Dôchodky sa budú opäť meniť! Aké zmeny nás čakajú tento raz? Prilepšia si DÔCHODCI?

Dôchodky sa na Slovensku budú valorizovať častejšie. V prípade, že dôchodcovská inflácia presiahne mieru 5 percent, sa výška dôchodku bude zväčšovať aj viackrát do roka. Vyplýva to z novely zákona, ktorú predložila mimoparlamentná strana Hlas – SD. Nový návrh bol už aj odobrený prezidentkou a účinný bude od 1. januára 2024.

Cieľom novely zákona je rýchlejšia a efektívnejšia reakcia na súčasné zvyšovanie cien za spotrebu a infláciu, ktorými sú najviac postihnutí práve penzisti. V závere tak dôjde k dvom zásadným zmenám.

Prvou, je predĺženie času,  za ktorý sa posudzuje vývoj spotrebiteľských cien v roku predchádzajúcom zvýšeniu dôchodkov, zo šesť na deväť mesiacov. Cieľom je presnejšie zohľadňovanie inflácie. Druhá zmena sa týka dátumu, kedy dôchodky budú môcť byť valorizované. Znemená to, že k zmene sumy dôchodku bude môcť dôjsť aj inokedy, nie len 1. januára.

Dôchodky sa teda budú môcť meniť kedykoľvek, keď si to situácia bude vyžadovať. Štatistický úrad rovnako Sociálnej poisťovni potvrdila aj dôchodcovskú infláciu čiže poisťovňa bude vyplácať vyššie dôchodky o dva mesiace od tohto oznámenia.

Výnimkou však bude úplne posledný kvartál roka, kedy sa dôchodky zvyšovať nebudú. Suma penzie sa teda bude stále navyšovať oproti tej z januára minulého roka, a nie z priebehu roka.

Rovnako sa bude meniť aj výška minimálneho dôchodku, ktorá sa už dlhý čas ani nepohla, a nadobudne výšku životného minima.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Dôchodky sa budú opäť meniť! Aké zmeny nás čakajú tento raz? Prilepšia si DÔCHODCI?”