. Napríklad v prvej polovici 20. storočia bola vysoká miera fajčenia, dokonca aj medzi elitou. Štúdia sa tiež domnieva, že miera fajčenia medzi politikmi klesala rýchlejšie ako medzi širokou verejnosťou, čo možno čiastočne vysvetľuje rozdiely v očakávanej dĺžke života, ktoré v mnohých krajinách po roku 1950 narástli.

Taktiež to môže súvisieť so zdravotným stavom srdca.

Politici majú tendenciu mať vyššie riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení ako iní ľudia. Tieto ochorenia sa však už liečia jednoduchšie, nakoľko od 60.rokoch sa na trhu objavili lieky bojujúce proti vysokému krvnému tlaku.  

Ďalším, asi najväčším dôvodom, je bohatstvo a ekonomická nerovnosť. Politici zarábajú podstatne vyššie platy ako priemerná populácia, čo prináša jasné výhody pre dlhovekosť a zdravie.

Napriek tomu vedci tvrdia, že tento faktor nie je taký výrazný, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, keďže nerovnosť začala narastať v 80. rokoch, ale rozdiely v očakávanej dĺžke života sa začali prehlbovať o desaťročia skôr.

Nech už je dôvod akýkoľvek, je jasné, že priepasť medzi politikmi a bežnými ľuďmi sa stále prehlbuje a inak to nebude ani v budúcnosti.

https://www.instagram.com/p/CcK5q0_q0cD/

Zdroj: iflscience.com

foto

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights