Milionár daroval mestu na vysadenie 100 000 narcisov. Takto to vyzerá, keď všetky rozkvitnú

Každú jar mesto Sidmouth v Devone na juhozápade Anglicka rozkvitá všetkými druhmi, vrátane snežienok a predovšetkým narcisov.

Tento krásny fenomén bol štedrým darom od Keitha Owena, kanadského milionára a úspešného investičného bankára, ktorý sa plánoval usadiť v tomto malebnom mestečku.

                                                                              Twitter

Po tom, čo mu v roku 2007 diagnostikovali rakovinu v poslednomm štádiu, zanechal svoje celoživotné úspory, približne 3 milióny dolárov, dobrovoľnej spoločnosti na ochranu vidieka v Sidmouthe.

Owen sa rozhodol pomôcť vidieku, pretože veril, že Anglicko ukáže vo svetle také, aké kedysi „bývalo“.

Na splnenie Owenovho posledného želania sa použilo približne 218 000 dolárov z darov na vysadenie 153 000 kvetov na 50 miestach v Sidmouthe. Rozkvitnuté sú najmä narcisy, ktoré rozjasňujú mesto a robia radosť ako obyvateľom, tak aj návštevníkom.

                                                                           Twitter

„Každý rok prináša šťastné spomienky na tohto muža, ktorý pre mesto urobil túto úžasnú vec,“ povedal Ed Harrison z občianskej spoločnosti Sidmouth.

Narcisy boli vysadené na vrchu Peak Hill v Sidmouthe, kde sa ľudia môžu zastaviť, aby sa pokochali peknými výhľadmi a urobili si fotografie. Mesto túto lokalitu výstižne označuje ako „Údolie milióna žiaroviek“.

Okrem kvetov sa peniaze z Owenovho fondu používajú na „poskytovanie grantov komunitným skupinám, ako aj na doplnenie atmosféry mesta.

                                                                  Instagram

Správy o jarnej atrakcii sa rozšírili po celom svete, vďaka čomu sú narcisy hlavnou turistickou atrakciou v meste. Turisti, ktorí by chceli navštíviť, môžu nájsť mapy, kde boli cibuľky vysadené na webovej stránke združenia Sid Vale.

Owen sa narodil v roku 1938 v neďalekom Totnes a navštevoval prípravnú školu Montpelier v Paigntone. V polovici 50. rokov vstúpil do Royal Air Force (RAF) a odštartoval kariéru, ktorá ho priviedla do celého sveta. Žil v Singapure, Saudskej Arábii a Kanade.

                                                   Visit Sidmouth

Oženil sa v roku 1970, no po niekoľkých rokoch sa rozviedli. Nemali žiadne deti.

Založil si dom v Ottawe a veľkú časť svojho dôchodku trávil cestovaním, pravidelne prichádzal do Sidmouthu za svojou matkou, ktorá žila v meste.

Počas jednej návštevy v roku 2007 sa dozvedel, že mu zostávajú už len mesiace života. Čoskoro potom oslovil Asociáciu Sida Valea a nechal svoj dôchodkový fond v ich správe, aby ho použil na ušľachtilú vec.

3. decembra 2007 zomrel vo veku 69 rokov.

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Milionár daroval mestu na vysadenie 100 000 narcisov. Takto to vyzerá, keď všetky rozkvitnú”