sobota, 27 júla, 2024

Lekári mu dali niekoľko mesiacov, ale muž žil ďalších 30 rokov po presťahovaní na grécky ostrov.

Tento muž žil ešte 30 rokov napriek tomu, že mu lekári po diagnostikovaní rakoviny pľúc dávali len niekoľko mesiacov života.

Keď 66-ročný Stamatis Moraitis zašiel k lekárovi a sťažoval sa na ťažkosti s dýchaním, zistilo sa, že má nevyliečiteľnú rakovinu pľúc a zostáva mu len 6 až 9 mesiacov života. Vtedy urobil rozhodnutie, ktoré úplne zmení jeho život, hoci o tom v tom čase nemal ani tušenia.

Moraitis, ktorý žil v New Yorku, sa rozhodol vrátiť do rodného Grécka spolu so svojou manželkou Elpiniki.

Hlavným dôvodom bolo, že chcel byť pochovaný vo svojej vlasti, najmä preto, že vedel, že pohreb v Spojených štátoch by stál oveľa viac.

Moraitis sa vrátil na stredomorský ostrov Ikaria, na polceste medzi Aténami a Tureckom. Spolu s manželkou netušili, že obyvatelia tohto ostrova, ktorý patrí medzi modré zóny sveta, sa často dožívajú 100 rokov.

Moraitis o svojich zdravotných problémoch nikomu nepovedal a snažil sa žiť úplne bežným životom, každý deň si užíval more, dýchal čerstvý vzduch, behával a dokonca začal piť víno.

Znovu sa stretol so starými priateľmi a začal pracovať v záhrade. Jeho predstava bola, že jeho vinica a víno, ktoré z nej vyrobil, budú niečím, čo po ňom zostane a na čo bude jeho žena spomínať.

Pomaly uplynulo 9 mesiacov, o ktorých hovorili lekári, ale muž nezomrel, v skutočnosti bol veľmi živý a zdravý a žil aj po troch desaťročiach.

Príbeh starého muža sa dostal na svetlo sveta po tom, čo Ikariu navštívil spisovateľ Dan Buettner, aby zistil, čo spôsobuje, že sa tamojší ľudia dožívajú takého vysokého veku 100 rokov.

Počas svojho pobytu okrem iného urobil s Moraitisom rozhovor a príbeh tohto muža sa objavil v dokumentárnom filme Dožiť sa 100 rokov: tajomstvo modrých zón.

Na otázku, aké je jeho tajomstvo, vďaka ktorému porazil rakovinu a zostal tak dlho nažive, Moraitis jednoducho odpovedal: „Zabudol som zomrieť.“

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights