„Starostlivosť o matku zo mňa urobila zločinca. Moja pomoc žiaľ urobila viac škody, než úžitku.“

Zvyčajne chceme robiť vždy to najlepšie, no sú momenty, kedy nastane pravý opak. Bohužiaľ, vo väčšine prípadov nie sme schopní predvídať či ovplyvniť, ako sa niektoré udalosti vyvinú.

Tento príbeh možno nebude jeden z tých najradostnejších, no je dôkazom toho, že človek niekedy jednoducho nemá na výber. Je to život, vždy robíte kompromisy. Vždy si však treba vybrať. Medzi naším svedomím a objektívnou realitou…

„Náš vzťah s mamou bol iný. Porodila ma po štyridsiatke a pravdepodobne tento vekový rozdiel zanechal svoje stopy. Hneď ako som mal možnosť odísť, urobil som tak.

Život s rovesníkmi ma lákal viac a nechcel som byť na príťaž pre svojich rodičov.

Nemôžem povedať, že by sme mali s mamou nejaké problémy. Naopak, bola ku mne veľmi milá, no bola dosť panovačná a nie vždy sa mi páčil jej nátlak. Vzdialenosť nás odcudzila ešte viac, no z času na čas sme si telefonovali. Nakoniec sa stalo neodvratné – otec zomrel a matka zostala sama.

Zostal som s ňou mesiac, aby neostala sama vo veľkom dome. Je dobré, že môžem chvíľu pracovať na diaľku. Bolo zvláštne pozerať sa na ňu, staršiu ženu, blúdiacu ako duch prázdnym domom. Strata otca ju veľmi trápila, veď spolu prežili takmer šesťdesiat rokov.

old woman in grey shirt                       unsplash

Silná bolesť zo straty

Poradil som sa s rodinou a spoločne sme sa rozhodli zobrať ju k nám. Nechať ju na predmestí, v osamelom dome, by bolo hrozné a neľudské.

Rozprával som sa s ňou a upokojoval ju. Najskôr vôbec nechcela odísť, no potom a nakoniec rozhodla, že sa presťahuje. Teraz chápem, že nám len chcela vyhovieť, aby sme sa netrápili.

Dom sa veľmi rýchlo predal, všetky peniaze som vložil na depozitný účet a pridal som tam aj malý dôchodok mojej mamy s tým, že o ňu budem vedieť postarať aj bez týchto peňazí.

Najstaršia dcéra išla do internátnej školy, najmä preto, že to už dlho chcela, a tak som matku umiestnil do jej izby.  

Zdalo sa, že sme urobili najlepšie možné rozhodnutie a bude to takto fungovať. Napriek tomu, všetko, čo sa stalo v živote mojej mamy, ju až príliš ovplyvnilo. Jej túžba po domove nezmizla. Chápem, že chcela to najlepšie, ale nedokázala si včas uvedomiť, aká ťažká bude horkosť straty. Ani ja som si neuvedomil.

woman wiping her eyes                       unsplash

Čoskoro si mama začala myslieť, že ju uniesli z domu a teraz ju tu násilne držím. Začala sa sťažovať, že jej chýbajú veci, všetko zvaľovala na moju ženu, deti, mňa.

Povedala, že som jej zobral dom a teraz je nútená sedieť vo svojej izbe ako vo väzení. Najprv sme tomu neprikladali žiadnu dôležitosť, no neskôr začali veľké problémy.

Odborníci nám povedali, že nás čakajú nezvratné procesy a s najväčšou pravdepodobnosťou sa moja mama bude takto správať aj naďalej. Stalo by sa to aj tak, aj keby sme ju nezobrali a nepredali dom.

Pochválili nás, že sme tak starostliví. Mnohí totiž odmietajú vziať k sebe svojho starého rodiča. Žiaľ, asi to zakríkli. Situácia sa každým dňom zhoršovala.

Mamu som samozrejme neobmedzoval a nezamykal. A jedného pekného dňa, keď sme boli všetci v práci, opustila byt, vyšla vonku a začala volať o pomoc. Kto bol ten zločinec, pred ktorým ju bolo potrebné chrániť? Ja, jej vlastný syn. Obvinila ma, že sa k nej správam zle, beriem jej dôchodok a všetko jej kradnem.

Platené sanatórium

Opatrovateľské orgány nenechali na seba dlho čakať, museli sme sa s nimi vysporiadať, ukázať podmienky, v ktorých matka žije, ukázať doklady, že má všetky peniaze a dôchodok a my ju plne živíme. Deti nám povedali, že je miesto v platenom sanatóriu pre seniorov. Dajte svojej mame šancu a žite normálny život.

Na moju hanbu som súhlasil a o pár dní išla moja mama do domova dôchodcov.

Túžobne sa na mňa pozrela a v jej očiach bolo vidieť zradu. Zažil som strašnú bolesť v srdci a povedal som personálu, že som si to rozmyslel. Žena, ktorá bola s nimi, mi povedala, aby som ráno zavolal a oznámil im moje konečné rozhodnutie.

grayscale photography of human hands                              unsplash

Ráno prišli znova. Vyzdvihnúť mamu – v noci, keď všetci išli spať, zavolala na tiesňovú linku na políciu a oznámila im, že ju chcú zabiť. Je to veľmi zvláštny pocit, keď sa do vášho bytu uprostred noci vrúti skupina po zuby ozbrojených policajtov a vy potom musíte vysvetľovať falošný telefonát.

Odvtedy prešiel mesiac. Mama žije v sanatóriu a odmieta moju pomoc. Celý jej dôchodok ide tam.  Nehovorím jej, že sú to dve tretiny sumy a zvyšok platím ja. Zdá sa, že sa tam s niekým skamarátila. Nechce ma vidieť a stále si myslí, že som jej všetko ukradol a držal som ju vo väzení.“

Na jednej strane milovaný človek, ktorý vás vychoval a na druhej staršia osoba, ktorá očividne nezvládla životné okolnosti.

Zažili ste už aj vy niečo podobné? Čo by ste urobili na mužovom mieste?  

 

Zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “„Starostlivosť o matku zo mňa urobila zločinca. Moja pomoc žiaľ urobila viac škody, než úžitku.“”