sobota, 27 júla, 2024

„Ako sa máš, mami, prečo je to také ťažké?“ Povinné čítanie pre každého, kto už má starých rodičov

Čo robiť so starou a nahnevanou ženou? Problémy dospievajúcich vo vzťahoch s rodičmi sú len špičkou ľadovca. Všetko sa odhalí, keď sa matka zmení na babičku.

Matka – navždy nekonečné a neviditeľné spojenie. Jedného dňa však príde deň a ona sa stane starenkou… Pochopiť a prijať celý význam, ktorý toto slovo obsahuje, je obrovská práca.

„Pamätám si mamu, keď bola ešte mladou babičkou svojich prvých vnúčat. Horlivá, sebavedomá: vzala dve malé vnučky, posadila ich na zadné sedadlo auta, sama sa odviezla a odišla na vidiek. „Zelenina by mala byť len zo záhrady!“, „Čerstvú polievku treba variť každý deň!“.

Aké sú hlavné problémy mladých rodičov so staršou generáciou?

Buď si vybojujeme späť svoj priestor a vybudujeme hranice, alebo nás rozruší neochota staršej generácie pomôcť nám. Niekedy to je aj aj.

Zadarmo Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému babka, dieťa, dievča Fotka z fotobanky                                                  pexels

Ale zrazu v určitom okamihu pochopíte: babička už nemôže vyliezť na strom, aby zbierala jablká. Nechodí s vnúčatami na prechádzku do ďalekého lesa na huby a lesné plody, pretože má problém s nohami.

Nemôže vziať deti na krúžky a čakať tam hodinu –  začne ju bolieť chrbát z dlhého sedenia v nepohodlnej polohe. Je pre ňu ťažké vyzdvihnúť vnuka zo škôlky – jeho trieda je na treťom poschodí.

Minimalizujete záťaž pre babičku, zapojíte opatrovateľku, starších bratov a sestry. Ale ak ju dlho nepožiadate o pomoc s vnúčatami, urazí sa. „Úplne ste na mňa zabudli,“ hovorí.

Postupne sa objavujú ďalšie starosti a napĺňajú jej život v „dôchodcovskom trojuholníku“: lekáreň – lekár – TV.

Najdôležitejšie je, aby si babička uvedomila, že je milovaná a potrebná, bez ohľadu na prítomnosť či absenciu pomoci deťom a vnúčatám. S mladšími deťmi sme začali pravidelne navštevovať babičku a pozývať ju na spoločnú prechádzku na čerstvom vzduchu. A potom sme si dali obed v neďalekej kaviarni.

Zadarmo Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému babka, byť spolu, Deň vďakyvzdania Fotka z fotobanky                                               pexels

Ak chce babka pomôcť rodine, no má málo síl, jej nadšenie sa dá vždy využiť. „Urob pirohy, tvoje sú najlepšie. Zastavím sa v nedeľu večer a vyzdvihnem si ich – Tomáš (syn) si ich vezme so sebou do školy, zbožňuje ich!“ Urobte z toho tradíciu, ak to babička zvládne.“

Psychológia starších ľudí a komunikácia s nimi sa mierne líši od štandardnej psychológie vzťahov. Pozrite si tipy, ktoré vám uľahčia vzťahy so starými rodičmi.

Apelujte nie na logiku, ale na city

Starší ľudia sa riadia stereotypmi, ktoré v našej dobe nie sú relevantné. Len trpezlivosť pomôže vyhnúť sa problémom v komunikácii.

Nemeňte osobu, ale miesto

Starší ľudia sa takto nesprávajú pre zvýšenú podráždenosť. Častejšie sa riadia pocitmi, a nie zdravým rozumom. Pre babičku je nepohodlné siahať po poličkách – zapratá stôl krabicami. Je ťažké vyzuť topánky – chodí po dome v topánkach. Pokúste sa usporiadať priestor tak, aby nespôsoboval veľké nepríjemnosti.

Zadarmo Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému babka, elektronika, hĺbka ostrosti Fotka z fotobanky                                               pexels

Ukážte záujem

Prikyvujte hlavou, počúvajte a vŕtajte sa v detailoch dôchodkovej reformy. Počuť o nečestnosti vlády a nafúknutých cenách potravín. To babičke nedovolí, aby sa ponorila do vlastných zážitkov.

Zamestnajte ju

Zaneprázdnený človek nemá čas na reptanie. Hromada nových novín, pár nových káblových kanálov dokáže zázraky.

Samozrejme, toto je len niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť pre svojich starých rodičov. Niekedy sú vážne choroby také vyčerpávajúce, že starším ľuďom nepomôže žiadna táto rada. Flexibilita, sebadôvera a rešpekt by sa mali pestovať od samého začiatku vášho vzťahu.

 

zdroj

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights