5 spôsobov, ako sa vysporiadať s neúctivým partnerom

Očakávate, že váš vzťah bude postavený na láske, dôvere a rešpekte. Ak vám váš partner neustále prejavuje neúctu, možno budete musieť podniknúť určité vážne kroky.

Aké sú príklady neúctivého vzťahu?
Možno sa pýtate, či sa do vášho vzťahu nevkradla neúcta. Tu sú známky neúcty vo vzťahu.

  • Nedôvera
  • Ignorovanie
  • Manipulácia
  • Hrubosť
  • Šikanovanie
  • Sebectvo
  • Klamanie
  • Nie ste prioritou
  • Nepočúva vás

V každom vzťahu obaja ľudia prispievajú k slabým a silným stránkam vzťahu. Napriek tomu by si obe strany mali prejavovať vzájomný rešpekt. Ak zažívate neúctu od svojho partnera, tu je niekoľko spôsobov, ako sa s partnerom vysporiadať.

1. Povzbudzujte svojho partnera, aby sa podelil o svoje vnútorné myšlienky

Nepredpokladajte, že ich neúcta sa týka vás. Možno váš partner nie je zvyknutý hovoriť o tom, čo ho trápi. Ak vyrastal v domácnosti, kde ich rodičia používali sarkazmus namiesto toho, aby si sadli a hovorili o svojich problémoch, nemusia vedieť, ako vyzerá emocionálne zdravý vzťah. Ich neúctivý postoj je nesprávny, ale keď uvidíte dôvod ich neúcty, pomôže vám to pochopiť, ako sa s tým vysporiadať.

Keď sa uchýlia k neúctivým komentárom, opýtajte sa ich, čo ich trápi, jemným, ale pevným hlasom. Povzbuďte ich, aby sa podelili o svoje pocity. Ak im pomôžete zdieľať svoje vnútorné myšlienky, rozviniete medzi vami emocionálnu intimitu a dôveru. Nezabudnite poukázať na to, že sa o veciach chcete radšej porozprávať, než sa uchyľovať k šikanovaniu alebo sarkazmu. Vášmu partnerovi môže chvíľu trvať, kým vyrastie vo vyjadrovaní svojich pocitov, ale časom sa naučí vyjadrovať sa namiesto toho, aby dával neúctivé komentáre. Ako pár si precvičte zdieľanie svojich vnútorných myšlienok a pocitov kladením týchto otázok.

  • Aký je najtrápnejší moment tvojho života?
  • Kedy si naposledy pred niekým plakal?
  • Čo je príliš nepríjemné na to, aby ste o tom žartovali?
  • Koho máš zo všetkých ľudí vo svojej rodine najradšej? A prečo?
  • Podeľte sa so svojím partnerom o trápny moment vo vašom živote.
  • Kedy si naposledy plakal pred inou osobou? Alebo sám?
  • Povedzte svojmu partnerovi niečo, čo sa vám na ňom páči.
  • Aký je tvoj najväčší úspech?
  • Aká je tvoja najhoršia spomienka?
  • Aká je tvoja najcennejšia spomienka?

2. Vyjadrite bolesť z ich neúctivého komentára

Nedostatok rešpektu je škodlivý. Váš partner musí vedieť, že jeho hrubé komentáre vám spôsobujú bolesť. Keď povie niečo neúctivo, zastavte sa na chvíľu, aby ste zozbierali myšlienky a nereagovali nahnevane. Potom povedz niečo ako.

,,Príliš sa mi nepáči spôsob, akým so mnou hovoríš. Tvoje slová sú zraňujúce, tak prestaň.“

Ak zostanete v pokoji, získate jeho pozornosť. Nemusí sa im páčiť, čo ste povedali, ale ak im na vás záleží, ospravedlnia sa. Je možné, že si neuvedomil vplyv svojich slov a vôbec vám nechcel ublížiť. Povedať im, že ich slová boli zraňujúce, by malo upútať ich pozornosť. Mohlo by to viesť k hlbšiemu rozhovoru o tom, prečo to povedal a ako sa môže zmeniť.

3. Poukážte na ich neúctivý postoj

Váš partner musí vedieť, že svojimi neúctivými činmi alebo slovami prekročil hranicu. Môžete potlačiť ich neúctu tým, že poviete niečo ako.

,,Vieš, takto sa ľudia, ktorí sa milujú, navzájom nerozprávajú. Je to neúctivé. Nezaslúžim si takéto zaobchádzanie.“

Vaše vyhlásenie hovorí vášmu partnerovi, že to, čo robí, nie je prijateľné. Ak vás milujú, ospravedlnia sa a spýta sa, ako sa môže zmeniť. Ak váš partner neberie do úvahy, čo ste povedala a nemá túžbu to zmeniť, je to varovaná vlajka.

4. Získajte pomoc od ostatných

Ak je neúcta pre vášho partnera neustálym vzorom, možno budete musieť získať pomoc zvonku. Požiadajte o pomoc dobrého priateľa alebo člena rodiny. Vy a váš partner by ste si s nimi mali sadnúť a prediskutovať neúctivú dynamiku vášho vzťahu. Niekedy získanie názoru externej osoby zdôrazňuje váhu problému. Ak váš partner neverí vašim obavám, mal by začať veriť po tejto diskusii. Zdôraznite, ako vám ubližuje nedostatok rešpektu vášho partnera. Vysvetlite, ako túžite mať láskyplný vzťah. Dúfajme, že aj váš partner vyjadrí podobnú túžbu.

5. Nebuďte vo vzťahu v núdzi

Nachádzať sa vo vzťahu v núdzi je znakom neistoty. Ak sa cítite neisto, nie je ľahké s vami hovoriť. Partner môže mať pocit, že neustále hasí vaše „emocionálne ohne“. Nie je to však dôvod, aby sa k vám správal neúctivo. Zistite, prečo sa vo svojom vzťahu cítite neisto. Je to pre vás typický vzor? Sú vo vzťahu veci, ktoré spôsobujú, že sa takto cítite?

Sledujte svoje záujmy: Nájdite si veci, ktoré sa netýkajú vášho partnera. Majte iné záujmy ako váš partner.
Nájdite si priateľov: Nemôžete sa spoliehať na to, že váš partner uspokojí všetky vaše emocionálne potreby. Nájdite si priateľov, s ktorými sa môžete rozprávať a užívať si spoločné veci.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “5 spôsobov, ako sa vysporiadať s neúctivým partnerom”