sobota, 27 júla, 2024

„Zistila som, že moja mama si zobrala pôžičky a už nevie, ako ich splácať. Požiadala som manžela o pomoc, ten…“

Ako deti si myslíme, že naši rodičia si bez problémov poradia s akýmikoľvek problémami. Pozeráme sa na nich ako na superhrdinov. S pribúdajúcim vekom si však uvedomujeme, že to tak ani zďaleka nie je. Niekedy naši dospelí rodičia dokážu veci, o ktorých sme ani nesnívali.

Presne tomu čelila hrdinka nášho príbehu, ktorá zistila, že jej mama je zadlžená až po uši a je nutné to ihneď riešiť.

„Nedávno som si všimla, že moja matka nie je sama sebou. Neustále o niečom premýšľa, takmer ma nepočúva. Aj s vnúčatami komunikuje bez záujmu. Vyzerá rozrušene a znepokojene. Hovorí, že je všetko v poriadku, ale vidím, že to tak nie je. Raz som ju posadila pred seba a priamo som sa spýtala, čo sa stalo. Potom povedala, že si vzala pôžičky.

                          unsplash

Začala plakať a hovorila, že najprv vzala nejaké peniaze, ale nemohla ich vrátiť. Vzala si druhú pôžičku, aby splatila tú predchádzajúcu. Všetko sa teda nabaľovalo ako snehová guľa.

A teraz má dlh asi tisíc dolárov. Pre dôchodkyňu je to nemalá suma. Bol som prekvapená, pretože nechápem, na čo mala tie peniaze. Povedala, že ich len minula na svoj život.

Aj keď je to pre mňa ťažké pochopiť. Môj manžel zarába dobré peniaze a nemôžem sa sťažovať. Stále som na materskej dovolenke a starám sa o deti.

Dáva mi peniaze na domácnosť, bývame v jeho byte, takže netreba platiť nájomné. Z týchto peňazí každý mesiac pomáham mame. Manželovi to neprekáža, lebo chápe, že to v takýchto časoch nemá ľahké.

Ale moju mamu nepozná tak dobre ako ja.

Je jednou z ľudí, ktorí radi utrácajú. Bola taká celý život. Dokonca aj jej otec, keď ešte žil, jej neustále hovoril, že je márnotratná. Všetko, čo mohli odložiť, bola zásluha ich otca. Moja mama bola celý život zadlžená. Často si odo mňa požičiavala peniaze.

woman in black shirt with white earbuds                        unsplash

Je pre mňa ťažké to pochopiť, pretože sa snažím ušetriť každý cent. Možno sa nám teraz žije dobre, ale veci sa môžu zmeniť. Deti vyrastú, budú potrebovať aj úspory. A ona si v tejto dobe berie pôžičky, aby míňala peniaze na jedlo a kozmetiku. Spýtala som sa jej, prečo predtým nič nepovedala, pričom suma ešte nebola taká veľká. Nepovedala to preto, lebo vedela, že ju budem kontrolovať.

Teraz však potrebujem premýšľať, ako túto situáciu vyriešiť. Rozhodla som sa požiadať manžela o pomoc.

Zdalo sa mi, že neodmietne, pretože vždy pomohol. Ale povedal rázne „nie“. Chápem, že má pravdu. Ale je mi jej ľúto. Takže čo mám robiť? Ak dám peniaze, bude to robiť stále. Ale ak nie, dostane sa do ešte väčších dlhov.“

woman wiping her eyes                       unsplash

Situácia je skutočne zložitá. Dlhy sa totiž zvyknú hromadiť a zbaviť sa ich nie je také jednoduché. Ale dospelá dcéra nie je povinná neustále riešiť problémy svojej matky. Je rozdiel, ak ide o niečo dôležité, no úplne iné je, keď ide o obyčajnú nerozvážnosť a detinskosť.

Čo si o tom myslíte vy? Podeľte sa s vašimi názormi v komentároch na Facebooku!

 

zdroj

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights