sobota, 27 júla, 2024

Matka sa nakloní, aby pobozkala svoje bábätko – tvár novorodenca roztápa jej srdce

Deti sú jednoducho fascinujúce. Zatiaľ čo matka bude vždy cítiť nežnú lásku a hlbokú náklonnosť k svojmu dieťaťu, tieto pocity vždy zdieľa aj dieťa, ktoré dokáže veľmi skoro, niekedy už od prvých chvíľ svojho života, rozpoznať svoju tvár, vôňu a zvuk svojho hlasu a reagovať na jeho slová a gestá.

Tento malý novorodenec, ktorý miluje bozky

Niekedy sa bábätká správajú tak fascinujúco vyspelým spôsobom, že sa zdá, akoby boli o niekoľko rokov staršie ako o niekoľko týždňov či dní, ako toto dievčatko, ktoré keď ho matka nežne pobozká, roztiahne pery, akoby chcelo odpovedať na bozk alebo požiadať o nový.

Takáto reakcia od niekoho takého malého a takého mladého má všetko na to, aby roztopila srdce každého, kto bol svedkom tejto scény, nehovoriac o jej nečakanej a prekvapivej povahe, ktorá jej matke spôsobila záchvat chichotu.

Niektoré prekvapivé fakty o bábätkách

Ak reakcia tohto dievčatka mnohých prekvapila a rozosmiala, tu je niekoľko ďalších faktov o bábätkách, ktoré ste pravdepodobne nevedeli a ktoré pravdepodobne prekvapia aj vás.

Reagujú na emócie svojej matky ešte pred narodením

Keď tehotné matky požiadali, aby počúvali hudbu cez slúchadlá, vedci si všimli, že bábätká sa viac hýbali, keď sa jej páčila hudba, ktorú počúvala.

To, že tieto ženy mali na ušiach slúchadlá, znamenalo, že deti nereagovali na samotnú hudbu, ale na emócie, ktoré ich matka pri jej počúvaní prežívala.

Majú zosilnené zmysly

Deti od narodenia počujú takmer rovnako dobre ako dospelí. Ak napríklad matka dieťaťa vysloví len jednu hlásku, dieťa vie, že to bola jeho matka, kto hovoril. V skutočnosti je matkin hlas jediným zvukom, ktorý dokážu rozpoznať. Aj keď môžu existovať výnimky, bábätká vo všeobecnosti potrebujú niekoľko týždňov na to, aby rozpoznali svoju matku od iných dospelých podľa hlasu a vône.

V skutočnosti je čuch dieťaťa vyvinutejší a dokonalejší ako čuch dospelých.

Majú špecifický spôsob plaču

Od narodenia majú bábätká svoj vlastný jedinečný spôsob plaču. Výskum ukázal, že matka dokáže rozpoznať plač svojho dieťaťa, aj keď je dieťa v miestnosti obklopené inými plačúcimi deťmi.

Plačú s prízvukom svojej matky

Keď novorodenci plačú alebo kričia, robia to s prízvukom svojej matky. Výskumníci z univerzity vo Würzburgu v Nemecku zistili, že bábätká si počas posledných troch mesiacov tehotenstva osvojujú jazyk svojej matky a potom reprodukujú jej zvuky prostredníctvom svojho plaču a žvatlania. Preto je možné rozlíšiť anglické bábätká od francúzskych alebo nemeckých bábätiek len pozorným počúvaním.

Dokážu prehĺtať a dýchať zároveň

Bábätká majú úžasnú schopnosť dýchať a prehĺtať súčasne. To je dôvod, prečo dokážu tak dlho bez prestania sáť. Túto schopnosť si zachovávajú približne do siedmeho mesiaca života.

Uprednostňujú vysoké hlasy

Bábätká majú rady ženské hlasy a uprednostňujú vysoký spev, na ktorý lepšie reagujú. A určite nie je čistou náhodou, že väčšina ľudí si pri rozhovore s bábätkom podvedome osvojí vyšší hlas.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights