pondelok, 1 júla, 2024

Čo sa s nami stane po smrti? Prekvapujúci objav vedcov o duši

Fascinácia tým, čo sa deje po smrti, je jedným z najuniverzálnejších záujmov ľudstva. Filozofi, duchovní a teraz aj vedci sa už stáročia snažia pochopiť tajomstvo toho, čo nás čaká po odchode zo sveta živých.

Moderný výskum na pomedzí kvantovej fyziky a neurovedy vrhá nové svetlo na dávne otázky o existencii duše a vedomia po smrti. Priekopnícka práca anestéziológa Stuarta Hameroffa a britského fyzika sira Rogera Penrosea prináša fascinujúce teórie na túto tému.

Teória Orch-OR

Hameroff a Penrose navrhli koncepciu nazvanú „cielená objektívna redukcia“ (Orch-OR), ktorá spája neurológiu s kvantovou fyzikou s cieľom vysvetliť povahu vedomia.

Podľa nich vedomie nie je striktne materiálny jav, ale skôr súbor informácií uložených na najzákladnejšej, kvantovej úrovni reality.

Ľudské bunky obsahujú štruktúry nazývané mikrotubuly, ktoré na základe proteínov môžu prenášať kvantové informácie, podstatu nášho vedomia.

Vedci vysvetľujú, že proces umierania má priamy vplyv na kvantový stav mikrotubulov. Keď srdce prestane biť a prestane prúdiť krv, mikrotubuly stratia svoje kvantové vlastnosti, ale informácie, ktoré uchovávajú, nezmiznú.

Namiesto toho sa rozšíria do celého vesmíru. V súvislosti s klinickou smrťou, ak je pacient oživovaný, sa táto kvantová informácia dokáže vrátiť, čo môže vysvetliť javy, ako sú zážitky blízke smrti.

Naopak, v prípade biologickej smrti teória naznačuje, že kvantová podstata vedomia môže naďalej existovať mimo fyzického tela, čo poskytuje základ pre úvahy o nesmrteľnosti duše.

Nová realita mimo tela

Hameroffove a Penroseove predpoklady otvárajú dvere špekuláciám o existencii vedomia za hranicami telesnosti.

Podporujú ich výskumníci z Inštitútu Maxa Plancka v Mníchove, ktorí zdôrazňujú, že realita, ako ju poznáme, je do veľkej miery formovaná naším vnímaním.

Smrť tela by preto mohla znamenať nie koniec, ale začiatok existencie v novej, nepochopiteľnej forme, kde vedomie pokračuje vo svojej skúsenosti donekonečna.

Teória Orch-OR nielenže poskytuje potenciálne vysvetlenie takých javov, ako sú zážitky blízke smrti, ale núti nás aj zamyslieť sa nad povahou vedomia a existenciou duše.

Rozširuje hranice nášho chápania života a smrti a naznačuje, že fyzická smrť nie je koniec, ale transformácia do iného stavu bytia.

Otvára fascinujúce perspektívy pre ďalší výskum a úvahy o tom, čo to vlastne znamená byť vedomou bytosťou.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Tieto znamenia zverokruhu čakajú finančné injekcie. Peniaze sa objavia nečakane

V astrológii sa predpokladá, že pohyby a postavenie nebeských...

Šokujúce zábery Celine Dion, keď mala silné svalové kŕče – Záchvat trval 10 minút

Celine Dion trpí mimoriadne zriedkavou neurologickou poruchou nazývanou syndróm...

Prečítaj si aj

Tieto znamenia zverokruhu čakajú finančné injekcie. Peniaze sa objavia nečakane

V astrológii sa predpokladá, že pohyby a postavenie nebeských...

Šokujúce zábery Celine Dion, keď mala silné svalové kŕče – Záchvat trval 10 minút

Celine Dion trpí mimoriadne zriedkavou neurologickou poruchou nazývanou syndróm...

Známy psychiater hovorí, že žijeme v dobe rozmaznaných detí: „Prestaňte sa k deťom správať ako k porcelánovým bábikám!“

V spoločnosti, kde je neustála drina času, kariéry a živobytia, je ťažké vychovávať dieťa tak, ako to robili rodičia za čias našich starých mám....

Keď sa narodila, jej rodičom povedali, aby sa jej vzdali, ale z mladej ženy s Downovým syndrómom sa odvtedy stala medzinárodná modelka.

21-ročná Ellie Goldsteinová je mladá žena s Downovým syndrómom. Hoci si lekári mysleli, že nikdy nebude chodiť ani hovoriť, Ellie sa vzoprela šanciam a...

Tieto znamenia zverokruhu čakajú finančné injekcie. Peniaze sa objavia nečakane

V astrológii sa predpokladá, že pohyby a postavenie nebeských telies ovplyvňujú životy ľudí na Zemi vrátane ich financií. Hoci skeptici môžu tento vzťah spochybňovať,...
Verified by MonsterInsights