7 ohrozených národov, o ktorých sa nedozviete na hodinách geografie

Na Zemi žije viac ako 7,5 miliardy ľudí rôznych národností. Na svete existuje veľké množstvo ľudí, ktorých kultúra a tradície sú pre nás stále tajomstvom. Moderná civilizácia samozrejme prispieva k neodvratnej asimilácii a niektoré národnosti postupne miznú. Avšak mnohí z ich predstaviteľov sa aj naďalej snažia zachovať svoje storočné tradície a zvyky.

Prezradíme vám, aké vzácne národy ešte stále žijú na našej planéte a budete prekvapení, že o väčšine z nich ste doteraz nepočuli.

Aleuti

10 исчезающих народов мира, про которые не расскажут на уроках географии                                                                  © Malcolm Greany / wikipedia

Ide o pôvodné obyvateľstvo Aleutských ostrovov, ktoré tam žije už viac ako 9 000 rokov. Väčšina z nich v súčasnosti obýva Aljašku, no nachádzajú sa aj na území Kamčatky. Cestovatelia poznamenali, že farba tela a tváre Aleutov je dosť biela, čo ich odlišuje od tmavších Čukčov a Inuitov.

V roku 2018 bolo na Aljaške asi 6 700 Aleutov a menej ako 500 žilo v Rusku Patria k arktickej rase a majú svoj vlastný jazyk, rozdelený do niekoľkých dialektov. Pravdou je, že tento národ postupne vymiera – v minulom roku boli len 4 ľudia, ktorí ovládali jeden z aleutských dialektov, väčšina z nich prešla na ruštinu alebo angličtinu. Po dlhú dobu bol medzi nimi rozšírený animizmus, to znamená viera v životnú silu všetkého živého aj neživého.

Moderný Aleuti žijú v malých mestách a osadách a venujú sa najmä rybolovu. Aljašská treska sa považuje za obzvlášť obľúbený druh ryby. Treska sa dodáva hlavne do sietí McDonald’s.

 

Baduijci

10 исчезающих народов мира, про которые не расскажут на уроках географии                                                                © Tourism office of Banten province / wikipedia

Žijú v Indonézii, v pohorí provincie Banten na ostrove Java. V súčasnosti sa ich počet odhaduje na asi 13-tisíc obyvateľov. Vedú mimoriadne izolovaný život. Možno je to aj kvôli ich náboženstvu – Agama sunda, ktoré úzko súvisí s animizmom.

Baduijci dodržiavajú niekoľko pravidiel.

Niektoré z nich sú celkom pochopiteľné: nemali by zabíjať, kradnúť, klamať, podvádzať a opíjať sa. Medzi inými zákazmi však existujú aj naozaj nezvyčajné. Predovšetkým je to zákaz jesť v noci, používať akúkoľvek formu prepravy, pestovať ryžu, používať rôzne príchute, používať zlato alebo striebro a dotýkať sa peňazí.

 

Bororovia

10 исчезающих народов мира, про которые не расскажут на уроках географии                                                                © Valter Campanato / ABr / wikipedia

Bororovia patria k indiánskemu národu žijúcemu v Bolívii a Brazílii. Žije tam menej ako 2-tisíc pôvodných obyvateľov. Majú svoj vlastný jazyk, Bo Vadaru, ale väčšina populácie stále hovorí po portugalsky. Miera gramotnosti je navyše nižšia ako 30%. Venujú sa hlavne poľnohospodárstvu a pestovaniu kukurice, manioky, ryže.

Unikátnou črtou týchto ľudí je to, že všetci majú rovnakú krvnú skupinu. Každý z nich sa tak môže stať darcom svojmu súkmeňovcovi.

 

Samaritáni

10 исчезающих народов мира, про которые не расскажут на уроках географии                                                                © Edkaprov (Edward Kaprov) / wikipedia

Mnoho ľudí pozná biblický výraz „dobrý samaritán“, ktorý vstúpil do našej reči vďaka podobenstvu okradnutého cestujúceho a muža, ktorý ho zachránil. Ten nesebecký záchranca bol samaritán.

Samaritáni sú v skutočnosti etnicko-náboženskou skupinou, ktorá má svoju bohatú históriu. Dnes žijú v Izraeli. V určitom okamihu sa počet samaritánov začal dramaticky znižovať a začiatkom dvadsiateho storočia zostalo na čísle 146.

Tomuto etniku sa však našťastie podarilo prežiť. V roku 1954 sa izraelská vláda rozhodla, že ich zhromaždí v meste Holon, aby zabránila ich „rozpusteniu“ medzi Židmi. Počet obyvateľov tohto národa sa dnes pohybuje na čísle 800.

Tento národ má svoj vlastný kalendár, ale zároveň uznáva šabat a tradičné židovské stravovacie návyky. Až donedávna samaritáni uzatvárali manželstvá iba v rámci svojej komunity, ale vedúci predstavitelia komunít sa teraz môžu zosobášiť so židovskými, karaitskými a kresťanskými ženami, ktoré prešli procesom „obrátenia“.

 

Vódi

10 исчезающих народов мира, про которые не расскажут на уроках географии                                                       © Väisänen A. O. / wikimedia© Väisänen A. O. / wikimedia

Ide o ohrozené ugrofínske obyvateľstvo, ktorý žije v Rusku a Estónsku. V súčasnosti je ich menej ako 100. Podpísala sa na tom najmä druhá svetová vojna. Mnoho etnografov si všimlo zvláštnu krásu žien tohto národu:

„Ženy sú známe svojou krásou, majú prívetivý, príjemný a lákavý vzhľad, bystrý zrak a veľké modré oči.“ Historik Heinrich Portan tiež pripustil, že miestne ženy sú považované za krajšie ako ruské alebo fínske. Obyvatelia tohto národa sa vyznačovali blond vlasmi – „80% mužov a 76% žien malo vlasy buď biele ako sneh alebo zlatožltej farby ako piesok.“

V súčasnosti sa vynakladá značné úsilie za zachovanie kultúry tohto malého obyvateľstva: vytvárajú sa múzeá, konajú sa festivaly a obnovuje sa výučba ich jazyka, ktorý je veľmi podobný estónskemu dialektu.

 

Semangovia

10 исчезающих народов мира, про которые не расскажут на уроках географии                                                              © В.А. Погадаев / wikipedia

Semangovia žijú na území Mjanmarska, Thajska a Malajzie. Po dlhú dobu viedli kočovný životný štýl, usadili sa až v 20. storočí. Dnes ich počet nepresahuje 5 000. Stále majú rozvinutú deľbu práce. Muži sa venujú lovu, ženy sa venujú zberu, vareniu a výrobe suvenírov. Náčelníkom kmeňu môže byť iba muž, najčastejšie šaman. Podľa legendy, šamani vedia, ako sa premeniť na tigra a komunikovať s duchmi. A aj napriek tomu sa boja búrok.

Semangovia majú svoju vlastnú predstavu o kráse: medzierky medzi zubami, piercing v nose a jazvy na tele.

 

Hadziovia

10 исчезающих народов мира, про которые не расскажут на уроках географии                                                                © Idobi / wikipedia

Ide o domorodé obyvateľstvo Tanzánie, ktorého populácia nepresahuje 1 300 ľudí. Jeho predstavitelia hovoria svojím vlastným jazykom. Podľa európskej kultúry boli objavení v 19. storočí, no ich pôvod je stále nejasný. S najväčšou pravdepodobnosťou majú niečo spoločné s pygmejmi.

Dnes sa venujú hlavne poľovníctvu a zberačstvu. Spravidla lovia lukom a šípmi s hrotmi z kameňa alebo železa. Všetky dôležité rozhodnutia prijímajú výlučne muži. Populácia bohužiaľ pod tlakom ostatných obyvateľov postupne klesá. Hovorí sa, že za posledných niekoľko desaťročí prišli o najmenej 3/4 svojej pôdy. Je pravda, že niektorí sa snažia bojovať a odvolávajú sa na tanzánijskú vládu so žiadosťou o ochranu územia svojho pôvodného teritória, pričom zdôrazňujú ekologickosť svojho nažívania.

Myslíte si, že je dôležité zachovať identitu národov v modernom svete, alebo to nedáva zmysel, pretože globalizácia a asimilácia sú nevyhnutnou súčasťou budúcnosti?

 

Zdroj: adme.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “7 ohrozených národov, o ktorých sa nedozviete na hodinách geografie”