Mám 45 rokov a toto je 9 rád, ktoré venujem všetkým, čo majú 35 a nielen im…

Aké ťažké je byť mladým! Každý mladý človek je často konfrontovaný rôznymi výzvami na svojej životnej púti, kým nadobudne nejaké skúsenosti. Tieto rady budú užitočné pre každého, kto práve začína chápať zložitosť života.

Tento zaujímavý experiment vykonal spisovateľa bloger Mark Manson. Na svojom blogu sa obrátil na čitateľov vo veku medzi 30 – 40 , aby sa sním podelili o svoje cenné poznatky. Po kombinácii všetkých odpovedí získal Mark impozantnú vzorku kolektívnej múdrosti.

Rady 40-tníkov mladým ľuďom

Staraj sa o svoje zdravie

Zdravie si nekúpiš za peniaze. Ochrániť si ho môžeš len jediným spôsobom – začni sa starať o zdravie už dnes a to bezodkladne. Pravidelne cvič a zdravo sa stravuj. Pamätaj si, že chorý človek nemôže byť šťastným. Starí ľudia ľutujú, že sa o svoje zdravie nestarali skôr, nemali tušenie, že o takých 10 rokov bude ich zdravie zničené.

Všetko je pominuteľné, nestrácaj na duchu, obmedzuj alkohol a nezdravé potraviny. Buď opatrný.

Prestaň sa stretávať s ľuďmi, ktorí si ťa nevážia

Prestaň sa podceňovať. Ak si ťa človek neváži a nespráva sa k tebe dobre, opusti ho. Dobré vzťahy sa budujú ťažko, ale stále sa to dá. Možno vedľa teba sa nachádza osoba, pri ktorej sa budeš cítiť príjemne.

Zvykli sme si trpieť, nechať ostatných, aby nás urážali, ale to je len známka neskúsenosti. Múdry človek sa obklopuje len tými, ktorí majú rovnakú cenu ako on. Skús to, a okamžite sa budeš cítiť lepšie, pretože je oveľa ľahšie žiť s takýmto spôsobom myslenia.

Správaj sa dobre k svojim blízkym

Medzi rokmi 30 – 40 v životoch ľudí sa začnú diať skutočné katastrofy. Rodičia umierajú, prichádzajú rozvody, deti chorľavejú. Ak ti je človek drahý – pomôž mu v ťažkých chvíľach, a on ti to oplatí.

Musíš byť schopný oceniť skutočných priateľov a dobrých ľudí, ktorých si stretol na svojej životnej púti. Je skvelé, že existujú a si s nimi spojený.

Sústreď sa na, v čom si dobrý

Nemôžeš získať všetko naraz. Kariéra je veľmi dôležitá otázka, kde je potrebné robiť výber. Voľba v prospech skutočnosti, čo je preto najlepšie.

Môžeš prospievať vo viacerých profesiách, ale príde čas, kedy si budeš musieť vybrať jednu, tú najdôležitejšiu a rozvíjať ju. Jedine tak dosiahneš želateľný úspech.

Neboj sa riskovať

Niesť svoj kríž v tomto veku – to je zločin. Ak existujú veci, ktoré ti nevyhovujú, vymeň ich. Nevydarilo sa ti manželstvo? Začni nanovo. Zvolil si si nevhodnú kariéru? Vyber si takú, pri  ktorej využiješ svoje schopnosti.

Nikdy nepoľavuj vo svojom rozvití. O niekoľko rokov budeš hrdý na zmeny, ktoré dnes učiníš.

Uč sa

Získať lepšie – to je to, o čo by sa mal snažiť každý človek. Iba rozvoj tvojich najlepších vlastností ti pomôže stať sa plnohodnotným človekom. Uč sa nové veci, vylepšuj existujúce zručnosti. Nikdy sa nezastavuj. To sa rovná smrti.

Prestaň kontrolovať život

Bohužiaľ, tak ako si si mohol vyskúšať, všetko nejde tak ako by si si prial. Človek nikdy nevie, čo sa bude diať v budúcnosti, situácia sa stále mení a nemôžeš predpokladať, čo sa bude diať ďalej.

Je v tom aj pozitívna vec – žiť oveľa zaujímavejšie. Nebudeš schopný udržať všetko pod kontrolou, uvoľni sa, aby si neprepadol panike, keď sa život stane nezvládnuteľným.

Budovať rodinné vzťahy

Je pravda, že rodina je to podstatné. Venuj svoj čas a emócie do rozvoja rodiny. Pochopíš to, keď ti zomrú rodičia, keď ti život pripraví nepríjemné prekvapenia. Podpora blízkych je na nezaplatenie, vedz, že toto ti nič nenahradí. Vytvor silnú rodinu – za to stojí strácať čas.

Rešpektuj sa

prestaň seba mučiť za drobné zlyhania. Buď trpezlivý na seba, taktiež sa nauč odpúšťať druhým. Každý deň si urob nejakú radosť pre seba. Len tak si budeš užívať život. To je zdravý egoizmus a je potrebný pre každého. Život je príliš krátky na to, aby sme sa nemali radi.
Poteš svojich blízkych a podeľ sa s nimi o tieto múdre rady. Vek – to je len číslo, dôležité je, byť dobrým človekom, bez ohľadu na tvoj vek.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Mám 45 rokov a toto je 9 rád, ktoré venujem všetkým, čo majú 35 a nielen im…”