pondelok, 16 septembra, 2024

Vaše telo vás varuje mesiac pred infarktom. Tieto príznaky by mal poznať každý!

Infarkt myokardu, všeobecne známy ako srdcový infarkt, postihuje milióny ľudí na celom svete – je to jedna z najčastejších príčin úmrtia. Vďaka rozšíreným poznatkom a intenzívnemu výskumu však majú desiatky tisíc ľudí šancu ho prežiť.

Preto sa oplatí rozšíriť si vedomosti v tejto oblasti a dozvedieť sa o varovných príznakoch, ktoré mesiac pred akútnym infarktom myokardu pociťuje polovica všetkých pacientov – bez toho, aby si ich museli uvedomovať. Životný štýl je jedným z hlavných faktorov, pokiaľ ide o posúdenie rizika. Nezdravé aktivity, ako je fajčenie, nesprávna strava a sedavý spôsob života, výrazne zvyšujú riziko infarktu.

Varovné signály tela pred srdcovým infarktom

Ako sa teda dá predvídať srdcový infarkt? Pozrime sa na niektoré príznaky, ktoré nás pred ním môžu varovať:

Dýchavičnosť

Zúžené tepny vedú k zníženému prietoku krvi a zvyšujú riziko infarktu. Našťastie nás na to môže naše telo upozorniť – v podobe pociťovania náhlej dýchavičnosti.

Prechladnutie/chrípka

Mnohí pacienti trpiaci infarktom sa dostavia k lekárovi s príznakmi prechladnutia alebo chrípky ešte predtým, ako u nich nastane infarkt. Je to preto, že telo venuje všetky svoje zdroje na odvrátenie infarktu, čím imunitný systém zostáva oslabený a ohrozený.

Únava

K infarktu môže dôjsť, keď sa preruší alebo zablokuje prietok krvi do srdca. Keď srdce nedostáva dostatok krvi, nemôže pracovať tak, ako by malo – vaše telo má oveľa menej energie, čo vedie k pocitu únavy.

Tlak v hrudníku

Jedným z najčastejších príznakov srdcového infarktu je silný tlak v hrudníku alebo pocit tiesne. Bolesť na hrudníku môžete pociťovať aj v iných častiach tela a niekedy vyžaruje do ramena. Tlak môžete pociťovať aj v hrdle, krku, čeľusti, chrbte alebo bruchu. Bolesť zvyčajne trvá najmenej 15 minút.

Studený pot / závraty / točenie hlavy

Znížením prívodu krvi do mozgu. vašej hlavy sa môžu vyskytnúť akútne príznaky, ako sú závraty alebo točenie hlavy. Môže sa vyskytnúť aj nadmerné potenie – Ak sa u vás vyskytnú tieto príznaky, mali by ste navštíviť svojho lekára.

Je dôležité si uvedomiť, že príznaky srdcového infarktu sa môžu u jednotlivých ľudí veľmi líšiť a líšia sa najmä u mužov a žien. Dávaním pozor na týchto šesť bodov však dúfame, že mu dokáže predísť viac ľudí. Zdieľajte tento článok a nezabudnite sa starať o svoje srdce!

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

Kňazovi cudzoložstvo ľudí prekážalo, ale problém šikovne vyriešili. Veci nabrali veľmi nečakaný spád, keď do mesta prišiel nový kňaz

Starý kňaz v jednom meste bol tak unavený počúvaním spovedí o cudzoložstvách všetkých ľudí vo svojej farnosti, že počas jednej omše to už nevydržal...

Žena, ktorá uviazla v horách, pribehli na pomoc záchranári. Boli však ohromení, keď videli, kto leží vedľa nej

Ak je to možné, každý človek by mal navštíviť čo najviac krajín a spoznať ich kultúry. Cestovateľské zážitky sú predsa na nezaplatenie a vydržia...

Narušuje smútok za mŕtvymi ich pokoj? Kňaz rozptyľuje pochybnosti

Vo svete plnom povier a neistoty ľudia hľadajú útechu a odpovede na ťažké otázky týkajúce sa smrti a smútku. Otec Piotr Jarosiewicz, ktorý je...
Verified by MonsterInsights