Výkopy na Veľkonočnom ostrove odhalili nové tajomstvá! Toto je dôkaz, že o histórií toho ešte veľa nevieme

Počulo ste už niekedy o obrovských sochách, ktoré sa nachádzajú na tomto ostrove uprostred Tichého oceánu?

Veľkonočný ostrov, je oblasť s rozlohou 165,5 km2, ktorá je stratená v Tichom oceáne na polceste medzi Tahiti a Čile. Žije na ňom najizolovanejšie obyvateľstvo na svete – približne 2000 ľudí. Toto historické a mytologické miesto v sebe skrýva nekonečné množstvo tajomstiev.

Ostrov je zdobený stovkami chmúriacich sa sôch, ktoré domorodci nazývajú „moai“.

Každá socha je vytesaná z jedného kusu vulkanickej horniny: niektoré sú takmer 10 metrov vysoké.

Všetky sochy sú vytvorené podľa toho istého vzoru: dlhý nos, natiahnuté ušné laloky, zovreté pery a vyčnievajúca brada nad robustným trupom s rukami pritlačenými k telu a dlaňami položenými na bruchu.

Pred nejakým časom sa zistilo, že ide o plnohodnotné postavy.

Archeológovia sa ich rozhodli vykopať, aby zistili, aké sú veľké. Podľa ich slov boli sochy pokryté zeminou a sopečnými usadeninami.

Počas vykopávok boli objavené časti mechanizmu, ktoré podľa archeológov boli použité na postavenie a umiestňovanie sôch.

Viac ako 250 rokov historici a archeológovia nedokázali pochopiť, ako a prečo, keď bol nedostatok zdrojov, primitívni ostrovania, ktorí boli úplne odrezaní od zvyšku sveta, opracovávali obrovské monolity, ťahali ich niekoľko kilometrov drsným terénom a vertikálne postavili tak, ako ich môžeme vidieť až dodnes.

Vedci len nedávno našli odpovede na niektoré z tajomstiev sôch „moai“. Analýza sedimentov nahromadených v močiaroch ostrova ukazuje, že kedysi boli pokryté hustými lesmi a húštinami. V lesoch bolo veľa vtákov a zvery.

Vyšetrovaním stratigrafickej (a chronologickej) distribúcie nálezov sa vedcom podarilo v dolných, najstarších vrstvách nájsť pozostatky peľu z endemického stromu, v blízkosti parmy, až do výšky 26 metrov a priemerom 1,8 metra. Ide o kľúčový úsek pri stavbe sôch, ktorý doposiaľ nebol odhalený!

Jeho dlhé, priame kmene môžu byť vynikajúcimi valčekmi na prepravu blokov s hmotnosťou desiatok ton. Rovnako bol nájdený aj peľ zo stromu, z jeho kôry sa v Polynézii vyrábajú laná.

V dôsledku práce drevorubačov a lesných požiarov začal počet lesov prudko klesať. Po roku 1500 sa už nevyrobili takmer žiadne sochy. Na spustošenom ostrove jednoducho nie sú ponechané žiadne stromy na prepravu a zdvíhanie.

Približne v rovnakom čase sa už palmový peľ prestal vyskytovať v bažinatých sedimentoch. Miestna fauna sa tiež zmenila. Všetko miestne vtáctvo a polovica mora zmizla do zabudnutia. Nakoniec sa väčšina obyvateľov rozhodla opustiť ostrov.

Paradoxne to boli práve ochrancovia ostrova – jeho sochy, ktoré boli zodpovedné za ekologickú katastrofu.

zdroj: .enteratedealgo.net

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Výkopy na Veľkonočnom ostrove odhalili nové tajomstvá! Toto je dôkaz, že o histórií toho ešte veľa nevieme”