Toto je dôvod, prečo väčšina ľudí varí vajcia nesprávnym spôsobom. Ako postupovať, ak si chcete pripraviť skvelé raňajky?

Správne varenie vajec je neraz hotová veda! Mnohí ľudia používajú pri varení vajec rôzne zlepšováky: pridávajú soľ, ocot alebo urobia malý vpich.

Prezradíme vám, ako správne uvariť vajíčka, aby boli vždy dokonalé a chutné.

Ako variť vajcia

Niekto pridáva do vody soľ, aby sa steny škrupiny spevnili a nepopraskali. Je to však mýtus! Veľa šéfkuchárov vodu síce trochu osolí, no nerobia to kvôli celistvosti škrupiny, ale kvôli chuti.

Soľ môže mierne preniknúť do tvrdej škrupiny a zmeniť chuť bielka. Skúste uvariť vajíčka so soľou alebo bez a uvidíte rozdiel. Vyberte si tie, ktoré sú pre vás chutnejšie, a potom sa rozhodnite, či potrebujete soľ alebo nie.

sandwich with boiled egg                              unsplash

Niekto iný zas pridáva do vody ocot s tým názorom, že vajíčkam to určite pomôže, aby nepraskali. Žiaľ, ani takto to nefunguje. Ocot zabraňuje úniku bielka po vytvorení trhliny. Nemôžeme teda povedať, že by bol úplne nepotrebný.

Ďalším známym spôsobom, ako zabrániť praskaniu vajec, je urobiť malú dierku do škrupiny v oblasti vzduchového vrecka. Mnohí veria, že vajcia prasknú v dôsledku prudkého poklesu teploty, ak hodíte vajcia do vriacej vody. Nie je to však tak.

Známy šéfkuchár Arthur Le Ken učí, že vajcia prasknú, len keď sa dotknú stien hrnca, v ktorom sa varia. Keď voda vrie, búcha vajíčka o kovové steny, čo často vedie k prasklinám.

Spoľahlivým spôsobom, ako tomu zabrániť, je starostlivá kontrola teploty vody. Mala by byť na úrovni 80-85 ° C a nie viac. Ak to nie je možné, môžete si vybrať panvicu s hrubým dnom, v ktorej vajcia nikdy nebudú poskakovať. Najchutnejšie vajíčka sa však nerobia vo vriacej vode!

                          unsplash

Ako variť vajcia namäkko

Zvýšte teplotu vody na 80-85 °C, kedy sa začnú objavovať malé vzduchové bublinky. Opatrne vložte vajcia do vody, nevhadzujte ich tam. Veľké vajcia varte 4 minúty, stredné – 3,5 minúty.

Hotové vajcia položte na špeciálny stojan a odrežte hornú časť škrupiny nožom. Na vrch môžete dať malý kúsok masla.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému atraktívny, čistiť, čistý                                                                                                                                                                                                                                       Pexels

Ako uvariť vajíčka natvrdo

Pred varením vajec ich musíte trochu „pováľať“ na stole. Je to potrebné na dokonalé umiestnenie žĺtka do stredu. Potom opatrne vložte vajcia do vody s teplotou 80-85 °C. Nezabudnite, že môžete pridať soľ.  

Počas varenia vajíčka občas otočte lyžičkou, aby žĺtok zostal v strede. Varte presne 10 minút. Potom každé vajce zľahka pobúchajte o stôl a polejte studenou vodou. Tak sa dostane do priestoru medzi škrupinou a vajíčkom, vďaka čomu sa bude dať ľahko čistiť.

Ak je farba povrchu žĺtka zelená – vajcia sú prevarené. Nezabudnite, že by sa nemali hneď variť, ak ste ich práve vybrali z chladničky.

 

Zdroj: otozh.com.ua

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Toto je dôvod, prečo väčšina ľudí varí vajcia nesprávnym spôsobom. Ako postupovať, ak si chcete pripraviť skvelé raňajky?”