TÚTO VEC môžete nájsť aj vo vašej záhrade. Lesníci vám vysvetlia o čo ide

Nedávno sa dostala na internet fotografia, ktorá prekvapila viacerých ľudí. Zverejnili ju lesníci z poľského mesta Radom.

Čo sa na fotke nachádza?  Zistíme vďaka tomu, čo žije v našej blízkosti? Ak uvidíte vo svojom okolí niečo podobné ako na fotke, vedzte, že neďaleko vás sa vyskytuje sova. Na fotke sú pelety.

„Pelety sú nestrávené a vyvrátené zvyšky potravy (srsti, peria, chitínových častí hmyzu, kostí cicavcov a vtákov) formované do širokých valčekov.”informujú lesníci.

Veľosť a tvar pelety nám pomáha určiť s akým vtákom máme dočinenia.

„Obyvatelia mesta Radom môžu natrafiť na pelety Myšiarky ušatej. Tá má rada poľnohospodárske priestranstvá.” dodávajú lesníci.

Myšiarka ušatá je neveľká sova s dĺžkou do 37 cm a rozpätím krídel do 98 cm. Má štíhle telo, uši dlhé a odstávajúce. Spoznáte ju pre jej medovohnedé perie s mramorovým vzorom.

Túto sovu máte možnosť stretnúť na okraji lesov, hlavne borovicových,v blízkosti obrábaných polí, vidieckej infraštruktúry, mestských parkov a cintorínov. Rada sedí vysoko na stromoch, hlavne na borovici či smreku.

Živí sa hrabošmi a malými vtákmi. Je aktívna najmä po zotmení.

Ak narazíte na peletky, môžete identifikovať jej blízkosť a potravu,  na ktorej si pochutila. Používa sa na to metóda namočenia peletiek do vody a oddelenia ich jednotlivých častí.

Pozrite sa na fotografiu nižšie.

Zdroj: webniusy.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “TÚTO VEC môžete nájsť aj vo vašej záhrade. Lesníci vám vysvetlia o čo ide”