sobota, 27 júla, 2024

NAJVÄČŠIA RUSKÁ ZÁHADA: 9 ruských turistov zmizlo na Dyatlovskom priesmyku, kde v roku 1959 záhadne zomrelo 9 ľudí

Skupina turistov nedávno zmizla bez stopy v neslávne známom priesmyku Dyatlov, v rovnakom úseku ruského Uralu, kde vo februári 1959 záhadne zomrelo deväť turistov.

Zranenia pôvodných deviatich turistov boli také bizarné, že vyšetrovatelia aj amatérski detektívi pripisovali ich smrť všetkému od mimozemšťanov až po Yetiho.

Tento týždeň, o viac ako 60 rokov neskôr, bol Dyatlovský priesmyk opäť v centre pozornosti.

Nedávno sa turisti prevažne z Moskvy, dozvedeli o zvláštnych okolnostiach smrti turistov v Dyatlovskom priesmyku a vydali sa túto oblasť preskúmať a uctiť si padlých turistov.

Z výletu sa mali vrátiť 10. februára, ale nikomu sa neohlásili.

„Ešte sa nevrátili a nevieme sa s nimi skontaktovať,“ uviedol miestny zdroj pre ruské médiá, uvádza Newsweek.

Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie v Sverdlovskej oblasti boli v tom čase v oblasti Dyatlovského priesmyku iba tri registrované skupiny. „Ak skupina nie je zaregistrovaná, neexistujú správy o nezvestných osobách,“ uviedlo ministerstvo.

Deň po tom, čo sa objavili prvé správy, o nezvestnej skupine, ruské média informovali verejnosť, že skupinu vypátrali záchranári a pomohli jej bezpečne opustiť oblasť.

Údajne narazili na ťažkosti spôsobené najmä nepriaznivým počasím, ktoré vyvolalo v spoločnosti paniku.

Dyatlov Pass Incident

Pôvodných deväť turistov sa vydalo na vrchol hory Otorten, na severnom Urale sovietskeho Ruska, koncom januára 1959. Viedol ich 23-ročný turista Igor Alekseyevich Dyatlov, podľa ktorého je horský priechod odvtedy pomenovaný.

Dyatlov mal poslať svojim priateľom telegram hneď, ako sa vráti.

Priatelia však žiaden telegram od Igora neobdržali. Po týždňoch, sa priatelia a blízki začali obávať a 20. februára bola zahájená pátracia skupina.

Tu vyšetrovanie nabralo bizarný a šokujúci smer.

Vyšetrovatelia čoskoro našli stan turistov, ktorý bol však zničený. O to znepokojujúca bola skutočnosť, že sa zdalo, akoby stan niekto zvnútra rozrezal. Toto bol bizarný objav sám osebe, ale stal sa ešte bizarnejším vzhľadom na to, že nočné teploty dosahovali takmer -6°C.

Vyšetrovatelia medzitým našli na mieste pár topánok a odtlačky stôp bosých nôh vedúcich preč z kempu do mrazivej divočiny. To vyvolalo mrazivú otázku. Prečo by skúsení turisti boli takí zúfalí, že by uprostred noci opustili vlastný stan a utiekli do lesa bez toho, aby sa čo i len obliekli?

Odtiaľto vyšetrovatelia narazili na sériu zvláštnych a strašných indícií, z ktorých každá bola viac mätúca ako tá predchádzajúca.

Ďalej našli telá dvoch turistov, ktorí nemali na sebe nič iné ako spodnú bielizeň.

Tvár jedného z turistov mala zvláštnu hnedo-fialovú farbu a z úst mu vytekala sivá tekutina. Ďalšie nájdené telá mali doškriabané ruky a telá, akoby sa zúfalo snažili vyliezť na najbližšie stromy.

Ďalšie telá zas mali nevysvetliteľné rany na tele, ktoré odrážali príšerné násilie.

Vyšetrovateľom trvalo ďalšie dva mesiace, kým našli zvyšok skupiny.

Telá turistov, ktoré našli o niekoľko mesiacov neskôr iba sťažili vyšetrovanie, pretože jednému z turistov chýbal jazyk, oči, časť pier, rovnako ako tkanivo tváre a fragment lebečnej kosti.

Four Dyatlov Pass Hikers

Napriek takýmto zmätočným a hrôzostrašným dôkazom sovietske úrady vyšetrovanie rýchlo uzavreli. Úmrtia turistov boli oficiálne zaznamenané ako „neznáma prírodná sila“. Záver, ktorý v nasledujúcich desaťročiach rozdúchaval plamene konšpiračných teórií.

Prvotná teória naznačovala, že deväť turistov bolo zabitých lavínou. Ale neexistovali žiadne fyzické dôkazy o lavíne ani žiadne dôkazy o lavínovej činnosti v tejto oblasti.

Ďalšia teória predpokladala, že turistov napadli pôvodní obyvatelia Mansi. Aj to však bolo veľmi diskutabilné, pretože Mansi boli do značnej miery mierumilovní a neexistovali dôkazy o ich útokoch na turistov.

Cudzie teórie naznačovali, že turisti zahynuli pri útoku Yetiho, alebo boli do toho zapojení mimozemšťania.

Je pravdepodobné, že turisti boli obeťami sovietskeho experimentu alebo niekto zo skupiny stratil rozum a ostatných zavraždil.

Za 60 rokov však nebola žiadna teória dostatočne presvedčivá.

V roku 2019 Rusko zverejnilo výsledky nového vyšetrovania.

Úrady sa držali pôvodného záveru, že turistov zabila lavína. To však nezastavilo nával teórií o prípade.

Dyatlov Pass Tent

„Ľudia nechcú, aby to bola lavína,“ uviedol Johan Gaume, švajčiarsky výskumník, ktorý študoval tento incident. „Je to príliš normálne,“ uviedol.  Bez žijúcich svedkov je nemožné s úplnou istotou povedať, čo sa stalo.

Našťastie, pri nedávnom incidente v Dyatlovskom priesmyku sa zdá, že sa všetci zúčastnení dostali domov. „Uviazli sme na jazere a zlomila sa nám satelitná parabola,“ uviedol jeden z turistov.

„Z tohto dôvodu sme ráno nevedeli nadviazať kontakt a vyvolali sme tak malú paniku.“

Pokiaľ však ide o Dyatlov priesmyk, čokoľvek zvláštne, čo sa tu udeje, vyvolá paniku na ďalšie desaťročia.

Zdroj: www.allthatsinteresting.com
Zdroj foto: www.pexels.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights