sobota, 27 júla, 2024

Nová štúdia vedcov odhalila, že ľudia s ryšavými vlasmi zvládajú bolesť omnoho lepšie než ostatní

Nová štúdia z Massachusetts zistila, že ľudia s ryšavými vlasmi zvládajú bolesť lepšie ako ostatní.

Bunky produkujúce kožný pigment u ľudí a myší s  ryšavými vlasmi nemá špecifické fungovanie receptora. Bez tohto receptora dochádza k zmenám, ktoré spôsobujú nerovnováhu v citlivosti a tolerancii bolesti.

ČO MÁ FARBA VLASOV S TÝM, AKO VNÍMAJÚ BOLESŤ?

Vedci sa domnievajú, že tieto zistenia môžu pomôcť pri vývoji budúcich spôsobov liečby bolesti. Štúdia konečne odhaľuje, prečo ľudia s ryšavými vlasmi zvládajú bolesť lepšie ako ľudia s inou farbou  vlasov.

selective focus photography of man smoking while sitting on stairunsplash

Pokožka ľudí, ktorí majú ryšavé vlasy, a iných živočíchov s červenou srsťou majú bunky produkujúce pigmenty, ktoré sa nazývajú melanocyty. Táto bunka obsahuje variantnú formu receptora melanokortínu 1. Na povrchu bunky je tento receptor a ak ho aktivujú cirkulujúce hormóny nazývané melanokortíny, dôjde k pigmentovým zmenám. Aktivuje melanocyt, aby namiesto žltého alebo červeného produkoval hnedý alebo čierny melanínový pigment.

Doktor David E. Fisher a jeho kolegovia chceli preskúmať, prečo majú ryšaví ľudia vyššiu toleranciu bolesti. Študovali kmeň ryšavých myší, ktoré majú spolu s ľuďmi neaktívne receptory melanokortínu 1. Tieto myši mali tiež vyššiu toleranciu bolesti ako myši s inou farbou srsti.

PREČO NEFUNKČNÝ MELANOCORTÍN 1 RECEPTOR ZVYŠUJE TOLERANCIU BOLESTI

Tím zistil, prečo neaktívny variant tohto receptora viedol k lepšej schopnosti zvládania bolesti.

U ryšavých myší deaktivácia tohto receptora spôsobila, že sa z ich melanocytov vylučovali nižšie hladiny molekúl POMC (proopiomelanokortín).

Táto molekula obsahuje rôzne hormóny, vrátane jedného, ​​ktorý zvyšuje citlivosť na bolesť a jedného, ​​ktorý tlmí bolesť. Tieto hormóny vytvárajú rovnováhu medzi opioidnými receptormi, ktoré blokujú bolesť, a štyrmi melanokortínovými receptormi, čím zvyšujú citlivosť na bolesť.

woman wearing pink spaghetti strap dressunsplash

Dalo by sa teda povedať, že nízke hladiny oboch hormónov by sa navzájom rušili. Telo však produkuje ďalšie hormóny a chemikálie, ktoré nesúvisia s melanocytom, ktoré aktivujú opioidné receptory. Nízka hladina hormónov súvisiacich s melanocytmi vedie k zvýšeniu opioidných signálov, ktoré pomáhajú blokovať bolesť. Preto stúpa aj odolnosť voči bolesti u týchto ľudí.

Doktor Fisher hovorí, že tieto zistenia môžu znamenať revolúciu v liečbe bolesti a riadenia bolesti pri práci s prírodnými procesmi organizmu. Napríklad, budú pravdepodobne dostupné nové lieky, ktoré blokujú štyri melanokortínové receptory, ktoré vysielajú signály bolesti do mozgu. Ľuďom s inou farbou vlasov by potom mohli prosperovať z toho, čo si ryšavci a ryšavky vychutnávajú prirodzenou cestou.

„Naša prebiehajúca práca sa zameriava na objasnenie toho, ako ďalšie signály odvodené z pokožky regulujú bolesť a signalizáciu opioidov,“ dodáva spoluautor štúdie doktor Lajos V. Kemény, Ph.D.

woman taking photo while showing smileunsplash

Okrem toho, že majú ľudia s ryšavými vlasmi vyššiu znášanlivosť proti bolesti, kolujú o nich aj ďalšie zaujímavé informácie.

  • Za ryšavé vlasy je zodpovedná genetická mutácia. Na splodenie detí s ryšavými vlasmi musia obaja rodičia nosiť modifikovaný receptor MC1R alebo melanokortín 1. Je zaujímavé, že rodičia s touto génovou mutáciou, ktorí nemajú ryšavé vlasy, majú 25% pravdepodobnosť, že budú mať deti s ryšavými vlasmi.
  • Ryšavé vlasy sa vyskytujú u menej ako 2% ľudí na celom svete. Mať ryšavé vlasy je extrémne zriedkavé; v skutočnosti ich má asi len 140 miliónov ľudí. Najvyššie percento týchto ľudí má Škótsko (13%) a na druhom mieste je Írsko s 10% populácie.
  • Ryšavé vlasy sa vyskytujú najčastejšie u ľudí, ktorí majú európsky pôvod. Ak máte pôvod zo severnej alebo západnej Európy, máte väčšiu šancu patriť k týmto ľuďom.
  • Farbenie ryšavých vlasov je náročnejšie pre tých, ktorí chcú mať gaštanový odtieň. Ryšavé vlasy sú náročnejšie na farbenie než akékoľvek iné farby. Je to tak preto, lebo si držia pigment silnejšie ako iné farby vlasov. Takže predtým, ako si vlasy vôbec odfarbíte, musíte sa zbaviť vlastnej farby, čo môže spôsobiť ich poškodenie.
  • Ryšavovlasí ľudia majú menej vlasov. V priemere si na hlave nesú 90 000 prameňov vlasov, blondínky 110 000. Najviac ich majú brunetky – 140 000. Aby sa to aspoň nejako vyrovnalo, mnohí ľudia s touto netradičnejšou farbou sa môžu pochváliť objemnejšou korunou krásy.
  • Modrookí ľudia s červenými vlasmi sú skutočnou vzácnosťou. Väčšina ľudí s červenými vlasmi má hnedé oči; orieškové alebo zelené oči sú druhé najčastejšie. Tí, ktorí majú modré oči, sú pomerne dosť nezvyčajní.
  • Ľudia s ryšavými vlasmi majú vyššie riziko vzniku rakoviny kože. Keďže majú menej melanínu, sú náchylnejší na toto ochorenie. Podľa International Journal of Cancer je ich riziko 2,5-krát vyššie ako u ľudí s inou farbou vlasov.

 

Zdroj: powerofpositivity.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights