Muži dokážu svoje partnerky vystresovať viac, ako ich deti. Dôvod je vážnejší, ako by ste si mysleli

Vydaté ženy zažívajú viac stresu, ako tie, ktoré sú ešte stále slobodné. Nemajú to vôbec ľahké: práca, rodičovstvo a manželstvo. Vystresované manželky sú náchylnejšie na bolesti hlavy, únavu a hnev. Rodičovstvo nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou.

Prekvapením je, že nie sú to deti, ale manželia, ktorí nás dokážu vystresovať viac, než naše ratolesti. Podľa štúdie, 46% manželiek hovorí, že deti im spôsobujú menej stresu než ich manželia a nemá to nič dočinenia s neverou alebo týraním.

Máte pocit, že je u vás doma ďalšie dieťa

Pravdou je, že muži sa správajú ako deti až kým nedovŕšia približný vek 43 rokov. Dôkazom toho je ich ľahostajný postoj k určitým problémom, ich správania ale aj to, ako zaobchádzajú so svojimi deťmi. „7-ročné dieťa je 7-ročné dieťa. No 35-ročný muž správajúci sa ako 7-ročné dieťa je pre ženu omnoho stresujúcejšie, pretože je jasné, že by mali byť rozumnejší,“ hovorí jeden z respondentov vykonanej štúdie.

Vo väčšine prípadov to je tak, že oteckovia sú tí, ktorí s deťmi zažívajú omnoho viac zábavy. Výsledkom je, že otcovia sú vnímaní ako priatelia, ľudia, pri ktorých si ich deti oddýchnu a „parťáci“ so zábavnými nápadmi, ktorí im všetko dovolia. Matky sa viac zaoberajú otázkami týkajúcimi sa výchovy, disciplíny, zdravia a vzdelávania dieťaťa.

Ženy viac dohliadajú na ich každodenný program, dávajú im pokyny a zakazujú rôzne zlomyseľné fígle. Mama tak potom vyzerá ako tá zlá. To ovplyvní aj jej vzťah s dieťaťom, čo môže neskôr viesť ku konfliktom medzi samotnými rodičmi.

 

Riešenie

Je lepšie, ak budete držať spolu. Ak jeden rodič niečo dieťaťu zakáže, druhý rodič by tento zákaz mal podporiť. Je potrebné konať spoločne a dohodnúť sa na zákazoch či povoleniach, ktoré aplikujú na svoje dieťa.

Rovnako dôležité je zdieľať zodpovednosť za každodennú starostlivosť o dieťa. Naša ratolesť sa nedokáže sama pripojiť do plaveckého tímu, užívať vitamíny alebo si vybaviť návštevu u lekára, na to sme tu my, rodičia.

A práve toto je miesto, kde môže prísť manžel na pomoc a uľahčiť žene život. Samotné matky sa tak potom môžu prestať zameriavať na chyby, ktoré robia ich deti. Zabudnú na to, že musia mať všetko pod kontrolou a nie je vylúčené, že sa na detských hrách zúčastnia aj spolu so svojím manželom.

Domáce práce

Štúdia zistila, že 1 z 5 matiek tvrdí, že nepomoc zo strany manželov je hlavným zdrojom ich každodenného stresu. Manželky trávia viac času upratovaním, zatiaľ čo ich muži trávia viac času odpočinkom.

Povinnosti žien zahŕňajú nielen varenie či upratovanie, ale aj platenie účtov, nákup potravín a plánovanie rozpočtu.

Tieto aktivity sú mimoriadne dôležité pre podporu rodiny, no ak ostávajú na pleciach jediného človeka, stávajú sa neznesiteľnými.

Nie je to najjednoduchšia a ani najpríjemnejšia práca. Domáce práce prinášajú obom pohlaviam viac stresu, než práca v kancelárii, pretože tam sa cítia viac cenení. Ak sa žena stará o domácnosť sama, jej stres sa radikálne zvyšuje.

 

Riešenie

Najzrozumiteľnejšou odpoveďou je, že manžel začne žene pomáhať s domácimi prácami. Rovnako rozdelené povinnosti v domácnosti sú jedným z hlavných riešení úspešného manželstva.

Obaja manželia by mali vedieť oceniť úsilie toho druhého. Akákoľvek práca je cenená, dokonca aj vtedy, ak nevytvára príjem do rodinného rozpočtu. V prípade, že sú domáce práce rozdelené na polovicu, urobia sa rýchlejšie a zvyšný čas môžete stráviť napríklad spoločnými záľubami.

Žena sa cíti byť vinná a nevie, čo je to mať voľný čas

Ak vezmeme do úvahy všetky vyššie uvedené povinnosti manželiek, môžu mať pocit, že nemajú dostatok  voľného času. Najmä ak pracujú na plný úväzok. Vo večerných hodinách, po práci, musia venovať pozornosť každému členovi rodiny a nezabúdať ani na potrebné domáce práce. Tento pocit nevedie k ničomu inému ako stresu.

Zodpovednosť za deti, manžela a domácnosť leží na jej pleciach, preto sa môže stať, že ak sa niečo pokazí, začne sa za to viniť. Jedna žena sa vyjadrila takto: „Mám pocit, že o rodičovstve sa dozvedám mnoho, no je to bez prínosu môjho manžela. To ma stresuje, pretože keď sa niečo pokazí, je to moja vina.“

 

Riešenie

Aby sa žena nemusela neustále stresovať kvôli nedostatku času a vine, jej muž jej môže pomôcť nielen čo sa týka domácich prác a starostlivosti o deti, ale aj zodpovednosťou za rodinu ako celku.

Vo vašej domácnosti sa predsa nachádzajú dvaja dospelí ľudia, nie len jedna manželka. Keď spolu manželia diskutujú o problémoch, robia spoločné rozhodnutia a obaja za ne zodpovedajú, pomáha im to zjednotiť sa a vyriešiť množstvo nepríjemnosti či nedorozumení.

Ženy môžu rozvíjať svoje logistické zručnosti. Pamätajte, stres môže viesť k rozvodu a mať negatívny vplyv nielen na zdravie ale aj na vaše deti. Preto je dôležité, aby ste vo svojom živote mali čo najmenej stresu a mohli si vychutnávať chvíle strávene v kruhu vašej rodiny.

Ako sú na tom povinnosti vo vašej rodine? Pociťujete doma stres? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti aj v komentároch na Facebooku!

zdroj:brightside.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Muži dokážu svoje partnerky vystresovať viac, ako ich deti. Dôvod je vážnejší, ako by ste si mysleli”