Lekár hovorí: „Len sám človek sa môže viniť za svoje choroby. Najčastejšie trpí lenivosťou a chamtivosťou!

Prínos tohto človeka k rozvoju medicíny je neoceniteľný. Nikolaj Amosov je nielen slávny lekár, priekopník v oblasti srdcovej chirurgie, ale aj autor mnohých kníh o zdravom životnom štýle.

Po vážnej operácii si  nezaložil ruky, ale čelil výzvam staroby a chorôb tým, že rozvíjal svoj vlastný systém zdravého životného štýlu. Tento systém fascinoval tisíce ľudí po celom svete.

Rozhodli sme sa s vami podeliť o myšlienky a nápady tohto veľkého človeka o zdraví, dlhovekosti a medicíne.

николай амосов

Ako si udržať zdravie

„Aby sme sa stali zdravými, potrebujeme na to vynakladať neustále úsilie, ktoré nie je možné ničím nahradiť. Našťastie, človek je takým dokonalým tvorom, že jeho zdravie môže byť takmer vždy obnovené,“ povedal Nikolaj Amosov.

Veril, že len vďaka úsiliu a práci na sebe si môže človek zabezpečiť zdravie aj na niekoľko desiatok rokov dopredu.

Povedal, že existujú štyri základné podmienky na udržanie dobrého zdravia:

fyzická aktivita, správna strava,otužovanie, čas a schopnosť na odpočinok. Ak ste schopní splniť všetky tieto podmienky, máte zaručenú dlhovekosť a zdravie až do staroby.

система амосова

Jedným z hlavných stimulov pre vytvorenie zdravého životného štýlu pre Amosova bolo jeho vlastné zdravie. V jednej zo svojich kníh napísal: „Prvýkrát ma radikulitída začala trápiť na vojne, potom sa často vracala, možno v dôsledku dlhých operácií.

V roku 1954 to bolo veľmi zlé: na röntgene sa objavili zmeny na stavcoch. Vtedy som vyvinul vlastnú gymnastiku s 1000 pohybov: 10 cvikov, každý po 100 opakovaní.

Pomohlo to.“

„Telesná výchova bola pre mňa základom života!“ hovorí Amosov. Tvrdí, že aby sa telo udržalo v dobrej kondícii, mali by ste fyzickej aktivite venovať minimálne 20-30 minút denne.

Amosov umiestnil výživu na osobitné miesto vo svojom systéme. Povedal, že podstatou správnej výživy je to, čo jete a koľko toho jete. Zdôraznil tiež výnimočnú úlohu vitamínov a stopových prvkov, ktoré možno získať len z čerstvého ovocia a zeleniny. Preto neodporúčal nahradiť surovú zeleninu varenou zeleninou, pretože tepelné spracovanie ničí užitočné vitamíny.

академик амосов

Základom celého nášho jedálnička by mali byť tuky, bielkoviny a sacharidy. Amosov povedal, že naše telo vôbec nepotrebuje tuky vo svojej čistej forme.

Preto môžeme olej a tuk pokojne vyradiť. Naše telo je totiž schopné syntetizovať tuky z proteínov a sacharidov.

Tvrdenie, že človek nemôže prežiť bez kvalitných bielkovín, považoval za mýtus. Hocí sú pre naše telo potrebné, nemali by sme sa nimi nechať uniesť. Aj tvrdenie, že by sme sa sacharidom mali vyhýbať, bolo podľa neho nezmyslom. Sú potrebné pre telo, nie je to len cukor v čistej forme, ale aj obilninové kaše či sladké ovocie.

упражнения амосова

Veril, že ak človek na sebe pracuje, vedie zdravý životný štýl a zaťažuje svoje telo, potom sa nemusí báť žiadnej choroby: „Lekár lieči choroby, ale zdravie si musíte zabezpečiť vy sami.“

Na to, aby ste sa cítili dobre a váš tlak a pulz boli vždy v norme, je tréning nevyhnutný. Cvičenie, chlad, hlad – povinné podmienky, pomocou ktorých sa telo spevňuje a posilňuje svoj imunitný systém. Úsilie vynaložené na cvičenie sa skôr či neskôr vyplatí.

правильное питание

Napriek tomu, že on sám bol lekár, na medicínu mal vždy svoj vlastný názor: „Nemali by ste vkladať celú svoju dôveru len do medicíny: bojte sa toho, že by sa z vás mohli stať väzni lekárov!

Medicína vylieči mnohé choroby, ale nedokáže človeka naučiť, ako sa stať zdravým.“ Bohužiaľ, má pravdu, pretože vyliečenie choroby a uzdravenie nie je vôbec to isté.

суть правильного питания

Počas svojho života tento človek zachránil tisícky ľudí a zmenil pohľad na medicínu. Nehovorí však, že medicína je všeliek, naopak tvrdí, že záruka pravého zdravia spočíva v úsilí a práci na sebe, v správnej výžive a fyzickej aktivite.

Svoju prácu opustil vo veku 79 rokov a žil ešte ďalších 10rokov, nie je toto potvrdenie, že jeho systém naozaj funguje?

Čo si o tom myslíte? Podeľte sa s nami v komentároch.

zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Lekár hovorí: „Len sám človek sa môže viniť za svoje choroby. Najčastejšie trpí lenivosťou a chamtivosťou!”