sobota, 27 júla, 2024

Táto rastlina dokáže zázraky. Keď ju uvidíte na prechádzke, vezmite si domov kvety

Pri prechádzke stojí za to pripomenúť existenciu rastliny, ktorá môže vyriešiť vážny problém. Stačí, ak si natrháme jej kvetenstvo, a môžeme sa s ním raz a navždy rozlúčiť. Čo je to? Je ňou vratič.

Niet pochýb o tom, že kliešte a najrôznejšie pavúkovce môžu byť počas letných prechádzok skutočnou nočnou morou. Ako sa však ukazuje, na ochranu pred nimi sa nemusíme uchyľovať k chemickým prostriedkom.

S pomocou prichádzajú kvetenstvo rastliny, ktorú často nájdete na svojej ceste. Má krásne žlté kvety, ktoré určite ozdobia naše interiéry, a ich účinok nezostane bez povšimnutia – vôňa raz a navždy odradí mole, kliešte, komáre a muchy.

Rastlina, ktorá dokáže zázraky

Neobvyklou rastlinou, o ktorej je reč, je Vratič. Vratič nemá žiadne špeciálne nároky – môže rásť kdekoľvek a niekedy je dokonca potrebné jej rast kontrolovať. Dokonca ani v zime nepotrebuje žiadnu starostlivosť.

Dikotéku môžete buď vysievať, alebo vysádzať delením trsov dospelej rastliny. Odrezky a semená sa dajú získať v záhradkárskych obchodoch a tiež na trhoch.

Vratič má v sebe účinné látky, ktoré odpudzujú kliešte a iné parazity, a tiež pomáha ničiť baktérie a huby. Treba však poznamenať, že hoci lieči, patrí medzi jedovaté rastliny. Má v sebe vysoké množstvo thujónu, preto sa neodporúča konzumovať ju samostatne.

Keď už máme pripravené kvetenstvo, stačí si pripraviť nálev na odpudzovanie kliešťov a iných pavúkovcov. Tento nálev sa používa ako postrek.

3 polievkové lyžice byliny (list, stonka, kvet) zalejeme 2 šálkami vriacej vody a prikryté varíme 30 minút. Po vychladnutí sceďte a nalejte do fľaše s rozprašovačom.

Na začiatku je dobré vyskúšať ho na pokožke, aby ste sa uistili, že nespôsobí alergickú reakciu.

Ak si nechcete prípravok pripravovať sami, môžete si kúpiť vermikový olej a zriediť ho s jedlým olejom – ten tiež odradí hmyz. Keď idete na prechádzku, uistite sa, že prípravok je čerstvo pripravený.

Tu nájdete viac informácií o tejto pozoruhodnej rastline a jej využití v záhrade:

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights