sobota, 27 júla, 2024

Bobkový list nepatrí len do polievok. Toto sú liečivé vlastnosti bobkových listov

Každý príbytok má svoju vlastnú vôňu. U niekoho to vonia po parfume alebo káve, u iného zase ako domáce jedlo alebo teplé mlieko. Existujú však obydlia, v ktorých cítiť neuveriteľnú sviežosť a čistotu.

Zároveň sa tam cítite veľmi príjemne, pretože nejde o umelú vôňu osviežovača vzduchu. Je pravdepodobné, že v takýchto domoch sa nachádzajú aj obyčajné bobkové listy.

Niektorí ľudia poznajú spôsob, akým ho používali starovekí Gréci a Rimania. Bobkové listy používali nielen na varenie, ale používali ho aj na čistenie miestností od nepríjemného zápachu a vlhkosti. Aby to urobili, zapaľovali bobkové listy…

person holding green flower bouquetunsplash

Výhody bobkových listov pre telo

Mimochodom, ak tento postup robíte často, môžete sa zbaviť nielen zápachu, ale tiež zabrániť rôznym chorobám a zlepšiť celkovú pohodu. Je dokázané, že vôňa bobkového listu má na telo upokojujúci a analgetický účinok.

Bobkový list môže predchádzať epileptickým záchvatom, stresu, únave a nespavosti. Je to spôsobené tým, že toto korenie obsahuje eukalyptol a špecifické éterické oleje, ktoré uvoľňujú dýchacie cesty a podporujú relaxáciu celého tela. Kedy by ste sa mali uchýliť k použitiu tohto prírodného lieku?

Úzkosť, nepokoj a únava

Stres je zaprisahaným nepriateľom dlhovekosti. Éterické oleje obsiahnuté v bobkových listoch majú pozitívny vplyv na nervový systém. Majú upokojujúci účinok, ale nespôsobujú ospalosť. Naopak, budete sa cítiť plní energie.

green leaves inside a bowl with ball of string besideunsplash

Pľúcne ťažkosti

Bobkový list odstraňuje hlieny. Obzvlášť účinný je bobkový olej: často sa vtiera do hrudníka, ak vás trápi suchý kašeľ. Bobkový olej je tiež účinný pri liečbe astmy.

Cukrovka

Americké ministerstvo poľnohospodárstva uskutočnila štúdiu, ktorá ukázala, že 3 gramy bobkových listov denne môžu znížiť hladinu cukru v krvi. To je jeden z dôvodov, prečo je bobkový list žiadanou zložkou diétnych jedál.

black round fruits on brown wooden tableunsplash

Lupiny

Bobkový olej sa používa na stimuláciu rastu vlasov a liečbu lupín. Postačí aj výroba masky, ktorú necháte pôsobiť 20 minút, potom ju zmyte teplou vodou. Postup stačí opakovať raz týždenne.

Ochorenia močového systému

Bobkový list je silné diuretikum. Je výborný v boji proti opuchom. Okrem toho by mal byť zahrnutý do stravy, ak trpíte zápalom močového mechúra či rôznymi ochoreniami obličiek.

Prečo zapaľovať bobkový list

Ak chcete už po 10 minútach cítiť relaxačný účinok, zapáľte pár suchých bobkových listov nad vhodnou nádobou. Po chvíli ucítite príjemnú vôňu, ktorá zaplaví celú miestnosť.

Mimochodom, bobkový list je považovaný za symbol čistoty, úspechu a víťazstva. Magické vlastnosti rastliny boli objavené už od staroveku. S bobkovým listom sa vykonávali rôzne rituály, aby si ľudia plnili svoje sny. Niektorí si uchovávali vetvičku vavrínu pri vchodových dverách ako talizman.

Ako môžete vidieť, existuje množstvo dôvodov, prečo stojí za to mať doma toto jedinečné korenie!

 

Zdroj: sovkusom.ru

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights