Všetko, čo musíte vedieť o cievnej mozgovej príhode u žien. Tieto príznaky neprehliadajte

Každoročne rastie počet obetí srdcovo-cievnych ochorení. Prvé náznaky prehliadajú predovšetkým ženy – nevšímajú si signálov, ktoré im vysiela ich telo krátko pred mŕtvicou. Muži i ženy majú iné príznaky. Začneme ale tým, že si niečo povieme o mŕtvici.

Cievna mozgová príhoda, čiže mŕtvica je krvná zrazenina v mozgu. Nedostatok kyslíka sa v dôsledku krvácania môže stať človeku osudný. Príznaky, ktoré sa objavujú u oboch pohlaví sú:

– strata pamäti
– paralýza tváre, rúk a nôh
– problémy so zrakom alebo rečou
– mdloby alebo závraty
– silná bolesť hlavy

Niektoré príznaky sa ale objavujú výlučne u žien. Ročne dostane mŕtvicu až o 55 000 viac žien ako mužov. Ktorým ženám hrozí riziko ?:

– tie, ktoré mali menštruáciu pred 10. rokom života
– tie, ktoré mali menopauzu pred 45. rokom života
– tie, ktoré majú nízku hladinu DHEA (dehydroepiandrosterón), hormónu produkovaného v nadobličkách
– tie, ktoré berú hormonálnu antikoncepciu

Bohužiaľ, vysoké percento žien v dôsledku mŕtvice umiera. Je to spôsobené tým, že len málo osôb vie, že niektoré príznaky vystupujú iba u žien. Patria medzi ne:

– problémy s dýchaním
– depresia
– mierne halucinácie
– mdloby alebo zvracanie
– trasenie
– čkanie

Lekári tvrdia, že na 47, 9% mŕtvic je spôsobených vysokým krvným tlakom. 35, 8% postihnutých sa nevenovalo žiadnemu športu a nedostatok pohybu zohráva kľúčovú úlohu. Pridajme vysokú hladinu cholesterolu, nadváhu a fajčenie a máme smrtiacu kombináciu.

Niektorým z nás hrozí väčšie riziko. Napríklad cukrovka a silný stres. Dôležité je tiež obmedziť alkohol.

V prípade mŕtvice navštevujú nemocnicu skôr muži ako ženy. Neignorujte problémy a starajte sa o seba. Zdravá strava a pravidelný pohyb je základ.

Zdieľajte tento článok so všetkými ženami!

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Všetko, čo musíte vedieť o cievnej mozgovej príhode u žien. Tieto príznaky neprehliadajte”