sobota, 27 júla, 2024

Vyhoďte umeleckých kostymérov! Takto vyzerajú NAJVÄČŠIE chyby v kostýmoch populárnych filmov

Chudobných kostymérov si neustále mýlia s umeleckými kostymérmi a ich pomocníkmi. Ide o umelcov, ktorí navrhujú kostýmy a schvaľujú ich. Asistenti sa zaoberajú materiálnou časťou práce, to znamená, že stelesňujú myšlienku – vyberajú látky, sledujú výrobu, navštevujú sklady. Ale chudobní návrhári kostýmov len udržiavajú stav rekvizít.

Všetky kostýmy a doplnky vo filmoch patria umeleckým kostymérom a tí bežní za nič nemôžu. Na páskach je však chýb viac než dosť a toto sú najznámejšie z nich…

„Divoký Django“

Samozrejme, Quentin presne vie, ako správne vytvoriť správny imidž pre svoje postavy, no slnečné okuliare sa objavili asi až 70. rokoch po udalostiach z filmu.

„Indiana Jones a posledná krížová výprava“

Jeden z najlepších dobrodružných filmov histórie sa taktiež nezaobišiel bez vtipného kiksu. Vieme, že dej sa odohráva v roku 1938, ale prečo potom nacisti nosia vyznamenania za zásluhy v druhej svetovej vojne?

„Statočné srdce“

Je jasné, že kilt dnes každý vníma ako symbol Škótska, avšak William Wallace bojoval za svoju krajinu asi pred 700 rokmi a kilt sa začal používať až 200 rokov po tom.

„Špinavý trik“

Americká tragikomédia bola nominovaná na mnohé ceny, aj za kostýmy, no väčšina zostala v nomináciách. Je nepravdepodobné, že to všetko je spôsobené tým, že hrdina Louis C.K. mal na ruke hodinky Rolex 118718 GMT Master II, o ktorých sa v tých rokoch ani neuvažovalo.

„Gladiátor“

Staroveký Rím bol v tých rokoch určite veľmi vyspelou civilizáciou, no sotva natoľko, aby si Maximus mohol dovoliť elastanové šortky.

„Letec“

Jedna z mnohých spoluprác medzi Scorsesem a DiCapriom sa tiež nezaobišla bez malej chyby. Postava Brenta Spinera chodí v 20. rokoch 20. storočia s okuliarmi, ktoré sa objavili okolo 50. rokov 20. storočia.

„Pýcha a predsudok“

V roku 2005 vyšlo ďalšie spracovanie slávneho románu Jane Austenovej. Hlavnú úlohu si zahrala Keira Knightley, ktorá mala obuté gumáky Wellingtonky, ktoré sa objavili pol storočia po vydaní románu.

„Spievanie v daždi“

Išlo o akúsi túžbu po modernizácii, pretože v hudobnom filme z roku 1952 sa udalosti odohrávajú v 20. rokoch minulého storočia. No vtedajším kostymérom sa zdalo ako dobrý nápad obliecť hrdinky do šiat z 50. rokov.

„Informátor!“

Udalosti filmu sa odohrávajú medzi rokmi 1992 a 1995, ale na golfovej scéne je hrdina jasne viditeľný v ponožkách Nike, ktoré začali vyrábať až v roku 1996.

„Zachráňte vojaka Ryana“

Tento kultový film sa taktiež nezaobišiel bez malej chybičky kostymérov.

Faktom je, že niektorí americkí výsadkári sú obutí v čiernych čižmách, ktoré sa v americkej armáde objavili až v roku 1950. Ale film je o hrdinskom vylodení v Normandii v roku 1944.

„Pearl Harbor“

Ďalší film o druhej svetovej vojne, čo znamená, že v tých rokoch ani jedna slušná žena neodišla z domu bez pančúch. Zdá sa, že autori považovali svoje hrdinky za neslušné.

„Amadeus“

Je trochu zvláštne vidieť Mozarta zapínať si zips na oblečení, ktoré vtedy ešte ani neexistovalo.

„Chyť ma ak to dokážeš“

Hrdinka Amy Adams vyzerá so strojčekom na zuboch veľmi vtipne. Čo však robí situáciu ešte zábavnejšou, je fakt, že strojček tohto typu sa objavili takmer desať rokov po udalostiach z filmu.

„Seabiscuit“

Tobey Maguire hrá džokeja, a tak sa na obrazovke často objavuje v plnej výstroji. Škoda, že je to z budúcnosti. Okuliare s plastovými šošovkami sa začali používať po druhej svetovej vojne a v roku 1956 boli predstavené remienky na prilbu.

V skutočnosti takéto chyby v žiadnom prípade nezhoršujú film, len často jasne ukazujú, ako ľudia vnímajú svoju prácu a povinnosti. Takéto chybičky sa však môžu stať vtipom, keď si divák pozrie rozhovory s tvorcami, kde ich presviedčajú, že k filmu pristupovali so všetkou vážnosťou, no výsledok na plátne niekedy predstavuje pravý opak.

 

zdroj

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights