sobota, 27 júla, 2024

Máte túto pečiatku na občianskom? Tu je uvedené, na čo vlastne slúži – Veľa ľudí o tom nemá poňatia

Mnohí z nás nosia svoj občiansky preukaz každý deň pri sebe a používajú ho najmä ako doklad totožnosti. Na slovenských občianskych preukazoch sa však nachádza malá, ale významná zelená pečiatka, ktorej význam často uniká pozornosti väčšiny z nás. Čo sa skrýva za týmto záhadným symbolom a prečo sa oplatí vedieť, čo znamená?

Malý odznak, veľké možnosti

Zelená pečiatka na občianskom preukaze je znakom modernej technológie – je totiž indikátorom zabudovaného čipu, ktorý umožňuje používať doklad podobne ako bezkontaktné karty. Vďaka tomu môžu držitelia občianskych preukazov overovať svoju totožnosť nielen tradičným spôsobom, ale aj elektronicky.

Bezpečnosť a funkčnosť

Čip poskytuje prístup k množstvu elektronických funkcií, ktoré výrazne zjednodušujú a urýchľujú mnohé každodenné činnosti.

Držitelia elektronického pasu sa môžu jednoducho prihlasovať na online portály, podpisovať elektronické dokumenty alebo komunikovať s verejnou správou. To všetko je možné vďaka bezpečnému a šifrovanému pripojeniu, ktoré zaručuje ochranu prenášaných údajov.

Číslo CAN (Card Authentication Number) je umiestnené na prvej strane preukazu, ktoré je uložené aj v čiarovom kóde na druhej strane dokladu.

Toto číslo je rozhodujúce, keď chce používateľ aktivovať a používať elektronické funkcie elektronickej karty. Zároveň slúži ako ochrana proti neoprávnenému čítaniu údajov uložených na čipe.

Technologický vývoj a mobilné aplikácie

Postupom času sa možnosti elektronickej karty systematicky rozširovali. V súčasnosti môžu používatelia používať rôzne mobilné aplikácie, ako napríklad aplikáciu eDO, ktoré uľahčujú používanie elektronických funkcií dokladu.

Tieto aplikácie umožňujú používateľom nielen podpisovať dokumenty, ale ponúkajú aj jednoduchý a rýchly spôsob komunikácie s úradmi a ďalšie každodenné operácie.

Pochopenie funkcií zelenej pečiatky a čipu v nových  slovenských preukazoch totožnosti je kľúčové pre plné využitie potenciálu tohto dokladu.

Tieto znalosti nielenže zvyšujú našu schopnosť využívať digitálne služby, ale zvyšujú aj naše povedomie o bezpečnosti osobných údajov.

V digitálnom veku, keď sa čoraz viac transakcií a interakcií uskutočňuje online, sa vlastníctvo elektronického preukazu stáva nielen pohodlím, ale aj nevyhnutnosťou.

Zelená pečiatka je preto znakom toho, že náš občiansky preukaz je oveľa technologicky vyspelejším nástrojom, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Jej správne používanie môže výrazne zjednodušiť mnohé aspekty nášho každodenného života.

zdroj foto: Polícia Slovenskej republiky facebook

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights