sobota, 27 júla, 2024

Ako topánky ovplyvňujú vaše nohy a čo s tým robiť?

Ľudské chodidlo je prirodzene najširšie na konci prstov a smerom k päte dozadu sa zužuje. Zrejme si to ale pri ich výbere ani neuvedomujeme, no väčšina topánok má tendenciu spôsobiť zúženie prednej časti chodidla a najmä prstov. Je to určite zvláštne, ale zdá sa, že máme kultúrnu náklonnosť k topánkam, ktoré dokonca nemajú tvar nôh. Ešte čudnejšie je, že tie najžiadanejšie topánky bývajú k vašim nohám najkrutejšie.

Samozrejme, netvrdíme, že ísť na spoločenskú udalosť v ponožkách je riešenie, no zamyslieť sa nad výberom kvalitnej a pohodlnej obuvi má zmysel. V opačnom prípade môžete s deformáciami chodidla skončiť u toho najlepšieho ortopéda z Levíc, pretože silné bolesti vám nedovolia normálne fungovať.

Na čo si teda dávať pri výbere nových topánok pozor?

Čo sa stane s vašimi nohami vo väčšine topánok?

Vaše prsty a metatarzálne kosti sa v príliš úzkej topánke skrčia, čo znižuje pohyblivosť a obratnosť chodidla. To tiež spôsobuje, že kosti chodidiel sú nesprávne zarovnané, čo môže spôsobiť, že budete náchylnejší na zranenie.

Váš palec sa tlačí smerom k druhému prstu, čo má tendenciu viesť k pronácii chodidla (klesá klenba). V úzkej a vysokej obuvi majú všetky prsty tendenciu sa dvíhať smerom k prednej časti väčšiny topánok, čo chronicky skracuje svaly v hornej časti chodidiel a spôsobuje, že svaly pod chodidlami slabnú v dôsledku nedostatočného používania.

Neustále zdvihnutá päta môže spôsobiť, že svaly na zadnej strane lýtok sa skrátia a napnú a obmedzí sa flexibilita členkov – čo môže viesť k množstvu biomechanických problémov v celom tele. Objednanie k odbornému lekárovi online je dnes veľmi rýchle a pohodlné, no oveľa lepšia je vždy prevencia v podobe správnych krokov.

Ako si aj v nie vždy pohodlných topánkach udržať zdravé a silné nohy?

Prvý krok je celkom zrejmý, pokiaľ je to možné, prestaňte robiť vec, ktorá spôsobuje nohám problém. Znamená to obmedziť čas strávený v topánkach, ktoré sú možno pekné, ale nie príliš pohodlné. Kedykoľvek budete mať teda možnosť ísť naboso alebo nosiť neobmedzenú obuv, urobte to!

Uvedomte si tiež, že kvalitné topánky na každodenné nosenie by mali čo najviac pripomínať tvar chodidla, čo je široká špička a minimálne zdvyhnutie päty. Boli by ste prekvapené koľko moderných dámskych čižiem už v dnešnej dobe na tieto dôležité parametre nielen svojím tvarom myslí.

Ak si všimnete, že vaše prsty sú smerom k prednej časti chodidla extrémne a dlhodobo zúžené, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste prsty opäť roztiahli. Prvá vec, ktorú by sme  odporučili, by bolo vyhľadať kvalitného fyzioterapeuta. Ďalšou možnosťou, ako začať znovu rozťahovať prsty na nohách, je použiť oddeľovače prstov, no môžete si pomôcť aj jogou.

Dôležité je, aby ste po náročnom dni v nepohodlnej obuvi dali svojim nohám priestor na relax a uvoľnenie. Ktorú činnosť alebo dostupnú pomôcku na to využijete, je už ale o vašej réžii.

Zdroj obrázka: Zapylaiev Kostiantyn/Shutterstock.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights