Vo minulosti sa ľudia fotili so zosnulými rodinnými príslušníkmi. TOTO JE DÔVOD PREČO

V modernom ponímaní môžu byť posmrtné fotografie vyznieť dosť morbídne. No vo Viktoriánskom Anglicku v minulosti  sa fotky so zosnulým človekom stali akousi formou spomienky na mŕtvych, ktorá uľahčila proces smútenia.

Tieto fotografie sú síce na prvý pohľad znepokojivé no ukrývajú v sebe hlboký žiaľ.

Na fotkách tak rodičia pózujú so svojimi zosnulými deťmi, ktoré vyzerajú akoby iba spali. Smrť neobišla ani staršie deti, keďže v 19.storočí zúrili po svete rôzne choroby.

Victorian children

Zdroj: bbc.com

Victorians in Australia

Zdroj: bbc.com

Memento mori v minulosti 

Záškrt, týfus či cholera poznačili túto krajinu mnohými úmrtiami no a v roku 1861 trúchliaca Kráľovná urobila zo smútku niečo populárne. Šperky, ktoré zdobili fotografie s mŕtvymi rodinnými príslušníkmi existovali ešte dávno pred Viktoriánskou érou.

Pramienky vlasov zosnulých sa nosili v uzamykateľných šperkoch, z ich tvárí sa po smrti odlievali aj posmrtné masky. No niekde v strede 19. storočia sa spopularizovala aj fotografia.

Prvou úspešnou formou fotografie tak bola dagerotypia, ktorá vytvorila malý no veľmi detailný obraz na leštenom striebre. Bolo to síce dosť drahým luxusom no nie až tak drahé akoby by ste sa nechali namaľovať.

Na prvej fotografii dcéry pózujú so zosnulou matkou

Zdroj: bbc.com

Iba jedno z dvojičiek prežilo

Zdroj: bbc.com

Victorian family and old man

Zdroj: bbc.com

 

Spomienka na milovaných

Keď sa začal zvyšovať počet fotografov, cena týchto portrétov na striebre rovnako klesla. V druhej polovici 19. storočia sa začali pri tejto metóde používať lacnejšie a tenšie kovy, sklo alebo aj papier namiesto striebra. V tom čase sa takýto typ fotografii rozšíril aj najmä tomu, že v detských jasliach zúrila epidémia osýpok, záškrtu, šarlachu a rubeoly.

V tom čase boli takéto diagnózy pre deti často rozsudkom smrti. Preto sa mnohokrát rodičia rozhodli zvečniť sa spolu so svojim zosnulým dieťaťom a tak si niečo zachovať na pamiatku. Zosnulí tak vyzerali ako spali či im dokonca na viečka na fotografiách dokreslili oči aby vyzerali viac ako živý. No na niektorých obrázkoch je zjavné, že človek je už dávno po smrti, najmä kvôli nepríčetnému pohľadu a stuhnutosti končatín či postoja.

 

Victorian ladies

Zdroj: bbc.com

 

Victorian children

Zdroj: bbc.com

 

Victorians with dead people

Zdroj: bbc.com

zdroj: bbc.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Vo minulosti sa ľudia fotili so zosnulými rodinnými príslušníkmi. TOTO JE DÔVOD PREČO”