sobota, 27 júla, 2024

(KVÍZ) Komu dá modré auto prednosť? Väčšina slovenských vodičov odpovie zle

Nie je žiadnym tajomstvom, že každým rokom sa na cestách objavuje čoraz viac vozidiel . V súlade s tým sa zvyšuje počet vodičov.

Ako však ukazuje nasledujúca úloha z pravidiel cestnej premávky, nie každý pozná pravidlá s istotou. Pri pohľade na ňu totiž mnohých mätie otázka, kto komu má v súčasnej situácii ustúpiť .

Pamätajte, že dodržiavanie pravidiel je neuveriteľne dôležitým prvkom bezpečnosti pre vás aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Redaktori magazínu „mysmezeny.sk“ odporúčajú skontrolovať, či sa dokážete dostať z takejto ťažkej situácie.

Úloha pravidiel cestnej premávky: komu má dať modré auto prednosť?

Vážení automobiloví nadšenci! Dnes sa pozrieme na zaujímavý problém na tému pravidiel cestnej premávky. Otázka znie:

Pozorne si prezrite obrázok, dobre sa zamyslite a odpovedzte takto: „Komu má dať modré auto prednosť?

Možné možnosti:

1.len minibus
2.kamión a mikrobus
3.len pre nákladné auto
4. nikto

.

.

.

.

.

.

Odpoveď na vás bude čakať na konci článku (po rozbore situácie). Neponáhľajte sa to ihneď hľadať, ale skúste tento jednoduchý problém vyriešiť sami.

Podrobná analýza

Na obrázku je situácia, keď sa v pruhu modrého auta nachádza prekážka. Aby ho vodič obišiel, musí sa zaradiť do protismerného jazdného pruhu, po ktorom už premáva mikrobus.

Naľavo od modrého auta na priľahlej ceste stojí nákladné auto, ktoré má v úmysle odbočiť doprava. Jej cesta sa pretína s mikrobusom aj autom.

Prvým krokom je vysporiadať sa so všetkými dopravnými značkami a zistiť, čo každé z nich znamená. 

Na obrázku sú 4 dopravné značky, z ktorých 3 sú umiestnené v blízkosti samotnej prekážky. Poďme na to.

Vpravo od auta (na kraji cesty) je dopravná značka  „Križovatka vedľajšej cesty“ . Patrí do kategórie prednostných značiek a upozorňuje vodičov na blízkosť vedľajšej cesty vľavo.

Teraz sa pozrieme na značky priamo pri prekážke (sprava doľava). Prvý znak je „Práce na ceste“ . Značka v strede je„Prednosť v jazde v protismere “ .

Tá zasa zakazuje vjazd na úzky úsek cesty, keď je protismerná premávka sťažená. Preto je vodič povinný dať prednosť v jazde všetkým protiidúcim vozidlám nachádzajúcim sa v tomto priestore alebo v protismere k nemu.

Vľavo je značka „Vyhýbanie sa prekážkam vľavo“. Toto je povinná značka, ktorá informuje všetkých účastníkov cestnej premávky, že vyhýbanie sa prekážkam na vozovke je povolené zo strany, kde je umiestnená šípka.

Celkovo nám všetky tieto značky dávajú pochopiť, že v súčasnej situácii musí vodič modrého auta dať prednosť mikrobusu, pretože to vyžaduje značka Prednosť v jazde v protismere . Nákladné auto sa medzitým nemusí podvoliť. Je na vedľajšej ceste a musí umožniť prejazd mikrobusu aj osobnému autu. Správna odpoveď je teda číslo 1.

Dúfame, že ste sa s nahliadnutím neponáhľali a vyriešili ste tento problém sami. Tipovali ste správne alebo ste sa mýlili? 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights