pondelok, 8 júla, 2024

Vydala som sa za moslima a som pripravená hovoriť o živote v Turecku bez okolkov

Svetlana je ruská blogerka, ktorá samú seba vtipne nazýva aj „manželkou tureckého sultána“. Aj ked‘ v Istanbule pred manželstvom žila viac ako rok, svojho manžela stretla v Petrohrade, ktorý tam bol vtedy na dovolenke. Pre našich čitateľov sme zistili, ako vyzerá život ruskej ženy v Turecku. Budete prekvapení, ktoré americké tradície miestni ľudia jednoducho nedokážu obstáť.

Každý sa ma najprv snažil vystrašiť a rozprávať príbehy o dôsledkoch sobášu s tureckým mužom. Po roku manželstva som začal počúvať ešte viac nevhodných komentárov, ako napríklad „Nemaj s ním deti, ak sa rozhodnete pre rozvod, už ich nikdy neuvidíš.“ Teraz máme 2 deti. Zmenil sa náš vzťah? Áno zmenil. Skutočne si uvedomujem, že som vydatá za skvelého muža.

Pracovala a som 12 rokov (5 z nich bolo takmer bez jediného dňa voľna). Teraz nemusím pracovať vôbec, pretože môj manžel tvrdo pracuje a poskytuje našej rodine všetko, čo potrebujeme. Naozaj cítim jeho podporu a ochranu.

Monštrum alebo čarodejnica. Okrem toho aj iné podobné slová ľudia používajú na oslovenie detí na ulici. Tieto prezývky si neberieme osobne. Prečo? Lebo sa to stále opakuje, už nás nemajú čím prekvapiť. Celá pointa tkvie v tom, že tu ľudia nechcú privodiť bábätku kliatbu, takže im nehovoria žiadne pekné slová.

Musím nosiť šaty a variť baranie mäso.

Môj manžel je podráždený, keď nosím doma iba dlhé tričko (aj keď nechcem ísť na balkón!). Hovorí, že v okolí je veľa domov a že by ma niekto mohol vidieť. Tiež sa mu nepáči, keď varím bravčové mäso a podávam ho deťom. Hovorí, že to vôbec nie je zdravé a že vonia zle. Aby som bola úprimná, baranie mäso niekedy vonia oveľa horšie!

Turci vedia, čo je dobré jedlo.

Nemám rada miestne raňajky. Zvykla som si na to, že sa ma ľudia pýtajú, ako môžem byť blogerom z Turecka ked‘ sa mi nepáčia  tunajšie raňajky? Ale prečo musím ráno jesť klobásy, olivy a džem …

Toto pre mňa nie je raňajkové jedlo!
Keď už hovoríme o jedle, takmer všetky dezerty v Turecku sú pokryté sladkými sirupmi. Hlavné jedlá sa pripravujú z paradajkovej pasty a veľkého množstva oleja. Každá pouličná kaviareň predáva niečo, čo sa nazýva shawarma (jedlo z Blízkeho východu.) Turci to nazývajú döner, čo znamená „rolovanie“. Vďaka nezvyčajnej technike pečenia mäsa všetok tuk z mäsa vykvapká.

Chôdza v dome v topánkach je takmer zločin.

Ak idete do domu svojho priateľa, musíte si vyzuť topánky ešte predtým, ako vstúpite do ich vstupnej haly. Turcu vôbec nenosia v dome topánky a preto nie je prekvapujúce, že zvyky Američanov miestnych obyvateľov šokujú.

Každý rok 1. januára ideme spolu s manželom do miestneho obchodného centra rovnako ako mnohí ďalší Turci, aby sme si vymenili darčeky. Ide o to, že ľudia v Turecku si často dávajú ako darčeky oblečenie, pretože je lacné a vyrába sa tu v ich krajine. Nie všetky darčeky však človeku vyhovujú, ale to nie je problém. Človek si môže vymeniť položku v ktoromkoľvek obchode, ktorý patrí do reťazca, z ktorého bol zakúpený.

Budete musieť minúť veľa peňazí, aby ste dali dieťaťu slušné vzdelanie.

Bohužiaľ, dobré vzdelanie v Turecku je buď pre šikovných alebo bohatých. Dieťa má možnosť ísť do verejnej materskej školy až po dovŕšení 4 rokov a to tiež iba na 4 hodiny (od 8:00 do 12:00) denne. Ak tam chcete nechať dieťa dlhšie (napríklad do 17:00), môžete, no  budete si za to musieť priplatiť.
V súkromných školách musíte platiť za všetko: jedlo, školské a športové uniformy a vaše dieťa, od prvého ročníka školy, musí mať iPad, aby mal možnosť vykonávať niektoré úlohy online. Celková suma sa zvyčajne pohybuje na sume okolo 3 000 EUR ročne.

Cisárske rezy sú bežnou vecou.

Ženy rodia v súkromných nemocniciach. Ceny sa pohybujú od 150 do 3 000 EUR a niektoré náklady sú čiastočne kryté povinným poistením.
Cisárske rezy sú skutočne bežným postupom pôrodu a to hned‘ z niekoľkých dôvodov. Je to jednoduchšie pre lekára a mnoho žien sa bojí prirodzeného pôrodu. Deň po narodení dieťaťa matka môže ísť domov.

Niektoré manželstvá nie sú založené na láske.

Dnes existuje veľa párov, ktoré nezakrývajú svoje city pred svojimi rodičmi, spolu cestujú a spoločne si prenajímajú byt (väčšinou ide o študentov, ktorí sa presťahovali do iného mesta).
V niektorých malých mestách však existujú prísne tradície, ktoré treba dodržiavať. Vo východnej časti krajiny sa muži dokonca musia oženiť podľa uváženia svojich rodín. Mimochodom, pred svadbou sa ani nedostanú von.

Zdravotná turistika sa vyvíja naozaj rýchlo.

Existuje jedna zaujímavá skutočnosť o tureckej medicíne. Všetky technológie a vybavenie, ktoré existuje v najlepších nemocniciach v Turecku sú na vysokej úrovni ako v amerických a európskych nemocniciach, no ceny  sú o 20-30% nižšie.
Vo väčšine prípadov ľudia cestujú do Turecka, aby podstúpili operáciu plastickej chirurgie: zväčšenie pŕs, tvarovanie tela a operácia nosa alebo pier. V uliciach si môžete všimnúť množstvo mužov s obväzmi na hlavách. To znamená, že nedávno podstúpili procedúru transplantácie vlasov.

Ceny v Turecku.

Ak si chcete naplánovať svoj rozpočet pred cestou do Turecka, musíte vziať do úvahy všetky svoje hlavné výdavky. Zoberme si ako  miesto pre cestu Avcılar, okres Istanbul. Prenájom vily stojí okolo 1 000 EUR mesačne. Prenájom bytu stojí približne 200 EUR mesačne. Požičanie auta stojí okolo 31 € na deň a požičovňa bicyklov sa pohybuje okolo 15 € na deň. Miniete tam okolo 30 EUR za jedlo zo supermarketu a využívate ho týždeň. Šálka ​​kávy stojí 78 centov, cena pre šálku čaju je polovičná ako pre šálku kávy. Priemerný účet za večeru v reštaurácií s výhľadom na more stojí 43 EUR.

V miestnej pizzerii miniete okolo 6 EUR.
Nezabudnite navštíviť hammam. Väčšina z nich sú historickými pamiatkami. Napríklad Galatasaray Hamamı (na obrázku) bol postavený v 15. storočí na základe objednávky sultána Bayezida II. Tento hammam navštívil aj John Travolta.
Ak chcete cestovať medzi mestami vlakom, vyberte si miesto medzi prvým a posledným vozňom, pretože tam sú vozne prvej triedy.

Pri vstupe na trh buďte opatrní.

© pixabay

Turci hovoria pekné veci, dávajú „obrovské“ zľavy, ale sú naozaj, naozaj prešibaní. Po kúpe by ste si vždy mali otvoriť a skontrolovať tovar, ktorý vám dali do tašky. Na trhu si sami vyberajte ovocie a zeleninu, tak si vyberiete tie najlepšie kusy, je to vaše právo.

Charakteristika osoby z Turecka.

© pixabay

Za Turka sa môžete považovať, ak:

  • po vypití rannej kávy otočíte pohár hore nohami, aby ste vedeli, čo vám váš osud prinesie,
  • keď k vám prídu nepozvaní hostia, poviete im, že ste neskutočne šťastní, že ich vidíte, a snažíte sa ich presvedčiť, že ste tento vynikajúci koláč upiekli špeciálne pre nich,
  • nikdy nie ste v zhone a vždy chodíte neskoro,
  • v kaviarni účet nerozdeľujete,
  • radi za volantom trúbite a vystrkujute hlavu von z okna,
  • jogurt pre vás nie jedezert, ale ako doplnok akéhokoľvek hlavného jedla,
  • pobozkáte človeka na tvár, aj keď ste sa s ním práve stretli prvýkrát.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Lekár povedal, nech žena nakreslí hodiny. Na základe toho určil diagnózu a zachránil ju

Príbeh Susannah Cahalan znie ako z nejakého hororu. Všetko...

7 znakov, že váš domov obklopujú zlé sily. Neignorujte tieto signály

Viera v prítomnosť zlých síl okolo nás má hlboké...

6 znakov, že vás niekto preklial. Možno budete prekvapení, kto to mohol byť

Veríte na mágiu? Či už ju vnímate ako prvok...

Prečítaj si aj

Lekár povedal, nech žena nakreslí hodiny. Na základe toho určil diagnózu a zachránil ju

Príbeh Susannah Cahalan znie ako z nejakého hororu. Všetko...

7 znakov, že váš domov obklopujú zlé sily. Neignorujte tieto signály

Viera v prítomnosť zlých síl okolo nás má hlboké...

6 znakov, že vás niekto preklial. Možno budete prekvapení, kto to mohol byť

Veríte na mágiu? Či už ju vnímate ako prvok...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

6 vecí, ktoré by ste nikdy nemali robiť, ak máte zápchu. 90% ľudí robí jednu vec zle a môžu si uškodiť

Keď máte zápchu, posledná vec, ktorú chcete urobiť, je nevedomky zhoršiť situáciu. Tu je 6 vecí, ktoré by ste mali vylúčiť zo svojej každodennej...

Lekár povedal, nech žena nakreslí hodiny. Na základe toho určil diagnózu a zachránil ju

Príbeh Susannah Cahalan znie ako z nejakého hororu. Všetko sa skutočne udialo. 24-ročná žena bola zdravá, silná a rozbiehala svoju kariéru novinárky, keď začala...

7 znakov, že váš domov obklopujú zlé sily. Neignorujte tieto signály

Viera v prítomnosť zlých síl okolo nás má hlboké korene v rôznych kultúrach a tradíciách. Hoci nie každý verí v nadprirodzené javy, niektoré nezvyčajné...
Verified by MonsterInsights