sobota, 27 júla, 2024

4 detské knihy, ktoré pobavia, potešia, aj niečo naučia

Stonožka je veľká kamoška všetkých detí, ktoré rady čítajú a milujú knižky. Každý mesiac prináša niekoľko nových príbehov – od najmenších, pre ktorých má leporelá, až po žiakov prvého a druhého stupňa základnej školy, ktorých potešia dobrodružné, či napínavé príbehy.
Máme pre vás 4 tipy na novinky, ktoré potešia všetky deti.

 

Prasiatko Pralinka

Pre školákov od 7 rokov odporúčam krásny príbeh Prasiatko Pralinka z novej detskej série Jazmínka zachraňuje zvieratká. Ako už tušíte, hlavnou hrdinkou je dievčatko Jazmínka, ktoré miluje zvieratá, jej ocko je farmár a mama zasa zverolekárka. Jazmínka má teda blízko k zvieratám, je veľmi citlivá a snaží sa ich vždy chrániť a neraz sa dostane do nejakého dobrodružstva. 

Toto prvé sa začína, keď leží v posteli so svojimi mačkami a číta si obľúbený časopis Všetko o prasiatkach. Vzápätí už zachraňuje malé prasiatko, ktoré nemalo silu na to, aby sa pretlačilo cez svojich bratov a sestry, a aby sa nakŕmilo u mamičky. Jazmínka si prasiatko Pralinku vezme domov, s čím však jej rodičia veľmi nesúhlasia – hospodárske zvieratá predsa nemôžu byť domácimi miláčikmi. Trvajú na tom, že keď prasiatko trochu odrastie, treba ho predať. Potom sa všeličo skomplikuje, príde mrazivá búrková noc a jedna záchranná akcia. 

Prasiatko Pralinka má necelých 140 strán, čiže deti knižku zhltnú a budú sa smiať i plakať. A súčasťou sú aj milé ilustrácie jednej mladej walesskej ilustrátorky.

Banzai: Toto je Japonsko pre deti

Ak majú vaše deti rady cestovanie, dávame do pozornosti knižku Banzai: Toto je Japonsko pre deti, je to ilustrovaný sprievodca Japonskom a približuje túto krajinu z rôznych pohľadov. Dočítate sa o japonskom písme, stolovaní na zemi, čajovom obrade, kimone, origami, o bojových umeniach, kreslených filmoch, komiksoch, aj o tom, odkiaľ sa vzala Hello Kitty. Pikoškou je, že vlamači sa v Japonsku vyzúvajú – viete, prečo to robia? Dozviete sa v knižke Banzai: Toto je Japonsko pre deti od 8 rokov. 

Nina a Milo na rybačke

Škôlkari od 4 rokov sa isto potešia knižke neuveriteľných dobrodružstvách kamarátov Niny a Mila. V prvej knihe sa vyberú na rybačku. Čakajú ich skvelé babičkine koláče, čistotná medvedica, užialený drak a silný vetrisko, ktorý odfúkne Mila…

Knižka Nina a Milo: Na rybačke však nie je len obyčajným príbehom, ale je to netradičná interaktívna kniha, gamebook, ktorý deťom umožní rozhodnúť o tom, ako sa bude Ninino a Milovo dobrodružstvo vyvíjať. Deti si môžu vybrať z ponúkaných možností, prejdú na príslušnú stránku a príbeh bude pokračovať podľa ich predstáv. Autorkou je na Slovensku obľúbená kanadská spisovateľka Marianne Dubucová, od ktorej už u nás vyšli knižky ako Na vrchol kopca, Lev a vtáčik, alebo Medveď a šepot vetra. 

Rok na hrade

A ešte jeden tip pre najmenších, pre deti od troch rokov. A je z mimoriadne obľúbenej série leporel Rok v… Ako viete, už v nej vyšlo 8 kníh, medzi najžiadanejšie patria Rok v lese, Rok v meste, Rok na dedine, či Rok na trhu. A teraz pribudol Rok na hrade

Deti sa dozvedia, ako sa žilo v minulosti, navštívia stredoveký hrad kráľa Boleslava a kráľovnej Drahomíry! Spoznajú jeho obyvateľov, čiže kráľovské dcéry, kamarátku princeznú Slávicu, igrica Strunku, čo hľadá lásku – mimochodom, keby ste nevedeli, igric je stredoveký hudobník a spevák – potom rytiera Ctibora, ducha samotára, mnícha Budimila, figliarskeho šaša Zvonka. Nechýbajú večne rozhádaní kráľovskí radcovia, ale predovšetkým drak! 

Rok na hrade má opäť takmer 30 strán, veľký formát a dvojstrany, ktoré zobrazujú hradný život každý mesiac počas celého roka. Okrem toho sa na úvodnej dvojstrane zoznámite s hlavnými hrdinami knižky a na poslednej nájdete interaktívnu hru. Všímavé deti môžu sledovať množstvo nezvyčajných udalostí, vrtochy počasia aj striedanie dní a nocí či ročných období.
Ako všetky knihy z tejto krásnej série leporel, aj táto podnecuje predstavivosť, rozvíja všímavosť, schopnosť logicky myslieť a hľadať súvislosti a povzbudzuje rozprávačstvo, no predovšetkým prináša zábavu a pútavé spoznávanie.

Detská edícia Stonožka je značka vydavateľského domu Ikar. 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights