sobota, 27 júla, 2024

Takto sa deťom kradne šťastie! Tieto frázy by ste nemali deťom nikdy hovoriť!

Mnohé slová a frázy, ktoré hovoria rodičia, sa ukladajú v hlave dieťaťa a formujú jeho myslenie či postoj k iným ľuďom

Bez toho, aby o tom vôbec vedeli, poškodzujú duševné zdravie malého človeka. Každé zastrašovanie, varovania a opakované pripomienky spôsobujú, že deti sú nešťastné a majú nesprávny pohľad na život alebo úspech.

Psychológovia sú si istí, že mnohé z našich problémov a komplexov „pochádzajú z detstva“. Aj milujúci rodičia môžu ublížiť krehkej detskej psychike nebezpečnými frázami, ktoré sa často vyslovujú pri ich výchove. Pokúste sa ich vymazať zo svojho slovníka, aby ste vychovali šťastného, úspešného a sebavedomého.

Zakázané frázy, ktoré by sa deťom nemali hovoriť:

Výchova dieťaťa vyžaduje od dospelých trpezlivosť a zmysel pre detail. Niekedy nadhodená fráza nadobudne pre dieťa nový význam, hlboko ho raní a robí nešťastným. Zapamätajte si tieto slová a naučte sa správne vyjadrovať svoje emócie.

  1. „Susedkin syn je výborný študent, športovec a ty…“

Mnohí rodičia porovnávajú svoje vlastné deti s úspešnejšími a inteligentnejšími rovesníkmi v snahe stimulovať dieťa. V skutočnosti sa spustí opačná reakcia: dieťa si je isté, že nie je hodné lásky, robí všetko pre to, aby potešilo dospelých a nesnaží sa rozvíjať svoj vlastný talent. Takéto frázy ničia sebaúctu a sebavedomie dieťaťa na dlhé roky.

boy leaning on brown wooden railings                       unsplash

  1. „Ak sa budeš škeriť, zostane ti to navždy.“

Zábava a pozitivita, chuť hrať sa a robenie grimás je pre deti prirodzená vec. Nevystrašte ich hlúpymi frázami: je lepšie uviesť príklad pozitívneho správania ich obľúbeného kresleného superhrdinu, poukázať na jeho slušnosť.

  1. „Máš nešikovné ruky.“

Deti často rozbíjajú riad alebo hračky. Chýba im koordinácia a pozornosť, takže buďte trpezliví a chápaví. Ak takéto vety neprestanete používať, dieťa prestane preberať iniciatívu, pomáhať a skúšať nové veci. Vyrastie z neho nesamostatný človek, ktorý bude odkázaný na názoroch iných.

  1. „Ak neposlúchneš, odnesie ťa ujo/teta.“

V snahe dosiahnuť poslušnosť rodičia strašia dieťa oddelením a stratou. Nestáva sa poslušnejším, ale objavujú sa u nich tajné obavy, ťažkosti pri budovaní dôverných vzťahov v dospelosti.

girl sitting on vehicle seat while looking at window                          unsplash

  1. „Si najlepší a múdrejší ako ostatní.“

Často sa rodičia snažia zdôrazniť svoju lásku týmto spôsobom, ale dosahujú negatívny efekt. Dieťa si vytvára falošný názor o vlastnej jedinečnosti a dôležitosti. Keď sa potom stretne s „veľkým“ svetom, nedokáže pochopiť, prečo ho všetci naokolo nechvália a nevnímajú jeho výnimočnosť. Často u nich vzniká preceňovaná sebaúcta, ktorá bráni budovaniu vzťahov so spolužiakmi, kolegami a blízkymi.

  1. „Prestaň plakať, tvoj problém je úplný nezmysel.“

Pre deti je rozbitá alebo stratená hračka skutočnou tragédiou. Takáto fráza matky znehodnocuje osobné pocity dieťaťa a posilňuje nedorozumenie medzi príbuznými.

  1. „Najprv sa najedz, potom budeš pozerať rozprávky.“

Vo veku 5-6 rokov efektívne funguje vyjednávanie, ktoré pomáha rodičom dosiahnuť požadovaný výsledok. Ale ako starnú, deti si osvojujú správanie dospelých, začínajú s nimi vyjednávať: požadujú darčeky za známky v škole, za úspechy v športe alebo za pomoc pri upratovaní.

2 girls sitting on floor                       unsplash

  1. „Neukazuj sa mi na oči.“, Nemôžem sa na teba pozerať.“

V hneve rodičia často hovoria podobné frázy. Riadia sa emóciami, ale dieťa chápe, že je odmietané, nie milované, cíti strach a osamelosť. Ak cítite rastúci hnev – opustite miestnosť a nadýchnite sa, vypite trochu vody a potom sa pokojne porozprávajte s dieťaťom.

  1. „Ešte raz dostaneš trojku a zakážem ti pozerať rozprávky.“

Rodičia často používajú metódu vyhrážok, ktoré nikdy neuskutočnia v praxi. Deti rýchlo pochopia vážnosť situácie, prestanú na takéto vyhrážky reagovať a slová mamy či otca neberú vážne. Nečudujte sa, že vás dieťa nepočúva: skúste zvoliť jednoduchý a primeraný trest, aby ste nezničili váš vzťah a nevystrašili dieťa.

  1. „Nemám peniaze.“

Aby sa dieťaťu nevysvetlila situácia, dospelí prerušujú žiadosti detí štandardnou frázou. Deti, ktoré sú presvedčené, že ich rodičia sú stroskotanci, k nim v budúcnosti strácajú rešpekt. Nezabudnite vysvetliť dôvod odmietnutia a ponúknite lacnejšiu alternatívu.

Na prvý pohľad sa mnohé frázy zdajú neškodné. Rodičia však netušia, aké zničujúce následky môžu v budúcnosti priniesť do života ich dieťaťa. Pokúste sa ich odstrániť z komunikácie s deťmi, ponúknite im radšej istotu dôveru a lásku každým vašim slovom.

 

zdroj

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights